RATOVI ZVIJEZDA: SILA SE BUDI

REDATELJ: J.J. Abrams
GLAVNE ULOGE: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Oscar Isaac
TRAJANJE: 135 minuta
NAZIV ORIGINALA: Star Wars: The Force Awakens

“It’s true. All of it. The Dark Side, the Jedi. They’re real.” – Han Solo

Kada je George Lucas 2012 godine odlučio prodati svoje životno djelo dvije stvari su postale izvjesne. Prva, da je Lucas postao znatno bogatiji čovjek nego do tada (cijena koju je Disney isplatio Lucasu prava je sitnica; 4 milijarde dolara, dio u gotovini dio u dionicama) te da ćemo uskoro gledati nove filmove čija je radnja smještena u udaljenoj galaksiji. Kada je transakcija završena krenulo se s okupljanjem ekipe. Iako je u početku izgledalo da će Lucas imati utjecaja na novi film Disney je stvari posložio na malo drugačiji način. Lucas je studiju Disney trebao kako bi uvjerio obožavatelje serijala kako “Sila se budi” neće odstupati od prethodnih filmova nego će nastaviti njegovu priču. Međutim kako je vrijeme prolazilo postalo je jasno da je Lucas samo dekoracija što je i filmaš priznao izjavom da je “imao nekoliko ideja za novi film ali su one ignorirane”.
Za redatelja film odabran je “novi Spielberg” J.J. Abrams. Redatelj koji je revitalizirao i novim generacijama približio “Zvjezdane staze” dobio je jedinstvenu priliku (ali i obavezu) da režira filmove najpopularnijih svemirskih serijala. Abrams je surađivao i na scenariju, u pomoć je priskočio i Lawrence Kasdan koji je radio na scenariju “Povratka Jedija” i “Imperij uzvraća udarac”. Odobravanje i oduševljenje obožavatelja izazvala je informacija da će se u filmu pojaviti Luke, Leia, Han Solo, R2-D2, C-3PO i Chewbacca. Uz stare znance odabrani su glumci za nove likove (među kojima se nalaze i Lupita Nyong’o, Max Von Sydow, Oscar Isaac, Simon Pegg i Andy Serkis) odobren je budžet filma (prema nekim procjenama troškovi filma, uključujući reklamnu kampanju, mogli bi doseći 400 milijuna dolara) i buđenje Sile moglo je početi….

 

Photo: Lucasfilm

Najave odnosno traileri za “Silu se budi” bili su pažljivo dozirani. Iako se približavanjem datuma premijere povećavao broj tv spotova Disney nije ponovio grešku koju su napravili “Terminator: Genisys” i “Batman v Superman” koji gledateljima otkrivaju previše o radnji filma. Najave za Abramsov film pokazale su dovoljno da zaintrigiraju obožavatelje, pokrenu nagađanja ali ne otkrivaju bitne detalje o radnji filma. Razlog više da i ova recenzija ne sadrži previše o radnji, tek nekoliko rečenica o zapletu filma.
Radnja filma započinje tridesetak godina nakon događanja u “Povratku Jedija”. Nova prijetnja nadvila se nad galaksijom. Militantna, agresivna organizacija “Prvi red” pokušava ovladati galaksijom. Otpor pružaju pobunjenici na koje vodi Leia Organa (Carrie Fisher). Leia šalje svojeg najboljeg pilota Poea Damerona u misiju koja bi mogla zauvijek poraziti neprijatelja. Cilj misije: pronaći Lukea Skywalkera….

 

Photo: Lucasfilm

Cijelim trajanjem filma vidljivo je da Abrams nastoji poštovati pravila igre koje je Lucas postavio u prethodnim nastavcima (prvenstveno se to odnosi na epizode 4,5 i 6). Kada isteknu minute filma i upale se svjetla kino dvorane dojam koji ostaje može se sažeti u dvije riječi – “Uspio je”. Film sadrži sve one detalje zbog kojih je “Star Wars” postao i ostao jedan od najvažnijih serijala u povijesti filma. Zanimljiv i jak negativac, umjetna inteligencija kao zabavan ali i za radnju važan lik (BB-8 je urnebesno simpatičan, maštovito dizajniran), obiteljska priča, borba između dobro i zla, svjetla i tame (kako na višem nivou tako i u svijesti likova), akcijske scene i borba svjetlosnim mačevima, blagi politički podtekst, humor… Sve to možemo, u više ili manje minuta, vidjeti u filmu. Redatelj i izgledom filma želi podsjetiti na prethodne filmove. “Sila se budi” snimana je 35 mm kamerom i 65 mm Imax formatu. Abrams ne pretjeruje se s efektima, za potrebe snimanja rađeni su modeli a snimanje je obavljeno na 13 autentičnih lokacija (Island, Abu Dhabi, Škotska, Irska….). Film izgleda izvrsno, vizualno je superiorniji većini recentnih blockbustera. Scenaristička rješenja te orkestracija nekih scena podsjećaju na detalje iz prethodnih filmova. Vjerojatno će postojati ljubitelji filma koji će prigovarati zbog već viđenoga no dojam je da su navedeni detalji zapravo Abramsova posveta serijalu. Redatelj ne mora “prepisivati”; donio je dovoljno novoga u film odnosno serijal.

 

Photo: Lucasfilm

Izgled i ikonografija negativaca inspirirana je totalitarnim društvima ponajviše fašizmom. Ime pokreta, moguće je, i s teorijom o Novom svjetskom poretku. Kako god bilo Tamna strana je (ponovo) jaka i moćna. “Sila se budi” mračniji je i tjeskobniji od “Imperija uzvraća udarac” u rangu završetka “Osvete Sitha”. Ubojstva civila, uništenja čitavih planeta način je na koji funkcionira organizacija kojoj je jedan od zapovjednika Kyle Ren. Abrams je elegantno i dramaturški uvjerljivo izbjegao uskrsnuće Sitha te je uspio promovirati novog negativca. Iako Kylo Ren ima sličnosti s Darth Vaderom (boja uniforme, glas) karakterom je drugačiji od prethodnika (mladost nasuprot iskustva). Dovoljno zao, kompleksan i mračan da može nastaviti upečatljivu tradiciju negativaca serijala (uz Vadera tu su i Darth Maul, Count Dooku….).
Abrams je feminizirao film, donio nove ženske likove na obje strane. Tamna strana dobila je Phasmu, maskiranu časnicu dok je svjetlo pojačala Rey. Rey tumači mlada britanska glumica Daisy Ridley. U razgovorima s novinarima prije premijere filma Daisy je izjavila kako je “u početku snimanja imala napade panike s obzirom na važnost uloge i ljude s kojima surađuje”. Ne znam kako je prevladala paniku, ali njena glumačka izvedba je izvrsna. Dojam je da ćemo od Ridley najbolje tek vidjeti u sljedećim filmovima kada se lik mlađahne Rey razvije. Ridley i njen slučajni partner John Boyega (tumači Finna) uklapaju se u dosadašnju praksu da se za glavne protagoniste serijala biraju mlađi, široj publici nepoznati glumci.Od novih likova treba spomenuti i Poea Damerona “najboljeg pilota u galaksiji” u interpretaciji (ponovo) vrlo dobrog Oscara Isaaca. Stara, poznata lica predvodi Harrison Ford odnosno Han Solo koji je, godinama unatoč, ostao isti. Mangup velikog srca.

 

Photo: Lucasfilm

“Sila se budi” napravljen je, u odnosu na “Novu nadu”, s manje redateljske razigranosti. Očekivano s obzirom na vrijeme i kontekst u kojem je film nastao. Način na koji film završava još je jedan detalj u kojem Abrams poštuje prethodne filmove serijala. Kraj filma otvara ogroman prostor za nagađanja, razgovore i različite interpretacije. Isti onaj osjećaj koji ostaje nakon gledanja “Nove nade” i “Imperij uzvraća udarac”. Dojam je da će nastavci donijeti nove detalje za određena događanja u filmu.
“Sila se budi” izvrstan je početak nove trilogije o “Zvjezdanim ratovima”. Magična privlačnost likova i događaja u udaljenoj galaksiji uskrsnula je na pravi način. I to je zapravo najveći dobitak za sve obožavatelje serijala. Sadašnje i buduće.

OCJENA: 9

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)