JURSKI SVIJET

REDATELJ: Colin Treworrow
GLAVNE ULOGE: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Irfan Khan, Nick Robinson
TRAJANJE: 125 minuta
NAZIV ORIGINALA: Jurassic World

Iako smo tek na kraju šestog mjeseca može se reći da je 2015 godina ogromnog komercijalnog uspjeha američke filmske kompanije “Universal”. Počelo je sa “50 nijansi sive” zatim su “Brzi i žestoki 7” “opljačkali” svjetske kino blagajne i zaradili više od milijardu i pol dolara. Nakon Torreta i ekipe uslijedio je nastavak filma “Na putu do zvijezda” i “Jurski svijet”. Uskrsnuće dinosaura (iza kojeg, između ostalih, stoji i Steven Spielberg kao izvršni producent filma) u prvom vikendu prikazivanja zaradilo je u svjetskim kinima više od 500 milijuna dolara i promoviralo “Universal” u najuspješniju kompaniju 2015 godine. Iako je ostvario odlične rezultate “Universal” nije ostao bez municije; do kraja godine očekuju nas “Ted 2”, “Minioni”, “Steve Jobs” i “Crimson Peak” i “Everest”, naslovi koji će igrati važnu ulogu na listama najgledanijih filmova.

 

Redatelj odnosno scenaristi filma (priču filma razvijalo je četvero scenarista) ignoriraju filmove iz 1997 i 2001 godine te se radnja odvija 22 godine nakon propalog pokušaja Jona Hammonda da sagradi zabavni park u kojem će posjetitelji uživati u dinosaurima. Hammonda više nema, ali njegova ideja je ostvarena. Park se nalazi na otoku u blizini Costa Rice. Posjetitelji mogu vidjeti 20 vrsta dinosaura, 14 biljojeda i 6 mesoždera. Na otok su upravo stigli braća Zach i Gray (Nick Robinson i Ty Simpkins) koje su roditelji poslali u posjetu teti Claire (Bryce Dallas Howard). Claire je visokopozicionirana, “desna ruka” gazde otoka i vlasnika parka, milijardera Simona Masranija (Irfan Khan). Braća kreću u upoznavanje i razgledavanje otoka, ali ubrzo stižu loše vijesti. Indominus Rex, vrsta dinosaura stvorena genetskim manipuliranjem, oteo se kontroli i pobjegao. Nova vrsta dinosaura nije predstavljena javnosti, on je opasniji i krvoločniji od ostalih stanovnika otoka. Zach i Gray su u velikoj opasnosti. Ne samo oni već posjetitelji i zaposlenici na otoku. Njih dvadesetak tisuća….

 

“Jurski svijet” drži se pravila koja posljednjih godina možemo gledati kada su u pitanju nastavci. Novi film, nastavak mora biti veći, bučniji i destruktivniji od prethodnika. Obzirom da su sve opasnije vrste dinosaura potrošene prije petnaestak godina, priča filma nam donosi novog, opasnijeg glavnog predatora. Indominus Rex izgleda kao da ga je stvarao dr. Frankenstein; genetska manipulacija omogućila je znanstvenicima da stvore mutanta stvorenog od više vrsta dinosaura. On je potreban vlasniku parka Masraniju , ali i redatelju filma. Razlog je isti; dinosauri u fiktivnom “Jurskom svijetu” i film koji gledamo korporativni su proizvodi koji moraju zadovoljiti spomenuta “brže, bučnije, moćnije” pravila, naravno iz komercijalnih razloga. Tehnički i vizualno “Jurski svijet” izgleda izvrsno. Gledanje filma u (posebno u 3D) vodi nas u impresivno napravljen Jurski svijet. Izgled filma odnosno dinosaura vrlo dobro nadopunjuju (doduše ponekad zaglušujuće agresivni) zvučni efekti. Akcijske scene, obračuni dinosaura sa ljudima te dinosaura sa Indominus Rexom, (koje očekivano dominiraju filmom) precizne su i redatelj Trevorrow uspijeva istodobno izazvati osjećaj divljenja i straha. Izumrle zvijeri izgledaju impresivno i zaslužuju divljenje, ali u isto vrijeme i strah obzirom da su neki od pripadnika vrste vrlo efikasni ubojice. Najveći među njima je, naravno, Indominus Rex.

 

 

Izgled filma, akcijske scene i specijalni efekti ne mogu sakriti činjenicu da je radnja “Jurskog svijeta” napravljena po dobro nam poznatom hollywodskom receptu koji je viđen ne samo u prethodnim filmovima serijala nego i u većini filmova katastrofe. Na početku stvari izgledaju normalno i mirno, zatim se dogodi incident, stavara se napetost i uz određene žrtve redatelj film privodi kraju. Niti jednog trenutka “Jurski svijet” ne izlazi iz okvira predvidljivosti i gledatelj zna kako će cijela priča završiti. U redu, bombardiran bojama i zvukom gledatelj isprva očekuje poneko neočekivano scenarističko rješenje, ali kako film odmiče kraju tako i događaji postaju rutinski, očekivani.
Najslabija karika “Jurskog svijeta” su likovi. U redu, glavna atrakcija i prvo ime filma je Indominus Rex i za njegov izgled i izvedbu nema zamjerki. Riječ je o vrlo konkretnom predatoru koji ubija iz zabave. Jedini koji može zaustaviti mutanta je “šaptač dinosaurima” Owen (Chris Pratt). Owen zna kontrolirati dinosaure i pokušava ih iskoristiti protiv Indominus Rexa. Za razliku od zabavne uloge Star Lorda u “Čuvarima galaksije”, Pratt je u “Jurskom svijetu” rezerviran i bezličan. Iako je romansa između Owena i Claire dobro zamišljena (poznata priča o suprotnostima koje se privlače; on alfa mužjak kojega privlači pustolovina i divljina, ona proračunata radoholičarka koja svijet promatra iz kontrolne sobe) realizacija je vrlo loša. Owen i Claire odnosno Pratt i Bryce Dallas Howard izgledaju kao da ih je netko silom ugurao u isti film. Kemije nema, ne postoji.

 

Kaotičan je i prikaz Masranija, milijardera vlasnika parka. U početku je prikazan kao vizionar, čovjek koji želi nastaviti Hammondovo djelo. Međutim, nakon nekoliko minuta pretvara se u nemilosrdnog, beskrupuloznog lovca na zaradu. Najzanimljiviji ljudski lik je Hoskins (Vincent D’Onofrio) koji bi Owenove sposobnosti kontroliranja dinosaura iskoristio za vojne svrhe.
Film sadrži i nekoliko nevjerojatno bizarnih, nelogičnih scena koje iritiraju i “bodu oči” gledatelja. Minute u kojima Claire pali baklju kako bi privukla dinosaura vizualno izgledaju izvrsno. Claire uspijeva i počine bježati i tada ugledamo da dama na nogama ima visoke potpetice. Lijepo je vidjeti visoku petu na zgodnoj ženi, ali dojam je da one nisu nužne u trenucima kada Claire bježi od nemilosrdnog predatora…..
“Jurski svijet” u potpunosti je ispunio komercijalna očekivanja, približio dinosaure novim generacijama (40 % gledatelja u prvom tjednu prikazivanja filma u SAD bili su mlađi od 25 godina) te pokrenuo novi serijal. Kao jednokratni “fast movie” kino doživljaj može proći. Za nešto više i ozbiljnije nije bilo dovoljno ideja i hrabrosti.

OCJENA: 6

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)