KAOS U GLAVI

REDATELJ: Judd Apatow
GLAVNE ULOGE: Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, LeBron James, Tilda Swinton, Ezra Miller, Daniel Radcliffe, Amar’e Stoudemire, John Cena
TRAJANJE: 125 minuta
NAZIV ORIGINALA: Trainwreck

“Amy, ti si uvijek sjebana” – Steven (John Cena)

Amy (Amy Schumer) je novinarka. Radi za novine u kojima, između ostaloga, možete pročitati rezultate istraživanja na temu kako bijeli luk utječe na okus sperme. Uspješna u poslu (uskoro bi mogla postati i urednica) Amy je privatno živahna i aktivna. Usvojila je davni očev savjet da monogamija nije moguća. Često mijenja frajere, efikasno ih se rješava nakon noći ispunjenih dimom i natopljenih alkoholom. Ima Amy i stalnog dečka, njegovo ime je Steven. No Steven je više fizički nego verbalni tim, a seks sa njim je, kako Amy kaže “kao seks sa ledenom santom”. Amy prezire vrhunski sport, smatra ga djetinjastim i nepotrebnim. Jednoga dana dobija zadatak od šefice da napiše priču o Aaronu Connersu (Bill Hader) liječniku, stručnjaku za liječenje sportskih ozljeda. Očekivano, Aaron je nova Amyna “žrtva”. No nakon ove avanture za jednu noć ništa više neće biti isto……

 

“Universal” ne posustaje. Dosadašnja zarada ovog filmskog studija u 2015 godini iznosi više od 5 milijardi dolara (brojke će narasti do kraja godine; “Universal” ima još aduta kao što su “Steve Jobs”, “Crimson Peak” i “Everest”).  Naslovi kao što su “Brzi i žestoki 7” i “Jurski svijet” programirani su da demoliraju kino blagajne (ipak, malo je poznavatelja filma  koji su očekivali da će navedeni filmovi zaraditi više od 3 milijarde dolara), odličan posao napravili su i “Malci” te “50 nijansi sive”. Prije nekoliko dana zaradu od 100 milijuna dolara prešao je “Kaos u glavi” veliko i ugodno iznenađenje u blockbuster godini snova studija “Universal”. Najava za film nudi puno poznatih, ne samo filmskih, lica. Film je snimljen prema scenariju stand up komičarke Amy Schumer (tumači i glavnu ulogu filma, tko zna koliko je prave Amy “ugrađeno” u filmsku), redatelj fima je Judd Apatow (“Knocke Up”), u sporednoj ulozi nastupa jedan od najvećih košarkaša današnjice LeBron James (pojavljuje se i njegov kolega Amar’e Stoudemire). Uz sve navedene u filmu glumi uvijek svoja, posebna Tilda Swinton. Rezultat nesvakidašnjeg spoja je zabavna, lakogledljiva u dijelovima vrlo ozbiljna, prava životna romantična komedija.

 

Mjerilo svake komedije trebalo bi biti jednostavno: što je više osmijeha u na gledateljevom licu to je znak da je film ispuniio očekivanja. “Kaos u glavi” obiluje duhovitim, smiješnim scenama. Od uvodnog objašnjenja razloga za rastavu i nemogućnosti monogamnih veza preko Stevenove rasprave u kinu pa do LeBronovih i Aaronovih razgovora film nudi. za razliku od većine recentnih hollywoodskih komedija, puno duhovitih situacija. Ono što je izvrsna vijest, “Kaos u glavi” ne gradi duhovitost i događanja na toilet humoru. Nema nepotrebnog povraćanja, mokrenja i ostalih tjelesnih izlučevina (ima nešto malo krvi, ali za nju postoje opravdani razlozi) već se priča i humor grade na prepoznatljivim životnim situacijama, nesavršenosti životnih likova. Amy odnosno njen lik je suprotnost, bijeg od klišeja romantičnih komedija. Postoji veliki broj filmova, najčešće je riječ o romantičnim komedijama, u kojima smo imali gledati promiskuitetnog muškarca koji doživi fatalnu ljubav i, uz manje probleme, ostaje sa fatalnom, suđenom ženom ili djevojkom. I onda su oni živjeli dugo i sretno…I tako dalje, i tako dalje. “Kaos u glavi” okreće priču: Amy je ta koja vodi igru, uspješna je u svojem poslu. Ne želi obaveze, voli popiti i zapaliti. Kao protutežu, suprotnost Amy imamo njenu sestru. Kim je udana, posvećena obiteljskom životu. Redatelj ne sudi likovima. Prikazuje ih sa manama i vrlinama, prati životne odabire glavnih junaka bez lažnog morala, na uvjerljiv način. Likovi filma su životni, onakve kakve svakodnevno susrećemo ili se s njima družimo. Svatko od nas poznaje neku Amy ili Kim, netko poznaje osobe poput Aarona ili Stevena, a vjerujem da se mnogi gledatelji mogu pronaći u radnji filma i karakterima likova.

Prije nekoliko tjedana internetom se proširila vijest da bi animirano-košarkaška komedija “Space Jam” mogla dobiti nastavak. Mjesto najvećeg, Michaela Jordana, trebao bi zauzeti LeBron James. Pisac ovih redaka nije bio oduševljen idejom. Jedan je Michael i teško bi ga itko mogao zamijeniti. U redu, nije “Space Jam” zahtjevno filmsko štivo, ali opet….Jedan je Jordan. Međutim, nakon odgledanog “Kaosa u glavi” stvari su se promijenile i nadam se da će nastavak biti realiziran. LeBron James je vrlo dobro odradio nastup u filmu: njegova uloga (kombinacija Aaronovog pacijanta, prijatelja i savjetnika za intimna pitanja) je funkcionalna, potpuno je nadmašila očekivanja. James je, obzirom na skromno glumačko iskustvo, siguran, zabavan i samoironičan (škrtost, selidbe na relaciji Cleveland-Miami-Cleveland). Zabavan kao i čitav film.
Prva ime filma je Amy Schumer, direktna i cinična u ulozi istoimene glavne junakinje. Amy je ponekad toliko uvjerljiva da briše granicu između filmske i prave Amy. Vrlo dobri su Bill Hadley i John Cena u ulogama Amyinih lošijih polovica dok je Tilda Swinton ulogom Amyne šefice Dianne ponovo drugačija, a opet samo svoja.
Dva sata “Kaosa u glavi” prolazi brzo, cjelina je zabavna bez previše suvišnih minuta. Film sadrži posvete popularnim filmovima i serijama (“Privedite osumnjičene”, “Dexter”, “Igra prijestolja”…) Likovi nas ljute, suosjećamo sa njima, smijemo se i zabavljamo da bi redatelj cjelinu zaokružio sa dvije jednostavne istine. Ljubav je ono što nas mijenja i pokreće, motivira. Druga je sadržana u Amyno razmišljanje kako su “sva tulumarenja, opijanja i veze za jednu noć tek predigra za glavni događaj”. Susret sa osobom koja će nam zauvijek promijeniti život….

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)