REDATELJ: Tom Ford
GLAVNE ULOGE: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Isla Fisher, Aaron-Taylor Johnson, Armie Hammer, Andrea Riseborough
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Nocturnal Animals 

 

“Uživaj u svojem apsurdnom svijetu.”

 

Svaki ljubitelj knjige ima neko posebno djelo koje inspirira, mijenja percepciju svijeta, potiče na razmišljanje i izvlači emocije. Knjigu koja tjera na razmišljanje o vlastitom životu, budućnosti ali i prošlosti. Upravo takvu knjigu dobila je Susan Morrow, uspješna vlasnica galerije u Los Angelesu. Susan je uspješna poslovna žena koja duboko u sebi skriva nezadovoljstvo privatnim životom. Počeo je još jedan vikend koji provodi sama (suprug je na još jednom neodgodivom putovanju) i Susan počinje druženje s knjigom koja je upravo stigla na njenu adresu. Naslov romana je “Noćne životinje” pisca Edwarda Sheffielda bivšeg Susaninog supruga….

“Noćne životinje” drugi je redateljski projekt Toma Forda, filmaša i modnog dizajnera koji je pažnju filmske javnosti zaslužio prvijencem “Samac” s Colinom Firthom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Fordov film inspiriran je, pogađate, književnim predloškom “Tony and Susan” pokojnog američkog pisca Austina Wrighta. “Noćne životinje” nagrađene su na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji. Domaću premijeru film je imao na ovogodišnjem Zagreb film festivalu – s obzirom na ispunjenost kino dvorane “Noćne životinje” mogle bi privući pristojan broj gledatelja u redovnoj distribuciji.

“Noćne životinje” film je u filmu. U trenutku kada Susan počinje čitati knjigu gledatelj usporedo prati događanja u knjizi i životnu priču čitateljice. Najbolji opis radnje dao je upravo redatelj kada je rekao da je “riječ o nepovezanim pričama koje hrane jedna drugu”. Žanrovski “Noćne životinje” su kombinacija drame i trilera. Glavna protagonistkinja filma žena je koja ima sve a zapravo nema ništa. Površinski, prema javnosti stvari izgledaju izvrsno; uspješna poslovna žena udana za zgodnog frajera. Međutim, Susanin život potpuno je drugačiji. Posao kojim se bavi više je ne ispunjava, muškarac s kojim je u braku svakoga dana sve više postaje stranac, sumnja u njegovu nevjeru svakim je danom sve veća i snažnija. Sve su to razlozi za nesanicu i usamljenost. Roman kojeg dobiva kao poklon od bivšeg šlag je na tortu Susaninog nezadovoljstva. Uspomena na bivšeg supruga budi sjećanja i potencira preispitivanje možda i njene najveće životne odluke. Rastanka s Edwardom.

 

Photo: Screenshot

 

Ispreplitanjem priča redatelj progovara o nizu stanja ljudskog duha i tijela. Događanja opisana u knjizi koja šokira Susan sirovija je i nasilnija od detalja iz privatnog života glavne protagonistkinje. Nasilje i osveta, zločin i kazna glavni su sastojci romana “Noćne životinje”. Susanina životna priča nešto je blaža, ali nikako i banalna. Nevjera i brak, otuđenost čovjeka odnosno žene koji u raskošnim domovima i uredima ne pronalaze ništa osim emotivne hladnoće i nedostatka ljudskosti te preispitivanje poteza iz prošlosti glavni su detalji Susanine priče. Redatelj nije optimističan prema Susan i svijetu koji je (nas) okružuje. Jedna od najdirektnijih poruka da više ne mora značiti i bolje je botoksom i plastičnim operacijama unakaženo lice Susanine poslovne suradnice.

Fordova dizajnerska ruka vidljiva je, prepoznatljiva u izgledu filma. Interijeri su uređeni s puno pažnje i detalja, raznolikost boja dominira u pojedinim kadrovima, Ford pleše na rubu kiča, ali granicu ne prelazi. Fotografija filma je impresivna, Fordov film ispunjen je kristalno čistim, prelijepim kadrovima.

“Noćne životinje” okupile su izvrsnu glumačku ekipu. Film nose Jake Gyllenhaal i Amy Adams, glumci u dvostrukim ulogama. Velika je vjerojatnost da će Amy Adams i šesti puta biti nominirana za “Oscara” (ako ne za nastup u “Noćnim životinjama” postoji i drugi adut; “Dolazak” Dennisa Villeneuve druga je glumičina ovogodišnja oscarovska uloga). Glumica je vrlo dobra u interpretaciji žene razorene nezadovoljstvom sadašnjosti vlastitog života i sumnje da je život odvela u krivom smjeru zbog velike životne pogreške. Treba spomenuti i Michaela Shannon u još jednoj izvrsnoj ulozi. Shannon tumači policajca Bobby Andesa, čovjeka željnog iskupljenja prije kraja života. Smrt je vrlo blizu i Bobby želi učiniti nešto da promijeni stvari.

“Noćne životinje” drugačiji je, pomalo i neobičan projekt. Film u filmu koji pričom i temama protagoniste tjera na razmišljanje. Preispitivanje i razmišljanje redatelj prenosi i na gledatelja koji nakon gledanja odlazi zadovoljan, s mislima na pogledani film, ali i razmišljanjima o vlastitim životnim odlukama.

OCJENA: 8

One Comment

  1. Maja Dukan Reply

    Estetika Toma Forda je predivna i vidljiva u brojnim kadrovima pejsaža i interijera. Suvereno vodi dvije isprepletene radnje koje su duboko uznemirujuće. Glumci- odlični. To je film koji će se još dugo vratiti u glavi svakog gledatelja. Čim toliko misliš o filmu i ne ide ti iz glave znak je da je film odličan.
    Svakako gledati👍

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)