BRZI I ŽESTOKI 7

REDATELJ: James Wan
GLAVNE ULOGE: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Kurt Russell, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Jason Statham, Tyrese Gibson, Natahlie Emmanuel, Gal Gadot, Djimon Hounsou, Tony Jaa
TRAJANJE: 137 minuta
NAZIV ORIGINALA: Furious Seven

“Here we go. Game time.” – Brian O’Conner (Paul Walker)

Kada je Rob Cohen 2001 godine režirao oktanima i adrenalinom nabijeni akcić “Brzi i žestoki” teško je bilo predvidjeti da je to početak jednog od najvitalnijeg i najkomercijalnijeg serijala u novijoj filmskoj povijesti. Sedmi film serijala upravo harači po svjetskim kino blagajnama; u nešto više od dva tjedna prikazivanja film je zaradio 800 milijuna dolara i izvjesno je da će “Brzi i žestoki 7” postati prvi film kompanije “Universal” koji će zaraditi više od milijardu dolara. “Sedmicu” je režirao James Wan, meštar od horora (“Slagalica straha”, “Prizivanja”) koji je na redateljskoj stolici naslijedio Justina Lina. Wan je dobio i nekoliko zanimljivih glumačkih pojačanja. Nova lica su Jason Statham, Kurt Russell i lijepa Natalie Emmanuel koja tumači hakericu Ramsey. Sedmi film bio je posljednji i za jednu od najvažnijih figura serijala, glumca Paula Walkera. Glumčeva životna jurnjava zauvijek je završila 30.11.2013 godine. Način na koji je glumac otišao briše granice filma i stvarnosti; poginuo je u automobilskoj nesreći. Posveta tragično preminulom glumcu ispisana je na završetku filma.

 

Deckard Shaw (Jason Statham) opasan je tip. Bivši britanski tajni agent, stroja za ubijanje. Shaw se odlučio obračunati sa Torretovom i O’Connerovom ekipom; njegovi motivi su osobni i vrlo su snažni. Neće prestati sa ubijanjem dok svi članovi ne budu dva metra pod zemljom. Kako bi se obranili i uhvatili Shawa, Torreto i ekipa sklapaju dogovor sa tajanstvenim vladinim agentom (Kurt Russell). Ekipa mora pronaći “Božje oko”, najmoderniji  uređaj za globalno praćenje koji je završio u krivim rukama. Kada pronađu uređaj moći će ga upotrijebiti da lociraju, identificiraju i likvidiraju Shawa. Potraga može početi…..
Iako se u dosadašnjoj karijeri bavio hororima, “Brzi i žestoki 7” pokazuju da se redatelj Wan dobro snalazi i u akcijskom žanru. Većina akcijskih scena (bez obzira radi li se o automobilskim jurnjavama, pucnjavama ili obračunima jedan na jedan) režirane su znalački sa primjetnom redateljskom ambicijom, željom da se dokaže na novom terenu. Wan shvaća kako funkcionira filmsko tržište; novi film (posebno kada je sedmi u serijalu) mora ponuditi nešto novo, atraktivnije i eksplozivnije. Nešto o čemu publika govori i nakon izlaska iz kina. U prethodnom filmu serijala gledali smo potjeru za tenkom; novi film donosi dvije akcijske ekstravagancije koje nadmašuju događaje iz “šestice”. Prva je automobilski desant kod potjere za “Božjim okom” a druga je vožnja, točnije letenje između zgrada u Abu Dhabiju. Bez obzira kako gledatelj doživljava navedene scene, redatelj je postigao cilj; one su predmet razgovora i komentara nakon izlaska iz kino dvorane.

 

Glavni problemi filma su Vin Diesel i priča odnosno zaplet filma. Diesel ponekad iritira glumačkom izvedbom kojom, vjerojatno, želi naglasiti važnost riječi koje izgovara. U redu, filmovi iz serijala “Brzi i žestoki” nisu projekti u kojima je gluma najvažniji detalj, ali Diesel je (u nekim trenucima, ne cijelim trajanjem filma) nepodnošljiv. Scenarij, priča filma prilično je tanak; zaplet je izvan svake logike. Toretto pristaje na dogovor kako bi pronašli Shawa, ubojicu kojem je cilj likvidirati članove ekipe. Nema potrebe ekipo, Shaw je ionako počeo ostvarivati planove i krenuo u lov. Ne treba ga locirati, samo pričekati. On dolazi.
“On” koji dolazi, glavni negativac je vrlo dobri Jason Statham. Glumac se izvrsno snašao u ulozi Bernarda Shawa, pravi je primjer bad guya koji malo priča, ali puno radi. Shaw je  osvježenje serijala i bilo bi zanimljivo ponovo gledati Stathama kao negativca. U nekom budućem filmu o Jamesu Bondu, naprimjer.

 

Bez obzira na propuste i probleme “Brzi i žestoki” gleda se s lakoćom, izuzetno je zabavan, nabijen adrenalinom. Redatelj i ekipa filma potrudili su se da sedmi film serijala bude brži i žešći od prethodnika. U tome su uspjeli; za potrebe filma potrošeno je više od 200 automobila. Radnja film je “bondovska”, internacionalizirana događa se na različitim kontinentima. Akcijske scene su raznovrsne; od automobilskih jurnjava do “old school” obračuna bez oružja. Jedan na jedan.
Kada se raziđe dim, ugasi vatra i okončaju sukobi, “Brzi i žestoki 7” odaju počast tragično preminulom Paulu Walkeru. Posljednji pozdrav kolega iz serijala napravljen je vrlo emotivno, odmjereno i dostojanstveno sa velikim poštovanjem prema brzom i žestokom čija je životna utrka završila tijekom snimanja filma. Posljednji pozdrav glumcu koji je bio jedan od zaštitnih znakova serijala. Sedmi film serijala sadrži pregršt akcije, ponešto humora, lijepe žene, brze aute, puno poznatih glumačkih lica te emotivni rastanak sa jednim od članova ekipe. Ekipa filma rekla je zbogom Paulu Walkeru i doviđenja publici, ljubiteljima filma. Nastavci slijede.

OCJENA: 7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)