REDATELJ: Craig Zobel
GLAVNE ULOGE: Margot Robbie, Chris Pine, Chiwetel Ejiofor
TRAJANJE: 90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Z for Zacharian

Budućnost. Zemlja nakon apokalipse. Ljudska vrsta prebrisana je tijekom nuklearnih eksplozija i od posljedica radijacije. Ann (Margot Robbie) čudom je preživjela. Živi u dolini koja je, neobjašnjivo, ostala netaknuta. Mali komadić planeta na kojem nema radijacije, voda je nezagađena uvjeti za život i opstanak postoje. Ann obrađuje zemlju, skuplja zalihe za hladne dane. Prošla zima bila je teška, hladna i Ann je jedva preživjela. Navikla na samoću, Ann provodi dane radeći u društvu psa. No jednoga dana stvari se mijenjaja; susreće Loomisa, preživjelog znanstvenika. Neoprezni došljak okupao se u kontaminiranoj vodi i Ann ga vodi kući na oporavak. Loomisov dolazak zauvijek će promijeniti život u zlatnoj dolini….

 

Kada se hollywoodske zvijezde umore od “blockbusterskih” očekivanja i požele napraviti budžetom manji, intimniji, pričom snažniji film dogodi se projekt poput “Z kao Zachariah”. Redatelj Craig Zobel (“Compliance”) okupio je vrlo zanimljivu, atraktivnu glumačku ekipu. Glavnu ulogu tumači “Vučica s Wall Streeta” Margot Robbie koju ćemo uskoro gledati kao Jane u novoj priči o Tarzanu te kao Harley Quinn u “Suicide Squadu”. Muške uloge pripale su Chiwetelu Ejioforu (nominacija za “12 godina ropstva”) i kapetanu Kirku mlađem Chrisu Pineu. Izbor glumaca odnosno njihove interpretacije su posebno važne za projekte poput “Z kao Zachariah”. Film sadrži samo tri lika, koji su prema viđenom možda i posljednji preživjeli primjerci ljudske vrste. U takvom rasporedu snaga interpretacija glumaca te interakcija između likova najvažniji je detalj koji presuđuje uspješnosti filma. Odabir glumačke ekipe jepogođen; Pine, Robbie i Ejiofor napravili su dobar posao. U redu, za Efijora to je, na neki način, bilo očekivano. No Chris Pine i posebno Margot Robbie pokazali su da su sposobni iznijeti i znantno zahtijevnije uloge od onih u kojima smo ih navikli gledati.

 

Postapokaliptični svijet, borba preživjelih prikazana je na drugačiji način. Nuklearne eksplozije pomele su veći dio ljudske vrste i neposredne opasnosti (osim radijacije, ali ona ne postoji u Anninoj dolini) nema. Likovima u filmu ne prijeti opasnost od bilo vanjskog neprijatelja (zombiji, vanzemaljci…), dolina čuda nudi i resurse za preživljavanje (voda, hrana). Najveća prijetnja preživjelima su oni sami, njihovi karakteri i strahovi. Suočavanje sa vlastitim traumama proživljene kataklizme (gubitak voljenih) i (ne)mogućnost prilagođavanju novom životu u zajednici. Zanimljivi detalji priče filma (u kontekstu izbjegličke krize kojoj smo svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci) je i prihvaćanje stranca, nepoznate osobe u nevolji. Trenuci filma kada je Loomis posebno zanimljiv…

 

Redatelj se, kroz Loomisa i Ann, bavi i religijom pitanjem vjerovanja i ateizma. Suprostavljene strane su Ann i Loomis, djevojka sa sela i znanstvenik. Zobel ne zauzima stranu i ne sudi; prikazuje osobe različitih svjetonazora koji se bore sa naslijeđem katastrofe.
Odnosi između likova, odluke i ponašanja daju univerzalnu poruku. Kreativnost i rad temelj su napretka ljudske vrste no postoji i druga strana medalje. Zavist, požuda, ljubomora i želja za dominacijom neke su od osobina (imamo ih prilike osjetiti u filmu) koje su dio nas, karakteristike koje često vode do destrukcije i poništavanja dobroga. Redatelj precizno nijansira likove, odnose između likova koji su motivirani, ali i opterećeni navedenim osobinama.
Glavna glumačka figura filma je vrlo dobra Margot Robbie. Priča je ispričana kroz Anninu perspektive i emotivno vezanje za Loomisa i Caleba. Glumica se vrlo dobro snašla u ulozi tradicionalne, bogobojazne djevojke sa sela. Seksepil lijepe Margot je, za potrebe ove uloge, pomalo prigušen, ali talent australske glumice potpuno dolazi do izražaja.
“Z kao Zachariah” zanimljiv je film polaganog ritma koji u postapokaliptičnom okruženju presipituje i prikazuje vječne ljudske teme. Vrijedno gledanja i zbog dobrih glumačkih izvedbi.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)