NAJVEĆI FILMSKI PROMAŠAJI 2015 GODINE

Godina 2015 je iza nas a pred Vama je pregled najvećih filmskih promašaja sada već prošle godine. Izdvojio sam 7 naslova koji su najviše razočarali, vjerojatno postoje još naslova koji zaslužuju dopuniti popis ali ovo je lista filmova koji su, obzirom na očekivanja, najviše podbacili. Na popisu je sedam veličanstvenih pa krenimo redom….

1. DIJETE 44 (Child 44)

 

Temeljen na istoimenom književnom predlošku “Dijete 44” bio je za pisca ovih redaka jedan od najintrigantinijih i najisčekivanijih filmova godine. Priča o serijskom ubojici u totalitarnom, sovjetskom režimu prizivala je u sjećanje odličnog “Građanin X” (roman je djelomično inspiriran slučajem građanina Čikatila). Kada je objavljeno da je za redatelja izabran Daniel Espinoza (“Snabba Cash”) a glumačku ekipu predvode Tom Hardy, Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Gary Oldman i Vincent Cassell očekivala se najmanje pristojna ekranizacija. Nažalost ništa od toga. Film je izgubljen u tragikomičnom ruskom akcentu glavnih likova (posebno se to odnosi na Toma Hardya odnosno Demidova) i izostavljanjem bitnih dijelova knjiga kako bi film bio bliži kino publici. “Dijete 44” dokaz ja kako loše i neuvjerljivo može izgledati film koji sliku i zvuk bivšeg SSSR modificira i prilagođuje zapadnim standardima.

2. 50 NIJANSI SIVE (Fifty Shades of Grey)

 

Stotinjak milijuna prodanih knjiga bio je prilično dobar razlog da dobijemo ekranizaciju knjige “Pedeset nijansi sive” engleske spisateljice E.L. James. Priča o Christianu, mladom neodoljivom milijunašu u čiju seksualnu sado-mazo svakodnevicu ulijeće čedna i mlada Anastasia imala je dobro tempiran datum početka prikazivanja (Valentinovo), solidno odrađene najave i trailere (u kojima se poigravalo prikazom seksa i sado mazo igrica). No konačni proizvod je više komičan nego provokativan. Seks i sado mazo igrice su prikazane u tragovima, kemija između slabašnih junaka slabašna, dijalozi loše napisani. Mladi bogataš toliko je pohotan i spontan da je mladu damu tražio potpise na ugovor. Možda je tražio i jamce…. No komercijalno film je napravio odličan posao; oko 50 milijuna uloženih dolara donijelo je 570 milijuna zarade u svjetskim kinima. Nastavci slijede.

3. GUNMAN

 

“Gunman” je kao i “Dijete 44” okupio izvrsno glumačku postavu. Teško je bilo očekivati da će projekt u kojem su prve figure Sean Penn i Javier Bardem (asistiraju im Idris Elba, Ray Winstone i Mark Rylance) izgledati ovako loše. Razlog? Ponajviše želja da se Sean Penn promovira u akcijskog junaka. Penn je glumac koji je u karijeri nanizao sjajne nastupe ali “Gunman” je dokaz da nema kapacitet za akcijskog junaka. Zapravo Penn pokušao ponoviti ono što je Liam Neeson započeo prije desetak godina filmom “Taken”. Gunmana je režirao isti redatelj (Pierre Morel) ali nije išlo. Nadamo se da će Penna kriza srednjih godina proći i da će se vratiti ulogama koje su mu donijele zvjezdani status.

4. JUPITER U USPONU (Jupiter Ascending)

 

Jupiter iz naslova možda i je u usponu ali novi projekt dokaz je da je karijera brata i sestre Wachowski (Matrix) u slobodnom padu. Tmurni oblaci iznad filma nadvili su se u trenutku kada je premijera film odgođena za veljaču mjesec koji projekti poput “Jupitera u usponu” najčešće izbjegavaju. No premijera se dogodila i predviđanja su se ostvarila. Banalni dijalozi, konfuzan scenarij, pretjerano korištenje specijalnih efekata i “spockovske” uši Channinga Tatuma samo su neki od razloga zbog kojih je Jupiter posrnuo. O da, treba spomenuti i Eddiea Redmaynea koji je ubrzo nakon osvojenog “Oscara” za ulogu u filmu “Teroija svega” pokazao da postoji i Tamna strana njegove filmografije. Lijepa Mila Kunis izgubljena u prijevodu, “Jupiter u usponu” izgubljen i na kino blagajnama….

5. FANTASTIČNA ČETVORKA

 

U poplavi remakeova i obrada red je, neočekivano brzo, došao i na “Fantastičnu četvorku”. U redu, riječ o junacima koji dolaze iz Marvelovog svijeta čiji su junaci preplavili kino dvorane (i zaradili milijarde dolara) ali prošlo je manje od 10 godina…. Glavni razlog ponovnog aktiviranja Sue i Johnnya Storma bilo je prema riječima producenata “neiskorištenost potencijala u prethodna dva filma”. Teško je pogoditi o kojim je potencijalima riječ ali film iz 2005 prema ovogodišnjem izgleda kao svemirski brod. Iako je film okupi zanimljivu glumačku postavu (Milles Teller, Kate Mara…) pretjerana stiliziranost, nerazumljiv i zbunjući zaplet i nezanimljiv negativac najveći su razlozi potopa. Bez obzira na neuspjeh igre se nastavljaju….. Najavljuje se nastavak filma ??? !!!

6. DEČKO IZ SUSJEDSTVA

 

“Dečko iz susjedstva” erotski je triler bez erotike i napetosti. Jennifer Lopez u ulozi (hm) profesorice engleskog koja je bračnoj krizi. Živi sa sinom, razdvojena od supruga. Jednoga dana u njen život ulazi mlađahni Noah, susjed koji želi pomoći. Profesorica daje lekciju mladom učeniku (ne iz engleskog nego iz…Znate već čega….A možda se i nije ništa dogodilo ionako ništa nismo vidjeli) za kojeg se ispostavlja da je psihopat. Ne postoji minuta filma koje već nije viđena i jedina dobra stvar u filmu je činjenica da traje samo osamdesetak minuta.

7. SAN ANDREAS

 

Priča o Rayu, šefu spasilačke službe koji usred katastrofe kreće u potragu za jedinicom Blake više je katastrofalan film nego film katastrofe. Ono šta film nudi su, većinom, loši specijalni efekti, zujanje u ušima i neoprostivo veliki broj klišeja. Redatelj je posvećen razaranju i destrukciji ali je potpuno zaboravio na priču i sudbinu likova ali i sudbinu kino posjetitelja. Rock spašava kćerku (usput i nekoliko desetaka slučajnih prolaznika) uz najavu obnove i lepršanje američke zastave. Živjeli.

Na ovom popisu mogli bi biti i “Sedmi sin”, “Tko preživi, pričat će”, “Taken 3”. “Posljednji lovac na vještice”, “Pikseli”… No dojam je da su navedeni filmovi imali najveći ponor između očekivanja i konačnog proizvoda. Sedam kino iskustava za brzi zaborav.

Goodtalking

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)