REDATELJ: Alex Proyas
GLAVNE ULOGE: Brenton Twaites, Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler, Courtney Eaton, Geoffrey Rush
TRAJANJE: 127 minuta
NAZIV ORIGINALA: Gods of Egypt

“Smrt nije kraj” – Zaya

Posljednjih su godina najave, traileri iliti književno rečeno foršpani postali izuzetno važno sredstvo u privlačenju publike u kino dvorane. U redu, traileri su oduvijek dizali tenzije i podgrijavali atmosferu uoči premijere filma, ali posljednjih godina svjedoci smo da se najave detaljnio analiziraju čak i recenziraju. Blockbusteri, filmovi u koje je se ulaže ogroman novac imaju nekoliko najava, pojavljuju se u udarnim televizijskim, radijskim terminima te najčitanijim internetskim portalima. Agresivan način reklame putem trailera nije uvijek uspješan. Često najave otkriju previše o filmu, saznajemo najvažnije detalje što naravno smanjuje doživljaj gledanja. Postoje i drugačiji primjeri poput trailera za “Ratove zvijezda: Sila se budi” gdje je cijela reklamna kampanja uključujući i trailere odrađena vrlo racionalno i efektno te u niti jednom trenutku nije umanjila užitak gledanja filma. Upravo prije prvog gledanja novih Ratova zvijezda prvi puta sam vidio trailer za “Bogove Egipta”. Izgled trailera je nagovještavao teške trenutke za ljubitelje filma, ali čak niti najava nije dovoljno dobra priprema za ono što film nudi.

 

Film redatelja Alexa Proyasa (“Grad tame”, “Vrana”….) vodi nas na početak. Svega. Nekada davno bogovi su živjeli zajedno s nižim bićima (ljudima). Od pripadnika naše vrste razlikovali su se po visini, pretvaranju u razna čudovišta i činjenici da im u žilama ne teče krv nego zlato (?!). Egipat su podijelili bogovi Oziris (Bryan Brown) i Set (Gerard Butler). Oziris je prošao bolje; on je vladar plodnih polja uz rijeku Nil dok je Set gospodar pustinje. Živjeli su Oziris i Set u miru 1000 godina sve do trenutka kada na prijestolje treba sjesti Horus (Nikolaj Coster-Waldau). Set prekida krunidbu, ubija Ozirisa i brutalno se obračunava s Horusom. Preuzima vlast, ali njegovu vladavinu ozbiljno će uzdrmati običan čovjek. Smrtnik…..

 

Ekipa koja je stvorila odnosno financirala “Bogove Egipta” pokušala je ponoviti forumulu filma “Sudar Titana” iz 2011 godine. Uložiti ogoman novac, privući poznata glumačka lica, obraditi motive iz mitologije (u slučaju “Sudara Titana” riječ je o grčkoj mitologiji) i na taj način ostvariti uspjeh na svjetskim kino blagajnama. “Sudar Titana” uspio je zaraditi nešto manje od 500 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji (budžet oko 120 milijuna). “Bogovi Egipta” su u prvih desetak dana prikazivanja zaradili tek nešto više od 40 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama (budžet oko 150 milijuna). Iako zarada na kino blagajnama nije (pre)često mjerilo vrijednosti filma, komercijalni “uspjeh” “Bogova Egipta” potpuno odgovara viđenom. Promašaj na svim razinama.
Nakon uvodnih 15 minuta film Alexa Proyasa pretvara su u skupu, praznu kombinacije video igrice i bezdušno agresivne uporabe CGIja. Dva lika, smrtnik i Bog, prolaze razna iskušenja i prepreke da bi došli do završnog obračuna ( velikog Bossa, ovdje je to Set). Redatelj tijekom jurnjave priču odvodi u još nekoliko dramaturških pravaca, ali oni su tu tek da popune praznine i ostvare predviđeno trajanje filma. Nestaju u bespućima loše skrojenih specijalnih čudesa.

 

Film sam pogledao u 3D. Loša odluka. Obzirom na vrištanje lošeg CGIja i jarke, kričave boje korisnije bi gledateljima bilo podijeliti sunčane naočale. Dizajn, izgled filma nije jedino što iritira. U filmu imamo poludjelog vladara koji ljubavne probleme rješava uništavajući gradove, saznajemo kako su izgledali arhivi i birokracija u Egiptu a dokazana glumačka veličina poput Geoffreya Rusha osuđena je na loše imitiranje Iana McKellena odnosno Gandalfa. “Bogovi Egipta” su tresnuli na tjeme.
Glumačka ekipa nemoćna je da išta promjeni. Gerard Butler u ulozi Seta izgleda kao poludjeli Leonida, Nicolaj Coster-Waldau vjerojatno želi dokazati da može nastupiti u visokobudžetnim hollywoodskim besmislicama. Ipak najveći tragičar filma je redatelji scenarist Alex Proyas. Čovjek koji je poznat po “Vrani” i “Gradu tame” potpisao je ovakvu besmislici. Doduše treba malo pričekati i vidjeti jesu li se i, ako jesu, u kojoj mjeri šefovi mješali u redateljsko-scenaristički posao.
Prošlo je tek dva mjeseca 2016 godine, ali već sada se može reći da će “Bogovi Egipta” postati jedan od najvećih komercijalno-kreativnih promašaja. Bezdušna je to, plastična i neuvjerljiva slikovnica čije je gledanje, ako je ikako moguće, najbolje izbjeći.

OCJENA: 3

 

 

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)