TED 2

REDATELJ: Seth MacFarlane
GLAVNE ULOGE: Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Morgan Freeman, Giovanni Ribisi, Jessica Barth
TRAJANJE: 115 minuta

Godine 2012 američki komičar  Seth MacFarlane uspio je osigurati pedesetak milijuna dolara za realizaciju dugometražnog redateljsko-scenarističkog prvijenca. MacFarlane je inzistirao da ima potpunu kontrolu nad projektom koji je osmislio. Glavni lik filma bio je sve samo ne uobičajena pojava na kino programu; riječ je o plišanom medvjediću imenom Ted. Nevina, benigna dječja igračka u MacFarlaneovoj priči imala je, zapravo i dalje ima, originalne osobine. On je živahan medvjedić koji pije, obožava travu (ne wimbledonsku nego onu za pušenje), voli zgodne komade (ne plišane nego prave žene), a njegovih verbalnih vratolomija ne bi se posramili niti najpoznatiji predstavnici “trash talka”. Tedu (glas medvjediću posudio je MacFarlaneu) pridruženi su Mark Wahlberg i Mila Kunis. Uspjeh filma bio je pozitivno iznenađenje godine; zarada u svjetskim kinima iznosila je 550 milijuna dolara. Teda je, pomalo iznenađujuće, blagonaklono dočekala i većina kritičara. Nakon ovakvih rezultata realizacija “dvojke” bilo je pitanje vremena. Tri godine nakon premijere prvoga filma Ted je ponovo u akciji…..

 

Nastavak ima pravi sretan početak, barem što se tiče plišanog glavnog junaka. Ted je ludo zaljubljen i udaje se za lijepu Tami-Lynn (Jessica Barth). Amorove strelice promašile su Johna, Tedovog najboljeg prijatelja. On liječi rane nakon prekida s Lori. Godinu dana kasnije stvari se mijenjaju; Tedov brak je u krizi. Plišani medvjedići također imaju probleme s plaćanjem računa, kartica i sličnim, svakodnevnim ljudskim iskušenjima. Kako bi osvježili odnos i spasili brak, Ted i Tami-Lynn odlučuju povećati obitelj. Dobiti dijete. Nakon neuspješnih pokušaja ostaje im samo jedna opcija. Usvajanje. Međutim, nakon podnesenog zahtjeva Ted nailazi na probleme koji preispituju ne samo njegovu obitelj nego i Tedovo postojanje….

Prvi film o Tedu i Johnu uspio je ponajprije radi neuobičajenog glavnog junaka u kojem je spojen nevin vanjski izgled i politički nekorektna, na trenutke žestoka medvjedićeva komunikacija prepuna provokacija. Životnu, prepoznatljivu crtu filmu dao je John, lik kroz kojega je MacFarlane ponešto progovorio o (ne)zrelosti muškaraca odnosno “odbijanju” dijela pripadnika ružnijeg spola ispune očekivanja zajednice, odrastu i posvete se ozbiljnijim životnim izazovima  (brak, djeca…). Ne treba zaboraviti niti niz posveta filmu i muzici osamdesetih od kojih je najupečatljivije pojavljivanje Sam J. Jonesa odnosno Flash Gordona. Ohrabren uspjehom prvog filma MacFarlane odlučio se pozabaviti pravima manjina (Ted se u sudskim minutama filma uspoređuje s robovima i što je aktualnije homoseksualcima) te provući kritiku odnosno ukazati na bezdušnost korporativnog-kapitalističkog društva u kojem se često ljudi, zaposlenici, (ponajprije od strane poslodavaca) tretiraju kao objekti, stvari. Iako se premijera drugog Teda odigrala nešto prije odluke Vrhovnog suda koji je odlučio da se istospolni brakovi mogu sklapati na teritoriju cijele SAD, redatelj nije uspio u namjeri da “uozbilji” film odnosno da, ispod humora, “prljavih usta” i “toilet” humora, pošalje poruku. Kako se film bliži kraju tako radnja postaje predvidljiva i konvencionalna. Raskorak između pokušaja da se realizira ambiciozan podtekst i realizacije je (pre)velika.

Veliki problem filma je njegovo trajanje. Gotovo 120 minuta previše je za scenarij koji je nategnut do pucanja. Redatelj produžuje film nepotrebnim i zamornim muzičkim dijelovima. Film sadrži manje duhovitih scena nego “jedinica”, ali nekoliko situacija ostaje u pamćenju (Johnova nezgoda u banci sperme, pojavljivanje Jaya Lena i njegov “problem”). Količina konzumiranih opijata i dalje je respektabilna; kao i u “jedinici” film sadrži posvete filmovima i filmskim junacima iz prošlosti.
Ambicioznost projekta potvrđena je i novim glumačkim licima. Mile Kunis nema, ali tu je dobra zamjena. Samantha.lik kojeg tumači Amanda Seyfried zanimljiviji je od Lori. Provjerene hollywoodske “marke” Liam Neeson i Morgan Freeman predvode sporednu glumačku ekipu. Pripovjedač, “glas” filma je Patrick Stewart.
Nekoliko uspjelih štoseva i koketiranje s ozbiljnijim podtekstom “utopljeni” su u predugom trajanju filma. Da, “Ted 2” nije na razini prvog filma.

OCJENA: 6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)