GUNMAN

REDATELJ: Pierre Morel
GLAVNE ULOGE: Sean Penn, Idris Elba, Ray Winstone, Javier Bardem, Jasmine Trinca
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Gunman

Četrdesetak godina traje impresivna glumačka karijera Sean Penna. Penn je započeo karijeru kao petnaestogodišnjak  nastupom u televizijskoj seriji “Mala kuća u preriji”. Glumac je karijeru gradio i izgradio nastupom u dramama, trilerima i ratnim filmovima. Nakon desetaka vrlo dobrih i odličnih glumačkih izvedbi, pet nominacija za “Oscara” od kojih su dvije potvrđene (“Mistična rijeka” i “Milk”) Penn je odlučio, prvi puta u karijeri, postati akcijski junak. Koliko ozbiljno zamislio svoju akcijsku promociju svjedoči i odluka da (uz glavnu ulogu i radu na scenariju) postane producent filma te odabir redateljsko-glumačke ekipe (uz nabijanje mišićne mase koju, znamo svi, akcijski junak mora imati). Redatelj “Gunmana” je Pierre Moral filmaš koji je filmom “Taken” promovirao Liama Neesona u opasnog, vrlo nezgodnog bivšeg obavještajca Bryana Millsa. Uloga u “Takenu” donijela je Neesonu novu glumačku mladost te potvrdila da bez starca (čitaj: iskustva) nema akcijskog udarca. Moral (ili Penn sasvim je svejedno) odabrali su i vrlo zanimljivu glumačku ekipu (Javier Bardem, Ray Winstone, Idris Elba i talijanska glumica Jasmine Trinca) i akcijašenje je moglo početi.

 

 

Dobrodošli u Kongo. Država  posjeduje iznimna prirodna bogatstva, ali za većinu stanovnika mira i sigurnog života nema. Zemljom bjesni građanski rat koji izaziva humanitarnu katastrofu. Strani novinara događanja u Kongu opisuju kao “jedan od najkrvavijih sukoba nakon Drugog svjetskog rata”. Razlog posljednjeg vala nasilja je ubojstvo ministra rudarstva koji je donio odluku da zabranjuje strancima daljnju eksploataciju prirodnih bogatstava. Atentat je izvršio Jim Terrier (Sean Penn) pripadnik tajne organizacije koja djeluje na području Konga. Godinama kasnije Terrier je ponovo u Kongu, pomaže u pronalaženju izvora pitke vode. Tijekom posla u selo dolazi naoružana ekipa koja ima samo jedan cilj; likvidrirati Jima Terriera. Jim uspijeva preživjeti i odlazi u London kako bi saznao naručitelja ubojstva….

 

Uvodne minute filma nude iskru zanimljivosti koja se, nažalost, nije pretvorila u požar. Zaplet filma govori o tajnim službama, organizacijama (koje su toliko tajne da nam redatelj ne želi otkriti odakle potječu) koje, skrivajući se iza etikete humanitarnih organizacija, destabiliziraju državu (u slučaju  “Gunmana” riječ je o Kongu), izazivaju sukobe radi interesa “krupnog kapitala”. Prepoznatljiv rukopis koji se često može pročitati na geopolitičkim igrama širom svijeta. Međutim, temelj da se sagradi intrigantan politički triler/drama nije iskorišten; redatelj je film usmjerio u rutinski, nimalo impresivni akcioni triler. Više akcioni, manje triler.
Sean Penn odnosno lik kojeg tumači u filmu nije akcijski “bad motherfucker” koji manje riječima a više djelima rješava probleme. Suprotno od gledateljevih očekivanja gledamo umornog, ispijenog i bolešću dodatno opterećenog (teško je shvatiti zašto je Terriera trebalo razboliti) (anti)junaka. Scenarij ulazi u red šabloniziranih “hoću izaći iz posla, zaboraviti sve i mirno živjeti, ali me bivši poslodavac želi likvidirati jer previše znam”, mnogo puta ispričanih filmskih priča. Kamera često gotovo zaljubljeno naglašava torzo glavnog junaka. “Gunman” potvrđuje da za zabavnog, zanimljivog i opakog akcijskog junaka nije dovoljna mišićna masa. Treba imati “ono nešto”. Nešto što, kada je “Gunman” u pitanju, Sean Penn nema.

 

“Gunman” sadrži i romansu, točnije riječ je o ljubavnom trokutu između Terriera, Annie (lijepa Jasmine Trinca) i Felixa (Javier Bardem), Jimovog brata po oružju. Napadno-psihotični pogledi koje Felix upućuje Annie na samom početku filma govore da Terrierov kolega nije ravnodušan prema njegovoj djevojci tako da je razvoj situacije predvidljiv. Posebno u trenutku kada Terrier zamoli Felixa da mu sačuva djevojku…
Glumačka ekipa se uklopila odnosno utopila u sivilu filma. Fascinantna je čudnovata transformacija Felixa odnosno Javiera Bardema koji je u jednom trenutku uspješan poslovni čovjek sa obavještajnom prošlošću a već nekoliko minuta kasnije pretvara se u nesposobnog, alkoholom natopljenog gubitnika. U redu, slomljeno srce može uništiti čovjeka, ali Felixova propast je neuvjerljivo brza. No postoji i izuzetak; nastup gospodina Idrisa Elbe efektan je i efikasan.
“Gunman” je neuspješan i promašen projekt, slabašan pokušaj promocije Sean Penna u akcijskog junaka.

OCJENA: 5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)