THE SUICIDE THEORY

REDATELJ: Dru Brown
GLAVNE ULOGE: Steve Mouzakis, Leon Cain
TRAJANJE: 95 minuta

“Ovo je izvan moje kontrole” – Percival

Sjećate se Alana Forda i doživljaja Grupe TNT? Strip koji je humorom, cinizimom i ismijavanjem ljudi i događaja obilježio odrastanja mnogih generacija. Jedan od najupečatljivijih sporednih likova u stripu bio je Samoubojica. Da podsjetim; Samoubojica je, kako mu i ime odnosno nadimak govori, nihilistički tip, neraspoložen za život koji vječno tvrdi da je nesposoban za životne izazove. Želi si oduzeti život, ali mu to nikako i nikada ne uspijeva što još više produbljuje njegovo nezadovoljstvo. Toliko je nesposoban da se ne zna i ne može ubiti. Samoubojica iz “Alan Forda” kao da je bio inspiracija scenaristu Michaelu J. Kospiahu i redatelju Dru Brownu za jednog od dva glavna lika u filmu. Percival (Leon Cain) odlučio je umrijeti. Ne, Percival nije nesposoban za životne izazove kao njegov “kolega” iz stripa. On je izgubio životnu radost zbog gubitka voljena osobe. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja samoubojstva Percival je odlučio angažirati plaćenog ubojicu. Steven (Steve Mouzakis) prava je osoba za rješenje Percivalovog problema. Efikasni plaćeni ubojica. Steven prihvaća ponudu, ali vrlo brzo shvaća da je ubojstvo Percivala najzahtijevniji posao njegove karijere…

 

Iako je australske filmove gotovo nemoguće vidjeti na programu domaćih kina ljubitelji filma, zahvaljujući festivalima i internetu, mogu vidjeti najbolje od tamošnje kinematografije. U posljednjih godinu, godinu i pol dana najviše pažnje  privukli su “Babadook”, “The Rover” i “The Water Diviner” (preveden kao “Izvor nade”) redateljski prvijenac Rusella Crowea. “The Suicide Theory” novi je, intrigantni australski filmski proizvod.
“The Suicide Theory” kombinira žanrove. Miješaju se drama, triler, crni humor uz mali, ali vrlo upečatljivi dodatak filma osvete. Koktel koji izvrsno funkcionira, redatelj vješto balansira i radnju vodi u, za gledatelja, neočekivanom pravcu. Glavni likovi filma, slučajni poslovni partneri, isprva izgledaju potpuno udaljeni, različiti. No kako radnja filma odmiče tako otkrivamo da postoji snažna sličnost u njihovim sudbinama. Smrt naprimjer. Stevenu je ona posao, Percivalu opsesija i rješenje. Glavnim (anti)junacima filma zajedničke su i teške životne traume koje su odredile njihovu sudbinu. Gledatelj se brzo, bez problema povezuje i stvara empatiju prema Stevenu (da, iako je u pitanju brutalno efikasni plaćeni ubojica “gospodar života i smrti”, teško je biti ravnodušan) i Percivalu. Gubitak voljene osoba mijenja sudbinu, ostavlja posljedice i uzrokuje ožiljke na duši. Događaji u filmu to vrlo uvjerljivo prikazuju….

 

Interakcija glavnih likova nije ravna crta, jednodimenzionalna ili monotona. Razvojem radnje i produbljivanjem odnosa između Stevena i Percivala, otkrivaju se detalji njihovih života i karaktera. Kroz njihov odnos redatelj propitkuje smisao života. Jedan od najdojmljivih, najznažnijih trenutaka filma je katarza jednog od glavnih junaka. Katarza je pozitivna stvar, ali ponekad nije dovoljna da pobjegnemo od sebe i posljedica vlastitih odluka…..
“The Suicide Theory izgleda izvrsno. Film je snimljen u noirovskom stilu, fotografija je izvrsna, muzika “carpenterovska”. Nedostaci filma većinom su vješto prikriveni i povezani su sa činjenicom da je riječ o niskobudžetnom projektu izuzev nekoliko trenutaka bespotrebnog redateljskog art prenemaganja. Steve Mouzakis i Leon Cain dojmljivo su iznijeli uloge Stevena i Percivala, nose film od uvodnih minuta do neočekivanog raspleta.
Percival često spominje sudbinu kao razlog susreta sa plaćenim ubojicom. Sudbina, ta neizbježna izvjesnost koju se ne može izbjeći ali ju ne treba izazivati, ponekad se brutalno i nemilosrdno poigrava sa ljudskim životima. Percival i Steven su dokaz.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)