CAROL

REDATELJ: Todd Haynes
GLAVNE ULOGE: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Sarah Paulson
TRAJANJE: 115 minuta

“Strange girl you are….”

Slučajni susreti na običnim mjestima često mijenjaju sudbine. Zaplet novoga filma Todda Haynesa (“Daleko od raja”) počinje susretom Carol Aird (Cate Blanchett) i Therese Belivet (Rooney Mara). Carol je bogata kućanica rastrgana privatnim, bračnim problemima. Predbožićno je vrijeme i Carol traži poklon za kćerkicu. Pronašla ga je uz pomoć mlade prodavačice Therese. Carol “zaboravlja” rukavice i novi susret je neizbježan… Susret koji će upaliti plamen zabranjene ljubavi…
Film je snimljen prema književnom predlošku Patricie Highsmith. Filmaši su nekoliko puta posegnuli za djelima američke spisateljice. “Nepoznati iz Nord-Expresa” Alfreda Hitchocka i “Tajanstveni gospodin Ripley” Anthonya Mingelle uspjele su ekranizacije spisateljičinih djela. Za razliku od navedenih filmova koji su trilerski obojeni, “Carol” je ljubavna drama, priča o ljubavi Carol i Therese, zabranjena romansa koja prkosi tadašnjim društvenim normama. Obzirom da je radnja filma smještena u pedesetim godinama dvadesetoga stoljeća te da tematizira, za tadašnje vrijeme, društveno neprihvatljivu “love story” Todd Haynes sjajan je redateljski izbor. Godine 2002 Haynes je režirao izvrsnu dramu “Daleko od raja” (Far from Heaven) kojoj je tema ljubavna priča između bijelkinje (Julianne Moore) i crnca (Dennis Haysbert). Osim crno-bijele romanse “Daleko od raja” posredno se bavi i homoseksulanošću. Trinaest godina kasnije Haynes ponovo je ispričao ljubavnu priču u kojoj su glavne protagonistkinje Carol i Therese….

 

“Carol” je film polaganog ritma, melankoličan i sjetan. Ljubav Carol i Therese lijepa je, nabijena kemijom ali i prokleto teška. Teret i provokacija obzirom na vrijeme u kojem se dogodila. Odnos između glavnih junakinja redatelj gradi polako, ljubav i emocije otkrivaju se sramežljivo, suzdržano. Haynes suosjeća s damama; njihova ljubav veliko je iskušenje, riskantna za budućnost. Koliko su, unatoč opipljivoj privlačnosti, Carol i Therese suzdržane jedna prema drugoj toliko i Haynes polako razotkriva njihovu intimu, strahove i žudnju. Kako film odmiče, emocija između glavnih protagonistkinja postaje sve snažnija tako i gledatelj postaje svjestan težine i kompliciranosti situacije. Vrijeme i društvo u kojem žive odnos Carol i Therese ne tretira kao ljubav. Too je “obrazac ponašanja” koji zahtijeva “moralnu klauzulu” tijekom brakorazvodne parnice, spominje se i “psihijatrijska pomoć”. Ljubavna priča na velikom je iskušenju, ponajprije kod Caroline i njenog budućeg odnosa s kćerkicom.

 

Iako Carol i Therese nisu zatvorene, nedruželjubive osobe. božićni susret razotkriva njihovu usamljenost. Muškarci, ljubavnici i udvarači, bivši i sadašnji samo su zadovoljavanje očekivanja okoline i(li) društvo za povremene izlaske. Unatoč rizicima i kompliciranosti situacije Carol i Therese su pronašle ono što im je potrebno. Jedna drugu.
Kako bi se što uvjerljive prikazala filmska ljubavna priča poput “Carol” ne smije se pogriješiti u izboru glavnih glumica. Haynesov odabir je perfektan.
Cate Blanchett i Rooney Mara nose film, interpretiraju Carol i Therese s iskrenom emocijom i razumijevanjem za sudbine i postupke likova koje tumače. Interakcija između glumica je senzualna, snažna bez obzira da li je riječ o scenama verbalne komunikacije, govoru tijela ili šutnji. Za razliku od scena s ostalih protagonista filma (osim s kćerkicom) pojavljivanje Carol i Therese u istom kadru nabijeno je emocijama. Sve ostalo je rutinsko, hladno.

 

Cate Blanchett odlično portetira Carol. Ona je elegantna, dama sa stavom i stilom koji ne nestaju u trenucima kada se nalazi u vrtlogu životnih problema. Zavodi i ostavlja. njeno životno iskustvo je veliko i utječe na događanja i prosudbe. No. ljubav i emocije ponekad su snažnije od racionalnih odluka. Blanchett ponovo dokazuje da je jedna od najvećih glumica današnjice. Film pršti od njenih glumačkih minijatura od kojih je najsnažnija scena tijekom rasprave o skrbništvo nad kćerkicom. Demonstracija moći velike glumice.
Rooney Mara odnosno Therese suprotnost je Carol. Povučenija, mlađa i, dojam je, nesigurna u vlastitu seksualnost. Sve do trenutka kada upoznaje Carol. Mara nije ostala u sjeni poznatije i priznatije glumice. Therese je, ponajprije karakterno, drugačija od Carol (da, suprotnosti se privlače) i upravo takvom ju je učinila Rooney Mara. Glumačke izvedbe koje zaslužuju mnogobrojne nominacije i ne bi bilo iznenađenje da budu nagrađene Oscarom.
Priču filma, raspoloženje glavnih protagonistkinja prati, često sugestivna, kamera. Fotografija, kutevi snimanja izvrsno pojačavaju raspoloženja i nedoumice Therese i Carol.
“Carol” je ljubavna priča snimljena sa stilom i elegancijom. Redatelj Haynes pokazuje da voljeti nije uvijek jednostavno, ali prava ljubav pronaći će put. Iskrena, emotivna priča i sjajni nastupi Cate Blanchett i Rooney Mare glavni su aduti filma.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)