DOM GOSPOĐICE PEREGRINE ZA ČUDNOVATU DJECU

REDATELJ: Tim Burton
GLAVNE ULOGE: Eva Green, Asa Butterfield, Terence Stamp, Samuel L. Jacskon, Ella Purnell, Judi Dench, Enoch O’Conner, Lauren McCrostie, Raffiell Chapman
TRAJANJE: 127 minuta
NAZIV ORIGINALA: Miss Peregrine’s Home for Pecullar Children

“Ako ti pokažem sve obećaj da nećeš pobjeći.” – Emma Bloom

Nakon neburtonovskog ponovo burtonovski film. Nakon, za filmaševu filmografiju, neobično normalnih “Velikih očiju” Tim Burton ponovo nas vodi u svijet bajki, mašte i burtonovske vizualnosti i bizarnosti. Iako je Burton jedan od najotkačenijih i najoriginalnijih filmaša današnjice, novi projekt, temeljen na književnom predlošku Ransoma Riggsa, od početka snimanja izazivao je različite reakcije, nedoumice kod redateljevih obožavatelja. U redu, priča o Jakeu i domu gospođice Peregrine stvorena je za Burtona no glavno pitanje je bilo u kakvom će raspoloženju i kreativnom trenutku redatelj realizirati film. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina dvadesetoga stoljeća Burton nije napravio krivi korak. Redao je izvrsne filmove (“Bubimir”, “Škaroruki Edward”, “Batman”, “Sanjiva dolina”, “Ed Wood”) koji su mu zasluženo donijeli status redateljskog genijalca. No u novom stoljeću stvari su se promijenile. Burton oscilira pa snima vrlo dobre filmove (“Krupna riba”, “Mrtva nevjesta” i “Frankenweenie”), ali događaju se i promašaji poput “Planeta majmuna” i “Sjena Tame”. U slučaju “Doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu” razloga za nezadovoljstvo nema. Iako film ne spada u vrh Burtonove filmografije redatelj je ponovo u odličnoj formi. 



 

Priča filma upoznaje nas s Jakeom. Tinejdžer, drugačiji od ostalih vršnjaka upravo je doživio najveću tugu svojeg mladog života. Pod sumnjivim, bizarnim okolnostima preminuo je Abe Portman, Jakeov djed. Stari Abe bio je zapravo jedini pravi dječakov prijatelj. Imao je razumijevanje za dječakovu maštu (za razliku od roditelja koji Jakea šalju psihijatru) i poticao je neobičnim pričama. Nakon djedove smrti Jake dolazi u posjed pisma koje ga u pratnji oca vodi na velški otok. Otac nije otišao na put zato jer vjeruje u Jakeove maštarije; nada se da će nakon putovanja Jakeu biti bolje i da će postati normalan tinejdžer. No dolaskom na otok počinje pustolovina koja će nadmašiti dječakove maštarije i dokazati da su djedove priče bile istinite……

Priča o domu za čudnovatu djecu doista je nesvakidašnja i maštovita. Grupa klinaca s neobičnim sposobnostima (ekipa koja podsjeća na polaznike X akademije Charlesa Xaviera) zapeli su u beskrajnom danu devetog mjeseca godine 1943 godine. U potragu kreće dječak iz našeg vremena, od roditelja i vršnjaka neshvaćeni Jake. Iz prethodno napisanog jasni su razlozi zbog kojih je književni predložak Ransoma Riggsa idealan za filmaša poput Tima Burtona. Redatelj je vješto uravnotežio detalje iz književnog predloška i napravio film za sve uzraste. Bajkovitost i dob većine glavnih protagonista filma cilja mlađu filmsku publiku no detalji poput čudovišta u ljudskom obliku iz 1943 godine ili prava čudovišta koja se hrane očima pokazuju da se Burton ne odriče starije publike. Redatelj nas upoznaje s brojnim likovima filma koji će, prema posljednjim vijestima, dobiti nastavke. Burton je ponovo onaj stari; razigran, raspoložen i maštovit baš kao i Jake, glavni junak filma. Redatelj se nije prepustio samo mašti već se posvetio i ozbiljnijim temama. Jake je primjer adolescentske neshvaćenosti (kod roditelja i vršnjaka) koji bijeg traži u mašti. Ima tu i ljubavi, prijateljstva, potrebi prihvaćanja drugačijeg, različitog. Film se posredno bavi i nacistima odnosno posljedicama njihove vladavine. Povremeni ozbiljniji podtekst ne mijenja činjenicu da je film, prije svega, zabavna, šarena bajka.

 

Vizualno, film izgleda sjajno. Predivni krajolici, šarenilo i bogatstvo boja možemo vidjeti u većini kadrova. Sve do završnih tridesetak minuta filma Burton podjednaku pažnju daje likovima i izgledu filma. Glavne i sporedne figure filma treba predstaviti i posložiti jer riječ je o početku serijala. Problem filma je veliki broj otkačenih likova od kojih neki ne dobivaju dovoljno prostora (to se posebno odnosi na stanovnike doma gospođice Peregrine). Govoreći o vizualnom u tom dijelu filma posebno su impresivne scene podmorskog Emminog tajnog skloništa i vraćanje sata unatrag nekoliko sekundi prije nego nacističke bombe razruše Dom.
U posljednjih pola sata filma, obračunu čudnovate djece i čudovišta (podsjećaju na stvorenja iz horor igrica “Resident Evil” i “Silent Hill”), Burton potpuno otpušta kočnicu i gledatelju donosi festival boja histeričnu, ali neodoljivu i beskrajno zabavnu bizarnost i otkačenost. Većini gledatelja koji vole Burtona finale filma (zapravo i cijeli film) biti će zabavno filmsko iskustvo dok će neki, uvjeren sam, prigovarati na redateljevom pretjerivanju.

Glumačku ekipu predvodi Eva Green. Glumica je izvrsna u ulozi gopođice Peregrine, Burtonova otkačenost pristaje glumici i čini se da je nakon Johnnya Deppa i Helen Bonham-Carter redatelj pronašao novo glumačko nadahnuće. Eva Green je ulogom Vanesse Ives u televizijskoj seriji “Penny Dreadful” pokazala da se zna nositi s čudovištima.
Samuel L. Jackson u ulozi glavnog negativca Barrona mrvciu je pretjerano teatralan, Asa Butterfield pomalo rezerviran u ulozi Jacka. Pomalo zaboravljeni Terence Stamp uvjerljiv je u ulozi Jakeova djeda dok je ugodno iznenađenje Ella Purnell u ulozi lagane Emme.
“Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu” razigrana je, šarena i otkačena bajka za velike i male ljubitelje filma. Tim Burton vratio se u vrhunsku formu pričom sličnoj onima kakve su obilježile filmaševu karijeru.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)