REDATELJ: Dan Trachtenberg
GLAVNE ULOGE: Mary Elisabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.
TRAJANJE: 103 minute

“Imaš sreću da si ovdje.” – Howard

Čak i ako ste povremeni čitatelj portala vjerojatno ste primijetili da se često spominju i(li) recenziraju filmovi koji nikada nisu ugledali svjetlo (ili mrak, kako Vam je draže) domaćih kino dvorana. Donedavno su to većinom bili filmovi koji nisu nastali u tvornici snova, ali u posljednje vrijeme domaća kina zaobilaze i hollywoodski projekti koji su, iz različitih razloga, zaslužili poneku projekciju (“Concussion” i Will Smith, “Truth” s Cate Blanchett recentni su primjeri). Jedan od takvih naslova je i “10 Cloverfield Lane”. Prvijenac redatelja Dana Trachtenberga oduševio je kritiku i ostvario solidne rezultate u svjetskim kinima (na uloženih 15 milijuna dolara zaradio je više od 100 milijuna). Iako je “10 Cloverfield Lane” imao datum premijere te su se u domaćim multipleksima mogli vidjeti traileri nekoliko dana prije najavljene premijere film je zauvijek nestao iz kino dvorana. Teško je razumjeti ovakve “marketinške” poteze no riječ je o jednom od većih  propusta domaćih distributera. “10 Cloverfield Lane” spada u red najzanimljivijih projekata dosadašnje filmske godine.

 

Michelle (Mary Elisabeth Winstead) ostavila je zaručnika. Sjeda u auto i želi pobjeći od svega. Tijekom vožnje ostavljeni Ben zove je na telefon. Želi razgovarati, pomiriti se, pokušati nagovoriti Michelle da promijeni odluku. Emotivna potresenost donosi trenutak nepažnje i Michelle gubi kontrolu nad automobilom. Budi se na nepoznatoj lokaciji, vezana. Ozlijeđena je, prima infuziju. Uskoro saznaje da se spasitelj zove Howard (John Goodman). Howard je zbrinuo Michelle, ali joj ne dopušta odlazak iz skloništa….

Godine 2008 Matt Reeves režirao je akcijski-horor-SF poznat pod imenom “Cloverfield”. Iako je koštao tek nešto više od 25 milijuna dolara (za film prepun destrukcije i čudovišta nevelik novac) “Cloverfield” je ostvario vrlo dobar rezultat na svjetskim kino blagajnama. Zarada filma iznosila je više od 170 milijuna dolara. Obzirom da je film donio pristojnu zaradu sa manjim budžetom, teško je bilo povjerovati da je “Cloverfield” priča završena. Osam godina se čekalo se na novi Cloverfield koji zapravo i nije pravi nastavak. Prvijenac redatelja Dana Trachtenberga više je “inspired by” filmom iz 2008 nego što je nastavak priče. Poveznice postoje (JJ Abrams producent je oba filma dok je redatelj “Cloverfielda” Matt Reeves potpisan kao izvršni producent Trachtenbergovog filma), ali “10 Cloverfield Lane” drugačiji je i, što je važnije, superiorniji filmu iz 2008 godine.

 

“10 Cloverfield Lane” ima manji budžet od “Cloverfielda”. Razlog nije štedljivost i(li) škrtost već činjenica da za realizaciju ideje redatelju nije bio potreban veliki novac. Osim nekoliko uvodnih minuta i finala filma čitava radnja odigrava se u zatvorenom prostoru, nekoliko prostorija. Kroz odnos glavnih protagonista redatelj vješto gradi najsnažnije adute filma. Neizvjesnost i napetost. Od trenutka kada se Michelle probudi gledatelj prati priču koju je nemoguće unaprijed pročitati. Sudbine likova nemoguće je predvidjeti, još je teže otkriti istinu o događajima izvan bunkera. U redu, vrlo brzo postaje jasno da Howard baš i nije plemeniti spasitelj, ali istina je negdje tamo. Vani.
Odnosi između likova mijenjaju se tijekom trajanja filma. Redatelj diskretno otkriva detalje iz života protagonista filma. Razotkrivanjem likova rastu i tenzije koje dodatno pojačava mjesto radnje i klaustrofobija. Ograničenost prostora prisiljava protagoniste na međusobnu ovisnost koja, obzirom na situaciju, izaziva napetost. Razotkrivanje protagonista odigrava se postepeno, reakcije u kompliciranom okruženju otkrivaju karaktere i psihička stanja. Da, situacija u kojoj se Michelle našla mora eksplodirati. No, teško je predvidjeti kada i na koji način.

 

Unatoč prostorne ograničenosti i samo tri protagonista film ne gubi na tempu i napetosti. Tek je finale filma nešto slabije, ali daleko od toga da je nezanimljivo, promašeno. Uz sigurnu redateljsku ruku i priču filma zasluge za izostanak praznog hoda idu i glumačkoj ekipi. John Goodman briljira, perfektno interpretira Howarda, proizvoda moderne civilizacije. Bivši marinac, militantan tip podgrijan paranojama o neprijateljima svih vrsta postaje “zaštitnik”, uzima stvar u svoje ruke. U kriznim vremenima, kada oružje govori ljudi poput Howarda postaju “zaštitnici” koristeći situaciju za svoje psihopatske planove. No, unatoč svemu strah od Howardov strah od neprijatelja ovoga je puta opravdan. Nešto se događa na površini….

“10 Cloverfield Lane” pokazuje da John Goodman (najčešće “osuđen” na komedije i otkačene tipove) bez problema i na vrlo uvjerljiv način iznijeti komleksnu ulogu negativca. Mary Elisabeth Winstead u ulozi Michelle dostojno parira Goodmanu odnosno Howardu. John Gallagher vrlo dobro nosi ulogu Emmeta, trećeg čovjeka filma.

Veliki je propust činjenica da se napetost Trachtenbergova prvijenca nije mogla doživjeti u domaćim kino dvoranama. Klaustrofobičan, neizvjestan i nepredvidljiv, “10 Cloverfield Lane” ugodno je iznenađenje ovogodišnje filmske ponude.

OCJENA: 8

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)