DIJETE 44

REDATELJ: Daniel Espinoza
GLAVNE ULOGE: Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Vincent Cassell, Joel Kinnaman, Jason Clarke
TRAJANJE: 137 minuta
NAZIV ORIGINALA: Child 44

 

Godine 2008 objavljen je roman “Dijete 44”, prvijenac britanskog pisca Toma Roba Smitha. Inspiraciju za pisanje autor je pronašao na teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza u priči o “Mesaru iz Rostova” Andreju Čikatilu. Čikatilo je u periodu od 1978 do 1990 godine likvidirao više od 50 djevojčica i dječaka. Djelomičnu odgovornost za dugogodišnje Čikatilovo monstruozno orgijanje snosi i politička vlast Sovjetskog Saveza. Nakon početnih ubojstava odbijali su pomisao da imaju slučaj serijskog ubojice jer oni su proizvod dekadentnog i “trulog” kapitalizma. a kada su napokon prihvatili činjenicu da je riječ o masovnom ubojici istragu su maksimalno skrivali od javnosti. Propaganda totalitarnog komunističkog sustava uvjeravala je građane da serijski ubojice ne postoje u “raju” zvanom Sovjetski Savez. Čikatilo je nakon dugotrajne istrage uhvaćen i pogubljen, ali ostaje pitanje koliko je života izgubljeno zbog političko-propagandnih opstrukcija istrage.

Književni predložak koji se bavi serijskim ubojicom u Sovjetskom Savezu te usporedo sa istragom prikazuje i prokazuje nakaznost totalitarnog režima “vrištao” je za filmskom adaptacijom. Prava na ekranizaciju otkupio je Ridley Scott i dugo je redatelj “Aliena” i “Gladijatora” najavljivao da će režirati film. Međutim, Scott se predomislio i redateljsku stolicu prepustio švedskom filmašu Danielu Espinosi (“Snabba Cash”, “Sigurna kuća”). Osiguran je budžet od pedeset milijuna dolara i lov na filmskog serijskog ubojicu mogao je početi…

U uvodnim minutama filma upoznajemo dječaka, siročića u borbi za preživljavanjem. Dječakovo ime Leo (Lav) Demidov. Godine prolaze i Leo se polako uspinje u sovjetskoj vojno-obavještajnoj hijerarhiji. U borbama za Berlin 1945 Demidov je postavio zastavu na Reichstag i postao svesovjetski narodni heroj. Nakon završetka rata Leo je lovac na vanjskog i unutarnjeg neprijatelja (pravog ili izmišljenog sasvim je svejedno) što u Staljinovom režimu znači određene protekcije, ali i pune ruke posla. Leo je ponešto “mekaniji” od kolega; neprijatelje naroda i revolucije treba kazniti, ali Demidov, za razliku od kolega, ima obzira prema djeci optuženih. Narodni heroj rutinski živi istražiteljski život sve do dana kada dobija zapovijed da istraži suprugu Raisu (Noomi Rapace). Raisa je osumnjičena za izdaju i špijuniranje. Leo mora donijeti tešku odluku: Raisa ili karijera u tajnoj službi….

 

Photo: Summit Entertaiment

Književni predložak funkcionira na dvije tematske razine; potraga za ubojicom i prikaz totalitarnog sovjetskog režima. Priče koje su, u većem dijelu, ispričane kroz lik Lea i Raise Demidova. Redatelj nije uspio “pomiriti” dvije teme tako da film izgleda razbijen u dvije slabašno povezane cjeline. “Dijete 44” postaje triler negdje nakon 70 minute filma; do tada gledamo obiteljsko-političku dramu obitelji Demidova (istina postoje i u prvom dijelu filma trilerski detalji, ali su rijetki i vrlo sramežljivo prikazani). Jedan od glavnih razloga zbog kojih film ne funkcionira na pravi način je neshvatljivo ignoriranje bitnih dijelova priče iz knjige. Uspoređivati knjigu i film osjetljivo je i “klizavo” tlo. Scenaristi često, iz raznih razloga, prilagođavaju, izmjenjuju i(li) nadopunjuju priču. Ponekad iz opravdanih, često iz nerazumljivih razloga. Filmsko “Dijete 44” ne sadrži dio priče koji se odnosi na Demidova i serijskog ubojicu a koji je poveznica između navedenih dramskih i trilerskih elemenata. Riječ je o detalju kojim započinje priča, diskretno se provlači cijelim romanom i kulminira na kraju knjige. Piscu ovih redaka nije namjera uspoređivati knjigu i film (mada sam uvjeren da će većina ljubitelja književnog predloška biti razočarani filmom) nego ukazati na neshvatljivo izostavljanje bitnih detalja koji bi, uvjeren sam, bezličan film učinio znatno intrigantnijim, zanimljivijim te bi povezao dvije tematske razine.

Odabir Toma Hardyja za glavnu ulogu u filmu nije iznenađenje. Posljednjih godina Hardy je nastupio u filmovima (“Locke”, “Ratnik”, “Bronson”…) u kojima je pokazao da zna i može uvjerljivo interpretirati psihološki zahtjevne likove. Leo Demidov je lik koji je trebao nastaviti seriju. Međutim, uloga u filmu “Dijete 44” pripada među najslabije u Hardyevoj karijeri. Hardy je neuvjerljiv. bezličan s ruskim naglaskom koji podjednako iritira sluh i nerve gledatelja. Nije samo Hardy neuvjerljiv; većina (“na papiru” impresivne) glumačke ekipe potonula je u bezličnost filma i iritantnost ruskog naglaska. Posebno je karikaturalan Joel Kinnaman koji u ulozi sadističkog, zavišću opterećenog Vasilija izgleda poput dječaka kojemu je netko oteo igračku.

Redatelj i producenti filma željeli su napraviti film o sovjetskom totalitarnom režimu odnosno istočnom serijskom ubojici koji je trebao biti zanimljiv publici na Zapadu. Razloga za neuspjeh filma ima previše, jedan od njih je i nerazumijevanje odnosno površan prikaz  Staljinova totalitarnog režima. Kostimografija vojnika i obavještajaca su korektno odrađeni, problem je scenografija. mjesta snimanja i civili izgledaju previše ušminkano i nikako ne odgovaraju bijedi i siromaštvu Sovjetskog Saveza početkom pedesetih godina dvadesetoga stoljeća. Uz sve navedeno film sadrži nekoliko scena koje su najblaže rečeno neuvjerljive (npr. vojnik koji provjerava propusnice je nepismen ??!!).

“Dijete 44” jedno je od najvećih razočaranja filmske 2015 godine. Književni predložak koji nudi mnogo pretvoren je u film koji prikazuje vrlo malo.

Ljubitelji filma koji su zainteresirani za filmsku priču o Andreju Čikatilu neka potraže i pogledaju televizijski film “Građanin X” iz 1995 godine sa Donaldom Sutherlandom, Stephenom Reaom i Maxom Von Sydowom u glavnim ulogama.

OCJENA: 4

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)