ČUDESNE ZVIJERI I GDJE IH NAĆI

REDATELJ: David Yates
GLAVNE ULOGE: Eddie Redmayne, Ezra Miller, Colin Farrell, Samantha Morton, Dan Fogler, Katherine Waterston, Jon Voight, Ron Perlman
TRAJANJE: 133 minute
NAZIV ORIGINALA: Fantastic Beasts and Where To Find Them

“Vi ste vrlo zanimljiv čovjek gospodine Scamander”

Pet je godina prošlo od završetka filmskog serijala o Harryu Potteru. “Darovi smrti”, posljednja dva filma serijala temeljena su na jednoj, zadnjoj knjizi o malom čarobnjaku (sličan komercijalni trik  primjenili su, između ostalih, i tvorci “Sumrak” sage te “Igara gladi”) i bili su uvjerljivo najmračniji dijelovi serijala. Nakon velikog finala, obračuna Harrya i Lorda Voldermorta (koji je podjednako oduševio publiku i kritiku) počele su, isprva sramežljive, kasnije sve ozbiljnije najave o ekranizaciji romana “Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći” autorice J.K. Rowling, žene zaslužne za serijal o Harryu Potteru. Rowling se odlučila za snažnu kontrolu nad projektom – spisateljica je postala i jedina scenaristkinja. Redatelj se nije mijenjao, David Yates režirao je posljednja četiri filma o Harryu Potteru i tu nikakvih dvojbi bilo nije (barem što se tiče gospođe Rowling i čelnika “Warnera”). Nastavak suradnje s Yatesom zapravo je mudra odluka; “Čudesne zvijeri…” sadrže mnoge, više ili manje skrivene, poveznice sa serijalom o Potteru tako da uopće nije loša odluka da posao nastavi čovjek s iskustvom uspješnog prenošenja Rowlingove magije s knjige na film.

 

Upoznajte Newta Scamandera. Newt je magiozoolog sa plemenitom misijom. Putuje svijetom i sakuplja neobične, rijetke čudesne zvijeri i sprema ih u kofer. Mnoge Newtove zvijeri ugrožene su, nalaze se pred istrebljenjem i mlađahni sakupljač ih čuva i(li) odnosi u prirodno stanište, mjesta na kojem mogu nastaviti živjeti. Neki od stanovnika Newtovog kofera mogu postati opasni za okolinu, ali mlađahni Scamander zna kako ih obuzdati i pripitomiti. Godina je 1929 (godina rođenja Lorda Voldemorta – nije važno za priču filma, ali zgodno je spomenuti detalj koji podsjeća na serijal o malom čarobnjaku), Scamander je upravo stigao u New York. Razlog dolaska u Ameriku je pronalaženje utočišta za stanovnika kofera. Ubrzo nakon dolaska Scamanderovi planovi se mijenjaju; jedna čudesna zvijer imenom Šnjofavac je pobjegla i Newt kreće u potragu….

Bez obzira na povezanost “Čudesnih zvijeri” i serijala o Harryu Potteru (prije svega zbog autorice književnog predloška i redatelja) priču o Newtu Scamanderu ne treba previše opterećivati usporedbama sa serijalom o malom čarobnjaku. Upravo u tom pravcu kreće se i radnja filma. Iako u filmu možemo pronaći više referenci na Harry Potter serijal, “Čudesne zvijeri….” su svoj, poseban film. Glavni lik filma se ne traži, ne mora otkrivati vlastitu misiju i značenje. Scamander je formirani lik, ima svoju misiju koja spletom okolnosti postaje veća i značajnija od spašavanja čudesnih zvijeri. O Scamanderu, točnije njegovoj prošlosti vjerojatno ćemo saznati više u filmovima koji slijede (najavljena su četiri nastavka). Redatelj je stvorio novi, magični svijet, odmaknuo se od Potter serijala i snimio film koji je radnjom i ugođajem namijenjen nešto starijoj djeci. Najmlađim gledateljima teško će biti u potpunosti razumjeti dio priče koji se odnosi Credenceu Bareborneu (treba priznati da i dijelovi scenarija nisu najbolje ispleglani). Poneka scene (opet one koje se dotiču Credencea i glavnih negativaca filma) mogla bi biti previše za najmlađe a nije lako pohvatiti i sva imena zvijeri (tijekom gledanja filma prisutni najmlađi gledatelji imali su česta pitanja za odraslu pratnju). Ozbiljniji, mračniji detalji filma potpuno su u funkciji filma i “Čudesnim zvijerima…” daju dozu dramatičnosti, napetosti i žanrovsku raznolikost.

Yates je potpuno otpustio kočnicu i stvorio svijet magije, čarobnjaka i stvorenja koji je užitak gledati. Unatoč ponekom, srećom rijetkom, pretjerivanju s efektima, vizualno film izgleda fantastično. Dizajn, izgled čudesnih zvijeri odgovara nazivu filma, zvijeri su važni protagonisti filma i kod gledatelja izazivaju niz emocija. Od smijeha kada je u akciji Šnjufovac pa do iskrenog divljenja prema uzvišenosti i kraljevskoj moći Franka. Da, naslov filma  pogađa u sridu: Newtove zvijeri doista su čudesne.
Scenografija i kostimografija su besprijekorno izvedeni. Redatelj je stvorio čarobni svijet upravo onakav kakav mora biti. Raskošan, prepun boja i detalja te bića kakva se mogu pronaći u bajkama. Upravo to, između ostalog, “Čudesne zvijeri…:” i jest – uzbudljiva, vizualno impresivna filmska bajka.

Redatelj film ne propušta, diskretno i većinom nenametljivo, poslati poruke o važnosti tolerancije i prijateljstva. “Čudesne zvijeri…:” tematizira i obiteljsko nasilje (prema djeci) bez pretjerivanja, ali na jasan i lako čitljiv način.
Osim poneke reference na serijal o Harryu Potteru u filmu se mogu prepoznati sličnosti s još nekim filmovima (“Ljudi u crnom” i “Čuvari galaksije naprimjer – Prutak podsjeća na baby Groota).
Smiješnih i duhovitih trenutaka filmu ne nedostaje. Glavni proizvođači duhovitih trenutaka su slučajni Newtov partner Kowalski (zabavni Dan Fogler) i u tekstu spomenuti Šnjufavac. Nisu jedini koji će Vas nasmijati u filmu, ali su najzabavniji.
Eddie Redmayne iznimno je raspoložen i razigran u ulozi Newta Scamandera. Redmayne je uvjerljiv i zabavan u ulozi sramežljivog, rastresenog i djetinjastog magiozoologa koji se bolje razumije i slaže s čudesnim zvijerima iz kofera nego pripadnicima svoje vrste. “Čudesne zvijeri…” (barem za sada) nemaju snažnog glavnog negativca. Graves (tumači ga Colin Farrell te u kratkom pojavljivanju Johnny Depp) me nije uvjerio da je dovoljno jak negativac za serijal. No nastavci slijede….
Ženski dio ekipe predvodi Katherine Waterston u ulozi Tine, djevojke koja polako okupira Newtovo srce.
“Čudesne zvijeri i gdje ih naći” vizualno je impresivan, beskrajno zabavan i duhovit film. Zaboravite Harrya Pottera, novi čarobnjak je u gradu. Njegovo ime je Newt Scamander.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)