BLACKHAT

REDATELJ: Michael Mann
GLAVNE ULOGE: Chris Hemsworth, Wei Tang, Leehorn Wang, Viola Davis
TRAJANJE: 126 minuta

“Više nisam siguran ima li svjetla na kraju tunela” – Nick Hathaway

 

Četiri godine prošlo je od posljednjeg redateljskog rada velikog američkog filmaša Michaela Manna. “Public Enemies“, projekt vrijedan stotinjak milijuna dolara vratio je uložena sredstva (u američkim kinima zarada je iznosila nešto manje od 100 milijuna dolara, svjetska distribucija donijela je nešto više od “stotke”). Većina ljubitelja filma “Public Enemies” pozitivno je ocijenila međutim česta je bila napomena kako je film “veliki korak unazad za Mannovu filmografiju”. Da, “Public Enemies” nije u rangu Mannovih najboljih filmova (“Vrućina”, “Posljednji Mohikanac”, “Collateral”, “Insider”, “Thief”….), ali je bio superiorniji većini tadašnje kino ponude. Nekoliko godina Mann je birao i “vagao” oko novog projekta. Izbor je pao na, sedamdesetak milijuna dolara vrijedan, akcijski triler “Blackhat”. Gledanost filma  bila je vrlo loša; ukupna zarada u svjetskim kinima iznostila je nešto više od 17 milijun dolara što je rezultiralo odustajanjem od kino distribucije u nekim dijelovima zemaljske kugle (Australija naprimjer). Uz slab odaziv publike “Blackhat” je doživio “gaženje” od većine, ponajviše američkih, kritičara. Potpuno neopravdano; posljednji uradak Michaela Manna ima mana , ali nudi puno dobrih stvari, razloga za gledanje.

Chai Wan, kineska nuklearna elektrana je napadnuta. Nije rijeć o oružanom napadu; sustav zaštite je hakiran. Ubrzo nakon događaja u Kini hakirana je i burza u Chicagu. Počinitelj(i) nepoznati, nema ucjena, nitko ne preuzima odgovornost. Kineske i američke tajne službe prisiljene su na suradnju. U Ameriku dolaze kineski stručnjak za cyber kriminal Dawai (Leehom Wang) i njegova sestra, inženjerka Lien (Wei Tang). Nakon dolaska u Ameriku Dawai shvaća da mu je za hvatanje krivca potrebna pomoć prijatelja, bivšeg cimera Nicka Hathawaya (Chris Hemsworth). “Mali” problem je u činjenici da je Hathaway na odsluženju višegodišnje zatvorske kazne…

Uvodne minute filma, prikaz hakiranja nalik su scenama iz “Matrixa”. Iskusni Mann osvježio je, donio nove detalje u svoj filmski izričaj. Nekoliko digitalnih minuta za novo vrijeme kojim se redatelj bavi u “Blackhatu”. Međutim, specijalni efekti su samo detalji kojim redatelj naglašava tematiku filma (cyber terorizam). “Blackhat” sadrži dovoljno detalja u kojima se prepoznaje Mannov redateljski rukopis: kadrovi su kristalno čisti, atraktivni snimani iz različitih kuteva, rad kamere se mijenja ovisno o događanjima u filmu, vrlo dobro osmišljene i realizirane akcijske scene….Mann ne robuje stereotipima i klišejima kada su u pitanju “hakerski”, “cybher” filmovi. Režija nije frenetična, redatelj nije opčinjen isključivo specijalnim efektima i akcijskim scenama. Priču gradi polako, razvija odnose između likova i izvlači iz scenarija (koji je slabija strana filma; premalo događanja za film koji traje puna dva sata) najviše moguće. Emotivna stanja kroz koja prolaze glavni likovi filma vidljiva su i prate radnju filma. Negativci filma su nemilosrdni, brutalni i vrlo efikasni. Film prikazuje nekoliko detalja koji dodiruju našu svakodnevicu; virtualni terorizam iza kojeg se ne skrivaju ideologije već novac. U svijetu umreženom računalima svatko može postati meta bez obzira u kojem dijelu zemaljske kugle se nalazi. Osobe i(li) institucije sasvim je svejedno. Nuklearne elekrane i burza izgledaju odnosno zvuče kao vrlo ozbiljna prijetnja….

Glavna uloga filma dodijeljena je Chrisu Hemsworthu. Obzirom na pristojan budžet filma, redateljevu filmografiju u kojoj je surađivao sa Pacinom, De Nirom, Russellom Croweom, Daniel Day-Lewisom i Christianom Baleom odabir izgleda pomalo iznenađujuće. U redu, “Blackhat” nije projekt koji se može mjeriti s “Vrućinom” ili “Insiderom” ali Hemsworth je ipak bio neočekivan izbor. Međutim, nakon odgledanog filma postaje jasnije zašto je angažiran glumac koji je nastupom u izvrsnoj “Utrci života” nagovijestio da se može nositi i sa zahtjevnijim ulogama. Mann ponovo ruši stereotipe o hakerima, osobama iz računalnog (polu)svijeta. Znate ono; u većini filmova kompjuterski odmetnici su većinom asocijalne i(li) aseksualne osobe koje se skrivaju negdje u neurednim stanovima, podrumima u vječnom bijegu od bilo kakvog nepotrebnog druženja. Zatvoreni u sebe, nesigurni u društvu nepoznatih. Hathaway, lik kojeg tumači Hemsworth je suprotnost; on je “thorovski” samodopadan, svjestan svojih sposobnosti. Odmak od uobičajnog prikaza hakera dobro je “legao” mladom glumcu. Treba svakako istaknuti i lijepu Wei Tang (“Požuda, oprez”) u ulozi Chen Lien.

“Blackhat” nije na razini najboljih filmova Michaela Manna. Međutim, komercijalni neuspjeh projekta nikako ne odgovara vrijednosti filma. Stari majstor ima što pokazati i u novoj, računalnoj eri…..

OCJENA: 6.5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)