IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA – 2.DIO

REDATELJ: Francis Lawrence
GLAVNE ULOGE: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Julianne Moore, Liam Hemsworth, Donald Sutherland, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Phillip Seymour Hoffman
TRAJANJE: 137 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Hunger Games: Mockingay – Part 2

 

“Katniss, jedno ti moram priznati. Nikada me nisi razočarala.” – Haymitch

 

Šojka rugalica se vratila. Posljednji nastavak filmske kvadrilogije nastao iz književne trilogije američke spisateljice Suzanne Collins (razlog za film (pre)više je, pogađate, novac) upravo je sletio u kina. Komercijalno izuzetno uspješan serijal (zarada na svjetskim kino blagajnama iznosi više od dvije milijarde dolara) ponudio je tri kvalitativno različita filma. Uvodni film je dobar, upoznaje nas sa “Girl on fire” Katniss Everdeen i totalitarnim svijetom predsjednika Snowa. Reality kojega nudi budućnosti nije Big brother ili Farma nego okrutna i sadistička igra preživljavanja u kojoj su glavni protagonisti djeca. Nastavak, “Plamen”, donio je mračniji ugođaj i zaoštravanje situacije. Jedan od nastavaka koji je bolji od prvoga filma. Objava da će filmski serijal (po uzoru na “Sumrak”) od posljednje knjige dobiti dva filma nije dobro primljena kod obožavatelja književnog predloška. “Šojka rugalica” nije knjiga koja sadrži previše stranaca i razbijanje zadnje knjige serijala na dva filma izazvalo je sumnju u kvalitetu nastavaka. Strahovanja su bila opravdana; prvi dio “Šojke rugalice” ispunio je komercijalna očekivanja, ali je, gotovo jednoglasno, proglašen najslabijim filmom serijala. Riječ je o projektu u kojem se malo toga događa, lišenom napetosti. “Šojka rugalica – 2 dio” popravlja stvari; riječ je o, izgledom i realizacijom, pravom nastavku “Plamena” te izvrsnom finalu priče o Katniss Everdeen.

Rat u Panemu bliži se kraju. Pobunjenici kontroliraju većinu teritorija, ostala je završna bitka za Kapitol. Iako je u defenzivi predsjednik Snow ne pomišlja na predaju. Napredovanje pobunjenika nastoji usporiti nizom smrtonosnih zamki. Peeta je oslobođen i nalazi se u pobunjeničkoj bazi, ali Snow i njegovi poslušnici pretvorili su ga u spavača koji je tempirana bomba koja bi mogla eksplodirati kada je u Katniss u blizini. Iskra koja je zapalila mase, simbol otpora Katniss Everdeen sve više postaje propagandno sredstvo, sve je manje ratnica. Poslana je u misiju kojoj je cilj uništavanje prepreka koje su postavili predsjednikovi ljudi. No, Katniss ima drugačije planove. Ona želi eliminirati Snowa. Predsjednikovo ubojstvo značilo bi završetak rata, početak boljeg života za stanovnike Panema. Ili je to samo iluzije simbola pobune….

 

Foto: Lionsgate

 

“Šojka rugalica – 2 dio” mračno je kino iskustvo. Ne pamtim kada sam posljednji puta pogledao hollywoodski blockbuster koji je toliko tmuran i tužan i optimizam nudi u mrvicama. Redatelj ne kalkulira i teške boje filma su, obzirom na priču, potpuno opravdane. Rat, znamo svi, nije doba romantike. Svakodnevno se gase živote, ginu vojnici, stradavaju i civili. Francis je ratna stradanja prikazao najuvjerljivije moguće s obzirom na cenzorske zahtjeve (ciljana publika čitavog serijala ipak su ponajprije tinejdžeri). Bez obzira na to što su neke scene stradanja ublažene (brzi prelazak na nove scene ili pomicanje fokusa kamere, te izbjegavanje krvi) film je dovoljno šokantan i uvjerljiv u prikazu ratnih stradanja.

Sukob između Kapitola i pobunjenika vodi se na dvije razine. Prvi je vojni, na terenu. Drugi se odnosi na propagandni rat u kojem se izmjenjuju informacije i dezinformacije, manipulacije s obje strane. Ključna figura oba sukoba je “Girl on fire” Katniss Everdeen. Katniss je emotivno rastrgana između Peete i Galea, sve su veće i vidljivije posljedice ratnih događanja na njenu psihu. Ona polako počinje shvaćati da Snow nije jedina opasnost za budućnost Panema. Popularnost Šojke rugalice, njena važnost za revoluciju počinje zabrinjavati i Almu Coin. Katniss više nigdje nije sigurna. Opasnost prijeti sa svih strana, i ova revolucija bi mogla posjesti svoje dijete.
Sjajan posao u prikazu složenosti lika i emocija Katniss Everdeen odradila je Jennifer Lawrence. Čitajući knjigu možemo saznati psihološka stanja glavne junakinje, njene strahove i želje. Lawrence je izrazom lica, izgledom i gestikulacijama pred gledatelja bacila niz raspoloženja i duševnih stanja (tuga, odlučnost, nesigurnost….) koja Katniss proživljava. I posljednji film serijal potvrđuje da je Jennifer Lawrence idealan izbor za junakinju tužnoga lica.

Za razliku od prethodnog filma “Šojka rugalica 2” ne trpi previše od nedostatka događanja, nebitnih minuta. Ponešto praznog hoda možemo pronaći u uvodnih pola sata te na samom kraju filma. Redatelju se može prigovoriti i na detaljima povezanim sa zamkama postavljenim od strane Snowa. Zanemarivo i nebitno kada se uzme u obzir vrijednost cjeline.

Film sadrži politički kontekst, postoje detalji koji brišu granice između fikcije i stvarnog života. Manipuliranje civilima odnosno civilnim žrtvama u ratnim strahotama, preispitivnanje neprijateljske strane odnosno traženje odgovora na pitanje jesu li zaista svi koji su na suprotnoj strani zaslužili likvidaciju. Ratne igre prikazane u serijalu uzrokovane su klasnim podjelama, pobunom siromašnih protiv bogatih. Posebno je zanimljivo gledati kako plemenita ideja, vatra koju je Katniss zapalila blijedi i iskorištava u političke svrhe. Poslije Snowa dolazi Snow, princip je isti sve ostalo su nijanse. Oni koji vuku konce igre daleko su od prvih linija bojišnice i smrti.
“Šojka rugalica – 2.dio” sadrži napete i intenzivne akcijske scene. Posebno se to odnosi na podzemni obračun s mutantima koji u detaljima podsjeća na obračun Ripley i ekipe s alienima u Cameronovom remek djelu “Aliens”. Scenografija i kostimografija su, očekivano, izvrsne. Vizualno film slijedi radnju; dominiraju sive, teške boje koje pojačavaju događanja. “Šojka rugalica” izgleda impresivno.

Glumačka ekipa filma vrlo dobro funkcionira. Uvjerljiva je transformacija Josha Hutchersona i Liama Hemswortha iz klinaca, tinejdžera (takvi su bili na početku serijala) u ratnike. Događanja su ostavila posljedice. Julianne Moore vrlo dobra u ulozi predsjednice, pojavljivanje Philipa Seymoura Hoffmana podsjeća na prerani odlazak velikog glumca.

“Igre gladi: Šojka rugalica – 2 dio” snažno i upečatljivo završava priču o Katniss Everdeen te ističe kandidaturu za blockbuster godine.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)