PIKSELI

REDATELJ: Chris Columbus
GLAVNE ULOGE: Adam Sandler, Michelle Monaghan, Peter Dinklage, Kevin James, Brian Cox, Sean Bean
TRAJANJE: 105 minuta
NAZIV ORIGINALA: Pixels

Nekada davno u vrijeme kada nije bilo interneta, igraćih konzola i sličnih uređaja video igrice igrale su se na automatima u igraonicama. Povratak u vremena klasičnih video igara na zabavan i maštovit je način prikazao “Krš i lom” Disneyev blockbuster iz 2012 godine. Uspjeh Ralpha i prijatelja te recentna hollywoodska nostalgija za osamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća donijelo je stotinjak milijuna dolara vrijedne “Piksele”. “Columbia” se doista potrudila oko ekipe filma. Redatelj je Chris Columbus provjereni kadar kada su u pitanju “blockbusteri” (“Sam u kući”, “Harry Potter”). Glumačka ekipa nudi sve popularnijeg Petera Dinklagea, Michelle Monaghan te Briana Coxa, Sean Beana i Dan Aykroyda. Jednu od glavnih uloga ima i Adam Sandler što obzirom na količinu zanimljivih glumačkih imena i nije moralo značiti lošu vijest. U redu, tu je i Sandlerov intimus Kevin James, al’ ajde; u društvu dvojca koji su zajedno nastupili u televizijskoj seriji “Igri prijestolja” (Dinklageov Tyrion Lannister još uvijek živi za razliku od Beanova Ned Starka koji je obezglavljen tamo negdje krajem prve sezone), atraktivne Michelle Monaghan i rutinere Coxa i Aykroyda stvari ne mogu izgledati toliko loše. Međutim, Sandler je potpisan kao i jedan od mnogih producenata filma i vidljiv je njegov utjecaj na projekt. “Pikseli” podsjećaju na Sandlerove, komercijalno uspješne, ali teško probavljive komedije u kojima dominira neduhovit, cirkusantski humor i predvidljivost.

 

Početak filma vraća nas u osamdesete godine dvadesetoga stoljeća. Pratimo natjecanje u igranju video igricama. Pobjednik je Fireblaster poraženi u finalu je Brenner. Natjecanje je snimila NASA i lansirala u svemir. Tridesetak godina kasnije sudionici natjecanja su odrasli. Brenner (Adam Sandler) je, pogađate, gubitnik koji je ljut na sebe, razočaran u život. Fireblaster ima problema s zakonom dok je Cooper, Brennerov prijatelj iz djetinjstva i sudionik natjecanja, postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (??!!). Ekipa se ponovo okuplja kada se Zemlja nađe u opasnosti. Snimku koju je NASA poslala prije tridesetak godina stigla je do vanzemaljaca, ali oni su poruku krivo protumačili i započinju invaziju. Njihova vojska su likovi iz igrica i jedini koji nas mogu obraniti su Brenner i ekipa…..

 

“Pikseli” su prepuni posveta osamdesetima. Spominju se, u više ili manje minuta filma, Madonna, Samantha Fox, Olivia Newton John i Hulk Hogan. Gledateljima koji su gejmersku karijeru započeli prije tridesetak godina (taj sam) zanimljivo je prisjećanje na klasike poput “Pacmana”, “Donkey Konga”, “Froggera” i “Tetrisa”. Najzabavniji dio filma upravo je lov na Pacmana koji se odvija na ulicama velegrada. Redatelj je film pretvorio u veliku videoigricu koja služi i za demonstraciju specijalnih efekata. Za nostalgičare, ljubitelje Pacmana to i nije najgora vijest. Teško je bilo očekivati da će scenaristi filma (napisali scenarij i za “Starce 2” i “Moja lažna žena” filmove u kojima glavnu ulogu igra Adam Sandler) napisati slojevitu ili smisleniju priču, ali pauze između igranja su prepune klišeja i neuspjelog humora.

 

Adam Sandler ponovo glumi već viđeno. Njegov Brenner ide u red “zbunjeni sam gubitnik i simpatičan sam jer znate da će na kraju sve biti u redu” likova na kojima je Sandler izgradio karijeru. Odabir Kevina Jamesa za ulogu američkog predsjednika je uvreda za sve one glumačke veličine ( Michael Douglas, Morgan Freeman, Jack Nicholson i Harrison Ford….)  koji u filmografiji imaju zapisano da su, više ili manje uspješno, interpretirali ulogu jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu. Ne, nije tu u pitanju važnost ili veličina institucije američkog predsjednika nego činjenica da je Kevin James zapisan u istoj rečenici s navedenim glumcima. Ineterakcija između Sandlera i Jamesa odnosno Brennera i predsjednika više je iritantna nego smiješna i duhovita.
Peter Dinklage osuđen je na glumatanje dok je njegov lik iskorišten za moraliziranje. Znate ono, sve se može postići poštenjem i radom, a ne prevarama. Film je natopljen patetikom, previše “zašećeren”. U redu, riječ je o projektu koji je zamišljen kao SF-obiteljska-komedija, ali publiku ne treba podcjenjivati. Bez obzira na dob.
“Pikseli” su zamišljeni kao projekt namijenjen svim generacijama. Međutim realizacija je potpuno promašena. Mlađim gledateljima teško mogu biti zanimljivi likovi iz igrica napravljenih prije tridesetak godina dok će generacijama koje su odrasle uz Pacmana i Donkey Konga Sandlerovo prenemaganje biti previše. Uz nekoliko bljeskova “Pikseli” su slabašan projekt kojega nisu uspjele spasiti niti Madonna i Serena Wiliams.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)