STRAIGHT OUTTA COMPTON

REDATELJ: Franklin Gary Gray
GLAVNE ULOGE: O’Shea Jackson, Paul Giammati, Corey Hawkins, Jason Mitchell, Neil Brown Jr, Aldis Hodge, Carra Patterson
TRAJANJE: 147 minuta

“Izgovoriš malo istine i ljudi odmah polude.” – Ice Cube

Compton je grad u Kaliforniji. Većina stanovništva azijskog je i latinoameričkog porijekla te Afroamerikanci. Od stotinjak tisuća stanovnika Comptona bijelaca je zanemarivo malen broj (oko 1%).  Za državu koja broji više od 300 milijuna stanovnika Compton je tek točka, mrvica na zemljopisnoj karti. No upravo ta mrvica godinama je bila u fokusu američke javnosti. Prema statističkim podacima Compton je osamdesetih godina prošloga stoljeća bio kao grad s najvišom stopom ubojstava u odnosu na broj stanovnika u Sjedinjenim Američkim Državama. Obračuni bandi često su uzimali žrtve i među običnim stanovništvom. Dodatnu dimenziju, “ulje na vatru” situaciji u Comptonu dolijevala je policija. Lokalne bande nove članove regrutiraju kao dječake, starost je rijetka pojava u Comptonu. Petorica stanovnika Comptona odlučila su bijes i frustraciju okolinom i prikaz događanja u gradu opisati rap muzikom. Ice Cube, Easy-E, Arabian Prince , DJ Yella, Dr Dre i Mc Ren bili su članovi “najopasnije grupe na svijetu”. Ime grupe bilo je N.W.A. (Niggaz With Attitudes).

 

Redatelj Gary Gray (“Petak”, “Pregovarač”) od prve minute kreće žestoku, direktno u glavu. Uvodne minute prikazuju nam verbalni sukob između dilera (jedan od njih je i Easy-E) koji svake sekunde može prerasti u pucnjavu. Sukob prekida policija koja oklopnim vozilom (!!!) demolira kuću. Easy bježi, njegovi suparnici su ubijeni ili uhićeni.
Opisanom scenom redatelj od samog početka želi naglasiti dvije stvari. Žestinu nasilja i sukoba u Comptonu te šalje jasnu poruku da ne želi romantizirati (i)li pretjerano uljepšavati biografije članova grupe. Osnivači odnosno članovi N.W.A. bili su različiti, nisu svi bili plesali na krivoj strani zakona no činjenica je, kako i film potvrđuje, da je osnivač grupe i prvi financijer grupe bio diler drogom. Easy-E pristaje na dogovor kada mu jedan od kolega iz grupe sugerira da “ako znaš prodavati drogu znat ćeš i gramofonske ploče”. Upravo u činjenici da su članovi grupe dečki iz susjedstva koji su svakodnevno živjeli Compton leži i snaga, autentičnost njihovih tekstova koji su, često, inspirirani događajima koje su Ice Cube i ekipa (pre)živjeli (npr. izvrsna epizoda bliskog susreta s policijom ispred studija koja je, redatelj nam sugerira, poslužila kao inspiracija za tekst pjesme “Fuck The Police”).

 

Redatelj je kontroverzu i značaj grupe uvjerljivo prenio na film. Motivi zbog kojih je nastao N.W.A. nisu bili ideali i želja da se promijeni svijet. Razlozi su bili popularnost i novac. Normalna priča mladih glazbenika željnih slave. Razlika između ostalih (ne samo rap) grupa i N.W.A. leži u činjenici da odrastanje u Comptonu nije romantično nego vrlo teško i problematično. Dečki su repali o ljudima i događajima koji su bili dio njihove svakodnevice. Obzirom na provokativne i zapaljive teme  (rasizam i ponašanje policije naprimjer) o kojima se malo govorilo postali su i političko-socijalno-sigurnosno pitanje. Žestoko se obrušivši na policiju optuženi su na poticanje nasilja i mržnje te su tekstovi pjesama postali predmet interesa FBI i sudova. Pozivanje, pravo na slobodu govora odbilo je većinu napada. Članovi grupe vješto su koristili pritiske kako bi dobili veći publicitet odnosno besplatnu reklamu.

 

“Straight Outta Compton” sadržajan je film. Iako je nemoguće u dva sata trajanja prikazati potpunu sliku N.W.A. redatelj se uspio dotaknuti većine bitnih detalja povezanih za glavne igrače grupe. Radnja je fokusirana na trojicu najvažnijih članova (Ice Cube, Easy-E i Dr.Dre) što je potpuno opravdan i razumljiv redateljsko- scenaristički potez. Oni su bili duša N.W:A, Dr.Dre i Ice Cube su i nakon raspada N.W.A napravili zapažene karijere. Kroz prikaz poslovnog i privatnog života dotaknut je čitav niz tema i detalja koji objašnjavaju i približavaju okolnosti,uvjete u kojima je ekipa radila i stvarala. Sukobi i raspad grupe, pohlepni, nasilni i pokvareni menadžeri, događanja koja su povezana sa stvarima koje tematiziraju tekstovi N.W.A (slučaj Rodneya Kinga) neki su od detalja koje film obrađuje. Posebno je zanimljivo vidjeti koliko je N.W.A. imao snažan utjecaj na rap generacije koje su se pojavile nakon Ice Cubea i ekipe (Snoop Dogg, pokojni Tupac Shakur…).
Soundtrack filma je izvrstan, dominiraju najveći hitovi grupe. Članovi glumačke ekipe dobro su “skinuli” izgled i gestikulacije rep legendi. Najuvjerljivije izgleda Ice Cube što je bilo i očekivano. Ulogu, danas više glumca nego glazbenika, preuzeo je Cube junior. Koliko je dobro pogođen odabir glumaca može se provjeriti gledanjem originalnih spotova odnosno snimaka članova grupe.
“Straight Outta Compton” postao je ugodno iznenađenje, blockbuster za zaradom od 200 milijuna dolara u svjetskim kinima. Većinu zarade ostvario je u američkim kinima što i nije neočekivano; ekipa iz Comptona ostvarila je američki san. Nekima od njih san traje i dalje dok je za neke uspjeh postao noćna mora.
Bez obzira voljeli rap ili ne “Straight Outta Compton” film je vrijedan gledanja. Prikaz karijere “najopasnije grupe na svijetu” izlazi iz glazbenoga okvira, bavi se stvarima koje su i danas jednako aktualne kao i u vrijeme najveće slave N.W.A.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)