REDATELJ: Morten Tyldum
GLAVNE ULOGE: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia
TRAJANJE: 116 minuta
NAZIV ORIGINALA: Passengers

 

“Ako živiš običan život onda pišeš i obične priče.” – Aurora Lane

 

Svemirski brod “Avalon” nalazi se na putu prema udaljenoj koloniji. Putovanje traje dugih 120 godina, na brodu se nalazi više od 5000 putnika i članova posade. Putnici se nalaze u stanju hibernacije i njihovo buđenje trebalo bi se dogoditi nekoliko mjeseci prije dolaska na koloniju. Međutim, iz nepoznatog razloga jedan od putnika budi se godinama ranije. Jim je mehaničar, odlazak na putovanje odnosno odlazak na novi planet zapravno je njegov novi početak motiviran boljim životom. Nakon buđenja Jim shvaća da je zatočen u vremenu; do kraja putovanja ostala su desetljeća, sam je i ne postoji način da nastavi spavati. Na rubu očaja, spreman i na najgore Jim pronalazi način kako se boriti protiv usamljenost i ponovo dobiti želju za životom…..

“Putnici” su novi projekt norveškog redatelja Mortena Tylduma. Tyldum je ulaznicu za Hollywood zaradio vrlo dobrim “Lovcima na glave” temeljenim na književnom predlošku Jo Nesboa. Početak američke filmske priče za Tylduma bio je uspješan. “Igra oponašanja”, biografska priča o Alanu Turingu bila je jedan od najhvaljenijih filmova 2014 godine. Tyldum je položio prijemni i dobio u ruke pravi visokobudžetni blagdanski holivudski projekt. “Putnici” su koštali otprilike 120 milijuna dolara (konačni proizvod izgleda skuplje) a glavne uloge u filmu dobili su Jennifer Lawrence i Chris “Star Lord” Pratt”.

Otprilike dvije trećine filma Tyldum stvara vlastiti film, “Putnici” tada nisu tek rutinski blockbuster nego zanimljiv komad fantastike. Nakon Jimova buđenja gledatelj je suočen s tjeskobnom, klaustrofobičnom svemirskom pričom. Kroz Jimove očajničke pokušaje da izbjegne život i smrt u samoći “Avalona” redatelj dotiče vječna egzistencijalna pitanja. Preispitivanja svrhe postojanja i zatočenost u vlastitom tehnološkom napretku samo su neka od pitanja i problema s kojima se Jim suočava. Posebno mjesto u Jimovoj samoći ima umjetna inteligencija – konobar Arthur (Michael Sheen), jedina osoba s kojom Jim može komunicirati. Izgled bara u kojem Jim dolazi, izgled “Avalona” te neke od svemirskih scena otkrivaju redateljevog uzora. Filmovi Stanleya Kubricka Tyldumova su inspiracija. Može se samo zamisliti, maštati kako bi Jimova i Aurorina priča izgledala da je Kubrick imao prilike ispričati njihovu filmsku priču…

Nakon Aurorinog buđenja film i dalje, unatoč određene doze predvidljivosti, funkcionira. Gledatelj je suočen s moralnim pitanjima povezanih s Jimovim postupkom. Pojava Jennifer Lawrence donosi filmu energiju, Aurorin lik ima drugačiju motivaciju za dugogodišnje putovanje i novi život od Jima. Naziru se socijalne razlike između glavnih protagonista i film drži zanimljivost do trenutka kada probuđeni otkrivaju kvar na brodu. Tada “Putnici” kreću putem očekivanog, konvencionalnog akcijsko-ljubavnog raspleta. Posljednja trećina filma sadrži gotovo sve akcijske scene, redatelj traži napetost i neizvjesnost no pronalazi ih u tragovima ponajviše zbog predvidljivog raspleta.

“Putnici” su vizualno raskošan film, nekoliko svemirskih scena izgledaju spektakularno (posebno u 3D). Čitav film leži na leđima “Star-Lorda” Chris Pratta (više) i Jennifer Lawrence (u manjoj mjeri). Pratt je korektan i odmjeren u zahtjevnoj, samotnjačkoj ulozi Jima no kada se probudi Aurora tada glumac pomalo ostaje u sjeni Jennifer Lawrence. No treba priznati da Aurora i Jim odnosno Lawrence i Chris Prat dobro izgledaju u većini zajedničkih scena.

Kada se uzmu u obzir mane i vrline “Putnika” ispada da je riječ o filmu koji je iznad većine filmova koje možemo pronaći u kino dvoranama. Ne puno, ali ipak jest. Nije riječ o filmu koji izaziva euforiju, ali je daleko od promašenog kino iskustva. Posebno ako se pogleda u 3D.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)