JACK REACHER: NEMA POVRATKA

REDATELJ: Edward Zwick
GLAVNE ULOGE: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Danika Yarosh, Patrick Heusinger
TRAJANJE: 118 minuta
NAZIV ORIGINALA: Jack Reacher: Never Go Back 

 

“Ja sam onaj na kojega nisi računao.” – Jack Reacher

 

Iako je bilo nezadovoljstva obožavatelja oko izbora Toma Cruisea za izbor glavnog glumca, filmski “Jack Reacher” iz 2012 godine uspio je na svjetskim kino blagajnama zaraditi više od 200 milijuna dolara. Bez obzira na različitost fizionomije Cruisea i književnog Jacka Reachera film je ostvario dovoljan financijski da krene realizacija nastavka. “Jack Reacher: Nema povratka” ima isti budžet kao i jedinica (60 milijuna dolara), ali u odnosu na prvi film došlo je do bitnih promjena u ekipi filma. Cruisevog ljubimca redatelja i scenarista Christophera McQaurrieja zamijenio je Edward Zwick (“Legenda o jeseni”, “Krvavi dijamant”). Iz glumačke ekipe nestala je Rosamund Pike i Robert Duvall dok je glavna ženska uloga u nastavku pripala Cobie Smulders (“Osvetnici”). Gledanost filma u prvim danima prikazivanja nije loša no “Jack Reacher: Nema povratka” potvrđuje često pravilo da je nastavak lošiji od jedinice. 



Za razliku od prvog filma Jack Reacher nije više duh, bivši časnik američke vojske kojega je nemoguće pronaći. Iako je i dalje umirovljenik upravo je uspješno završio zadatak. Veza u vojnim krugovima, osoba s kojom Reacher redovito kontaktira je bojnica Turner. Nakon višemječnih telefonskih kontakata Reacher i Turner zakazuju sastanak uživo. Ne, nije u pitanju nikakva nemoguća misija spašavanja svijeta. Dogovor je za večeru, druženje….Reacher odlazi posjetiti bojnicu na poslu, ali ga očekuje iznenađenje. Ništa od izlaska; bojnica Turner uhićena je zbog špijunaže i ne želi razgovarati s Reacherom. Reacher ne želi otići bez odgovora i pokušava doznati istinu o teškim optužbama koje terete bojnicu….

Nastavak počinje obećavajuće; Reacher je sredio nekoliko, pretpostavljamo, negativaca i hladno sjeo u lokalni restoran popiti kavu. Šef policije i pomoćnik žele ga uhititi, ali se situacija, uz nekoliko efektnih Reacherovih verbalnih dosjetki, rješava na pravi način. Uvodsugerira da bi “Jack Reacher: Nema povratka” gledatelju trebao pružiti puno akcije, ponešto napetosti i ponovo raspoloženoga Tom Cruisea u još jednoj akcijsko-špijunskoj misiji. Nažalost očekivanja nisu ispunjena. U redu, ne može se reći da film ne sadrži pristojan broj akcijskih scena. No za razliku od većine prethodnih Cruiseovih nemogućih misija i prvog filma o Jacku Reacheru, stvari izgledaju bitno lošije. Cruise izgleda umorno i neraspoloženo, najveći hollywoodski glumački štreber posao odrađuje bez motivacije – monotono i pomalo nezainteresirano. Cruise odnosno Reacher nije glavni fighter filma; prvi susret sa glavnim negativcem ne prolazi dobro za Rechera i bojnicu Turner. Lovac se pokazao dostojnim čak i nadmoćnijim suparnikom. Međutim takav omjer snaga ne sprečava redatelja da Rachera i Turner šalje u jedan od obračuna filma nenaoružane ili da se lovčeva ekipa u trenucima okršaja vatrenim oružjem skriva iza spremnika punih goriva.

 

S obzirom na to da ,za razliku od prvog filma, Reacher više nije čovjek iz sjene, neuhvatljiv i skriven redatelj otkriva ponešto o njegovom privatnom životu. U isto vrijeme kada u Reacherov život ulazi bojnica Turner pojavljuje se i mlađahna Samantha. Ženski likovi koji bi (barem tako izgleda tijekom gledanja filma) trebali postati važni u budućem životu glavnog nam junaka. Međutim kada se puni krug Zwickova filma zatvori i krene odjavna špica postaje jasno da dame baš i neće postati dio Reacherovog života. U redu, Samantha možda i održi neki kontakt (bojnica vjerojatno neće) tek ostaje činjenica da je Reacher najbolji sam – vojnički vuk samotnjak. Postavlja se pitanje zbog čega je redatelj toliko inzistirao na oba ženska lika odnosno dao im toliko minuta filma (posebno u finalu ; redatelj toliko odlaže kraj da su posjetitelji kino dvorane u kojoj sam pogledao filma nekoliko puta ustajali i ponovno sjeli očekivajući kraj). Bojnica je važna za zaplet filma, ali previše je suvišnih minuta posvećeno njoj i Samanthi posebno ako se uzme u obzir završetak filma koji sugerira da su one za Reachera prošlost.

Radnja odnosno rasplet filma nisu pomogli uvjerljivosti filma. Priča je ispričana na crno-bijeli način, likovi su strogo podijeljeni na dobre i loše. Teško je povjerovati u potpuno pozitivan rasplet priče kada je riječ o temi koja dolazi iz američko vojno-obavještajnih krugova. Posebno zato jer redatelj inzistira da film ozbiljan i uvjerljiv.

Glumačku ekipu predvodi umorni Tom Cruise. Teško se sjetiti kada je Cruise odradio ulogu nezainteresiranije, onako tek da zaradi honorar. Kemija, između Cruisea i Cobie Smulders je katastrofalna, Jack Reacher i bojnica Turner jednostavno ne funkcioniraju. Glumački, najbolji posao je napravila Danika Yaroshi u ulozi Samanthe. Glumačka ekipe dvojke nije uspjela popuniti prazninu nastalu izostankom Rosamund Pike i Roberta Duvalla.
Cruiseov povratak Jacku Reacheru nije uspio. Nastavak je neuzbudljiv film sa slabašnim glumačkim izvedbama, neuvjerljivom pričom i, za ovakav projekt posebno razočaravajuće, većinom neatraktivnim akcijskim scenama.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)