RAČUNOVOĐA

REDATELJ:  Gavin O’Connor
GLAVNE ULOGE: Ben Affleck, JK Simmons, Anna Kendrick, Jon Berthnal, John Lithgow
TRAJANJE: 128 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Accountant

 

“Ti si drugačiji. Prije ili kasnije drugačije zastraši ljude.”

 

Protagonisti, filmski likovi sa psihofizičkim hendikepima vječni su glumački izazov i inspiracija. Često su to interpretacije koje publika zauvijek arhivira u sjećanju, ponekad takve uloge obilježe glumca ili glumicu odnosno njihove filmografije. Jedan od takvih glumačkih izazova je interpretacija ljudi (ili djece) s razvojnim poremećajem mozga poznatim kao autizam. Najpoznatiji filmski autist svakako je Raymond Babbitt glavni junak “Kišnog čovjeka”. Uloga Raymonda Babbitta donijela je “Oscara” Dustinu Hoffmana. Vrlo dobre interpretacije autista ostvarili su klinci – Miko Hughes u “Opasnoj šifri” (partner mu je Bruce Willis) i Ben Faulkner (“Tihi pad” u kojem nastupaju i Linda Hamilton i Richard Dreyfuss). Navedeni likovi bili su žrtve ili svjedoci, predmet i(li) pokušaj manipulacije ponajviše zbog autizma. Novi film redatelja Gavina O’Connora (“Ratnik”) donosi nam autističnog glavnog protagonista koji je malo drugačiji od spomenutih filmskih likova….

Christian Wolff radi kao računovođa. Autizam je Christianu “donio” i savršeno snalaženje u brojevima, postao je vrhunski računovođa. Wolff sređuje i mafijaške porezne knjige, a kada stvari izmaknu kontroli kriminalce efikasno likvidira. Novi Wolffov klijent je Lamar Black, bogati (a kakav bi drugačije bio) vlasnik tvrtke za proizvodnju umjetnih ekstremiteta nove generacije. Black ima više od 60 milijuna razloga da angažira Wollfa; upravo toliko milijuna nestalo je kroz poslovanje. Računovođa prihvaća posao, ali ubrzo nakon pronalaska rješenja Black prekida istragu i prekida suradnju s Wolffom.

Photo: Chuck Zlotnick /Warner Bros

Slučajno ili ne, “Računovođa” izgleda kao zagrijavanje, uvod za budući Affleck/ Batman film maštovito naslovljen kao “The Batman”. U redu, Wolff baš i nije medijska zvijezda kao Bruce Wayne, ali teško je ne primijetiti sličnosti. Uz Afflecka koji se u “BvS” filmu predstavio kao vrlo zanimljiv čovjek-šišmiš u filmu nastupa J.K.Simmons. Simmons će u “The Batmanu” tumačiti  Commissionera Gordona (odnos između Wolffa i Raya Kinga nalikuje odnos između Batmana i Gordona). Wolff je vuk samotnjak, efikasan u trenucima kada treba eliminirati loše dečke, prate ga duhovi prošlosti (obiteljska tragedija) i ima tajnu lokaciju gdje se sve potrebno kada dođu krizni trenuci. Ako je suditi prema “Računovođi” novi Batman i Gordon funkcionirat će na pravi, za publiku zanimljiv, način

Zanimljivo scenarističko rješenje u kojem je glavni protagonist, unatoč autizmu, akcijski junak pomalo se razvodnilo u pretjerivanju i pretjerano nategnutoj radnji filma. Dinamika filma izgubljena je u pretjeranom gomilanju događaja i likova. Film pati od nelogičnosti u scenariju koje su važne za uvjerljivost cjeline. Minute filma u kojima je radnja filma fokusirana na Wolffovu istragu u “Living Roboticsu” stvari dobro funkcioniraju. Priča drži vodu i Wolff može demonstrirati svoje sposobnosti; vješto vladanja brojevima, ali i oružjem. Kada se radnja odmakne od istrage i krene prema Wolffovoj prošlosti, privatnom životu te istrazi agentice Cummings stvari ne izgledaju pretjerano uzbudljivo i zanimljivo. Obiteljska priča ubojitog računovođe ima smisla kada je riječ o ocu no priča o ostalim članovima obitelji neuvjerljiva je, predvidljiva i vodi u nepotreban, promašeni melodramatski finale filma. Potraga agentice Cummings nema previše smisla, važna je tek za eventualan nastavak filma koji je, obzirom da je “Računovođa” uknjižio dobre rezultate na kino blagajnama u prvim danim prikazivanja, prilično izvjestan.

Akcijske scene izgledaju vrlo dobro. Šteta da “Računovođa” nije krenuo putem “Johna Wicka” (više akcije manje drame) upravo zbog dobro zamišljenih i realiziranih scena akcije.

Glumačku ekipu filma predvodi sve bolji i funkcionalniji Ben Affleck. Filmaš koji nosi titulu “boljeg redatelja nego glumca” polako, ali sigurno izjednačava glumačke s redateljskim izvedbama. Affleck je iznimno uvjerljiv kao autistični računovođa, podjednako dobar u akcijskim i dramskim dijelovima filma. J.K. Simmons raspoložen je u ulozi Kinga, Punisher Jon Berthnal pretjerano teatralan. Dobro je vidjeti da je John Lithgow i dalje glumački živ.
Redatelj Gavin O’Connor i Ben Affleck akcijskim scenama uspijevaju prikriti mnoge nedostatke u priči filma. Da je “Računovođa” više akcijski a manje dramski konačni proizvod bio bi, vjerojatno, znatno uzbudljiviji i zanimljiviji. Ovako je riječ tek o solidnom kinu iskustvu.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)