ČUDOVIŠTA IZ SUSJEDSTVA

REDATELJ: Rob Letterman
GLAVNE ULOGE: Jack Black, Dylan Minette, Odeya Rush, Ryan Lee
TRAJANJE: 103 minute
NAZIV ORIGINALA: Goosebumps

“Samo vam želim pročitati priču za laku noć.” – Slappy

Tradicionalno, vrijeme Božića i Nove godine doba je kada filmske kompanije izbacuju naslove kojima bi blagdansko raspoloženje moglo donijeti dodatanu zaradu na kino blagajnama. Vrijeme je to kada kino programom dominiraju visokobudžetni “blockbusteri” (primjerice serijali “Gospodar prstenova” i “Hobit”) i žanrovski različiti, budžetom manji, filmovi čija je tematika povezana s Božićem i(li) mlađom kino publikom. Ovogodišnju božićno-novogodišnju sezonu obilježit će najiščekivaniji film godine, sedma po redu priča o Ratovima zvijezda. Što se tiče manjih projekta njihove boje brane horor “Krampus”,”Čudovišta iz susjedstva” i “Božić kod Cooperovih”. U odnosu na SAD, premijera “Čudovišta iz susjedstva” kasni nekoliko tjedana ali film ipak stiže na vrijeme; riječ je o projektu koji cilja na mlađu kino publiku.

 

Zach (Dylan Minnette) doselio je u novi kvart. Napustio je New York i zajedno s majkom (Amy Ryan) došao u predgrađe gdje mu je prvi susjed pisac horor priča R.L.Stine (Jack Black). Zachu se nije lako prilagoditi novoj situaciji, nema previše prijatelja. U školi nije jednostavno posebno kada se uzme u obzir da je tamo zaposlena njegova majka. Jednoga dana Zach upoznaje Hannu (Odeya Rush) nećakinju R.L. Stinea. Nakon večernjeg druženja Zach čuje krikove iz Stineove kuće i zove policiju zabrinut zbog nove poznanice. Policija dolazi i Zach odlazi zajedno do susjedove kuće. Tamo otkrivaju tajne koje će ugroziti ne samo Hannu nego i čitav grad….

 

Uvodnih dvadesetak minuta filma ne nudi ništa novo i originalno. Tinejdžer u novoj okolini, ne pretjerano popularan u potrazi za društvom vršnjaka i optrećen snalaženjem u novoj sredini. Mama radi u školi i dodatno opterećuje Zacha. Problemi koji su prikazani blago, ne pretjerano dramatično. Ipak gledamo predbožićnu, obiteljsku filmsku priču. Preokret nastaje u trenutku kada Zach upoznaje Hannu i čudesne moći koje skrivaju knjige R.l.Stine. Od tada “Čudovišta iz susjedstva” postaje prilično zabavna posveta horor žanru i filmovima osamdesetih. U filmu se može prepoznati utjecaj Gremlina (napad patuljaka sadrži nekoliko prepisanih scena iz filma Joea Dantea) a spominje se i kultni “Mjehur ubojica” iz 1958 godine u kojem je glavnu ulogu odigrao Steve McQueeen. Posebno su zabavni trenuci filma kada se ime Stephena Kinga koristi kao provokacija prema R.L.Stineu. Taština nije rijetka pojava, posebno kod poznatih i slavnih.

 

“Čudovišta iz susjedstva” pustolovna je razbibriga s blagim dodatkom horora, film u kojem redatelj dobro pazi da ne pretjera s tamnim, mračnim tonovima. Redatelj ne zanemaruje taktiku odnosno igra po pravilima što je komercijalno opravdana odluka (film je u svjetskim kinima zaradio više od 110 milijuna dolara) ali teško se oteti dojmu da je oslobađanje demona R.L.Stinea (pisac se pojavljuje u cameo ulozi) moglo biti mračnije i provokativnije. Likovi iz knjiga posljedica su piščeve usamljenosti iz djetinjstva. Otkrivanje tamne strane R.L.Stinea moglo je otići u potpuno drugom, tjeskobnijem ali zahtjevnijim filmskim gledateljima zanimljivijem pravcu. No tada film više ne bi imao obiteljsko-optimistični ton.
Najpoznatije glumačko ime filma je Jack Black. Glumac je odmjereno odradio ulogu R.L.Stinea, bez suvišnih prenemaganja. Najzabavniji lik filma je Slappy, cinični i lukavi glavni negativac.
“Čudovišta iz susjedstva” zabavna je kombinacija žanrova koja će pronaći put do ljubitelja filma u predblagdanske dane. Projekt namijenjen mlađim gledateljima koji će zadovoljiti i mnoge starije ljubitelje filma.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)