WARCRAFT: POČETAK

REDATELJ: Duncan Jones
GLAVNE ULOGE: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Daniel Wu, Dominic Cooper, Toby Kebbell
TRAJANJE: 123 minute

Prebacivanje kompjuterskih igrica u filmski svijet nije donijelo previše dobroga ljubiteljima sedme umjetnosti. Veliki je broj igrica doživio filmsku interpretaciju, ali malo je njih zadovoljilo publiku i kritiku. Od “Street Fightera” i “Super Marija” do prošlogodišnje jurnjave u “Need for Speedu” filmovi nastali prema igricama redovito su bili “sahranjivani” od kritike, a obožavatelji igrica pokazali su im palac dolje. Najizdržljiviji se pokazao serijal “Resident Evil” koji će početkom iduće godine dobiti završno poglavlje. Bez obzira na loše kritike Hollywood ne odustaje od snimanja filmova prema igricama. U nedostatku ideja igrice su zanimljiv materijal ponajviše zbog ogromnog broja obožavatelja. Računica je jednostavna; veliki broj gamera znači veliki broj potencijalnih posjetitelja kino dvorana. Takva matematika je u kino dvorane donijela i “Warcraft: Početak”, film temeljen na jednoj od najpopularnijih računalnoj igrici “World of Warcraft”, koja “Blizzardu” mjesečno donosi više od 100 milijuna dolara. Takva popularnost nije mogla pobjeći Hollywoodu; više od 160 milijuna dolara osigurano je za potrebe snimanja “Warcraft: Početka”.

 

U razgovorima uoči premijere redatelj filma Duncan Jones (“Mjesec”, “Izvorni kod”) često je, ne samo zbog fantasy žanra,  spominjao trilogiju “Gospodar prstenova”. Detalj koji je Jones posebno istaknuo je želja da “Warcraft: Početak” postane jednako razumljiv, zanimljiv fanovima igrice kao i gledateljima koji nikada nisu ušli u virtualni svijet Warcrafta (kao što je Jackson učinio s “Gospodarom prstenova”). Obzirom da pisac ovih redaka pripada onima koji nikada nisu igrali igricu moram priznati da je Jones uspio korektno približiti likove odnosno radnju nama, kako nas je nazvao poznanik, veliki obožavatelj igrice, nevjernicima. A uvod u priču kaže ovako….
U potrazi za novim životnim prostorom, a uz pomoć Fell magije koja se hrani životom čarobnjak Gul’dan (Daniel Wu) otvorio je portal između dva svijeta. Kroz portal prolaze najbolji ratnici, orci koji trebaju pripremiti teren za konačnu invaziju Azerotha. U grupi koja je stigla u Azeroth nalazi se i Durotan (Toby Kebell) vođa Frostwolf klana. Durotan je svjestan činjenice da Orci moraju pronaći novi prostor za život, ali ne želi ratovati. Svjestan da će Gul’dan i Fell unišiti Azeroth, Durotan traži sastanak, dogovor s kraljem Llane Wrynom (Dominic Cooper). Durotan nudi dogovor, savezništvo koje bi moglo okončati sukob. No, na obje strane postoje protivnici mira….

 

“Warcraft: Početak” nije izbjegao sudbinu mnogih filmova temeljenih na računalnim igricama. Većina kritičara je sasjekla film, ali na svjetskim kino blagajnama stvari izgledaju prilično dobro. Film je u dva tjedna prikazivanja u svjetskim kinima zaradio više od 270 milijuna dolara. Respektabilan rezultat obzirom da film u američka kina dolazi ovaj vikend. Kritičarsko sahranjivanje filma doista je pretjerano; “Warcraft: Početak” nije nezaboravan projekt, ali je, posebno kada se usporedi sa većinom filmova nastalih na temelju video igrica, pristojna kino zabava.
Od uvodnih minuta primjetan je utjecaj “Gospodara prstenova” i “Igre prijestolja”.  Neke scene i likovi izvedbom i izgledom podsjećaju na Jacksonovu trilogiju. “Igra prijestolja” je prisutna ponajviše prema eliminiranju glavnih protagonista filma. Do finala filma veliki broj glavnih likova završava životni put u zemlji Azerotha. Duncan ne kalkulira previše i u trenutku kada izgleda da će netko od važnih likova izgubiti život to se upravo i dogodi. Nema iznenadnih preokreta i(li) spasa. Smrt je dio života u Azerothu.

 

“Warcraft: Početak” film je u kojem pratimo sudbine velikog broja protagonista. Glavni sukob između ljudi i orkova proširen je pa tako na obje strane imamo i unutarnje razmirice, konflikte. Takva ambicioznost gledatelja donijela je broj likova. Najzanimljiviji lik, onaj koji izaziva najviše empatije kod gledatelja nije ljudski. Prvo ime filma je Durotan, ratnik i otac koji u ratnim vremenima misli svojom glavom i želi okončati sukob. Lik poput Durotana nema protutežu u ljudskim likovima. Oni su oblikovani hladno (bez obzira na tragedije koje im sukob donosi) bez prevelikih iznenađenja. Anduin Lothar, lik kojeg tumači Travis Fimmel, predodređen je da bude Aragorn Warcrafta. No Lothar nema tu snagu, karizmu. Od likova treba spomenuti i Garonu (Paula Pattona). Iako njeno porijeklo nije najbolje razjašnjeno ona je također vrlo zanimljiva. Pogađate, nije ljudski lik. Barem ne u potpunosti.
Vizualno film izgleda sasvim solidno. Specijalni efekti nam donose predivne krajolike Azerotha. Redatelj pretjeruje s CGIjem u scenema kada magija i čarobnjaci imaju glavnu riječ. No to je bilo i za očekivati. Ipak je riječ o fantasyu.
Akcijske scene su atraktivne, ali u trenucima predugačke i ponegdje izgledaju kao dijelovi igrice. Orci su napravljeni vrlo uvjerljivo s puno detalja.
Domaći distributer napravio je izvrsnu stvar kada je originalnom nazivu filma dodao Početak. Da, riječ je o početku serijala koji neće ostaviti neizbrisiv trag u povijesti filma, ali će nam donijeti pristojnu količinu kino zabave.

OCJENA: 6

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)