REDATELJ: Mikkel Norgaard
GLAVNE ULOGE: Nikolaj Lie Kaas, Pillou Asbaek, Fares Fares, Danica Curčić, David Dencik
TRAJANJE: 119 minuta
NASLOV ORIGINALA: Fasandraeberne

Velik,ogroman je nesrazmjer domaćih kino premijera između filmova koji dolaze iz “tvornice snova” i filmova sa neengleskog govornog područja. U redu, ne treba očekivati da se ponuda u našim multipleksima i minipleksima pretvori u reviju europskog ili azijskog filma, filmska industrija je odavno postala i ostala veliki posao. U prvom planu su naslovi koji donose brzu zaradu. Međutim, u poplavi filmova koji nose (ili bi trebali donijeti) zaradu,  prikazuju se filmovi ispod svakog kriterija, projekti koji ne zaslužuju udarne televizijske termine a kamoli termine u kino dvoranama. Upakirani u blještavu i agresivnu reklamu, takvi projekti imaju jedini cilj da “prisile” gledatelja da plati kino ulaznicu. Ono šta nude je za brzi zaborav. Sa druge strane nekim naslovima nisu dovoljne najveće filmske nagrade, nominacije za “Oscara” da bi dobili zaslužene termine prikazivanja. Stvar donekle spašavaju razne revije na kojima se može pronaći vrijedni naslovi koji su snimljeni u ostatku svijeta. Samo donekle. Previše se vrijednih filmova snimi da bi stale u nekoliko dana revije. Zbog navedenih razloga treba pozdraviti ovotjednu premijeru  trilera “Ubojice fazana”. Ne samo zbog činjenice da je riječ o europskom filmu nego zato jer je riječ o vrlo dobrom trileru.

 

¸

Vraćajući se kući nakon radnog dana detektiv Carl Morck (Nikolaj Lie Kaas) susreće čovjeka koji ga počinje ispitivati o pismima koje mu je poslao. Čovjek očajno moli Morcka da pogleda pisma i paket koji mu je namijenjen. Morck obećava da će spise pogledati ujutro. Slijedećeg dana Morcka budi telefonski poziv; pronađen je leš i detektiv odlazi na uviđaj. Morck ulazi u stan i pronalazi leš muškarca s kojim je sinoć razgovarao. Riječ je o policajcu koji je, prije dvadesetak godina, otišao u prijevremenu mirovinu nakon što je doživio veliku tragediju. Njegova djeca su ubijena. Morck pronalazi spise i dokazni materijal; iako je slučaj službeno riješen postoje mnoge nelogičnosti. Započinje istraga koja će Morcku i njegovom partneru donijeti nova, šokantna saznanja…..
“Ubojice fazana” temeljen je na književnom predlošku Jussija Adlera Olsena. Druga je to ekranizacija Olsenovih djela; 2013 snimljen je triler “Žena u kavezu” (Kvinden i Buret), prvi slučaj detektiva Morcka. Redatelj filma je Mikkel Norgaard filmaš koji je odgovoran za tv seriju i film “Klovn” te je
režirao nekoliko epizoda izvrsne televizijske serije “Borgen”. Nikolaj Lie Kaas glumac koji tumači detektiva Morcka nastupio je u televizijskoj seriji “Ubojstvo”, uskoro ga možemo gledati u filmu “Dijete 44”. Ekipa je opravdala očekivanja; “Ubojice fazana” je napeti triler kojeg vrijedi gledati.

 

U uvodnim minutama filma kamera nam opisuje kaotičnost ureda detektiva Morcka i Assada. Zadimljene kancelarije, hrpe razbacanog papira i deseci neriješenih slučajeva. Izgled radnog mjesta u potpunosti odgovora izgledu Morckovog privatnog života; dezorijentiran i zbunjen ne primjećuje da sin nekoliko dana spava u njegovom stanu. Stilizirana režija, mračan i pesimističan ugođaj filma te neki postupci detektiva Morcka pokazuju da je Norgaard inspiraciju za ekranizaciju “Ubojice fazana” djelomično pronašao u filmu noir. Ugođaj je “pogođen”; u potpunosti odgovara sadržaju, radnji filma. “Ubojice fazana” brutalan je i u dijelovima šokantan film. Napetost, toliko važna za trilere, prisutna je cijelim trajanjem filma. Od početka filma gledatelj je uvučen u Morckov svijet laži, intriga i najtežeg oblika nasilja. Radnja filma odigrava se u dva vremenska perioda; današnje vrijeme u kojem detektivi ponovo otvaraju istragu i vrijeme kad je počinjen zločin. Iako film ima slojevitu priču redatelj niti jednog trenutka ne luta, naracija je pregledna i razumljiva (postoje sitne nelogičnosti koje ne umanjuju dobar posao Mikkela Norgaarda).

 

Redatelj na upečatljiv i vješt način profilira likove. Iako je u prvom planu Morck odnosno njegova istraga, Ditlev Pramm i Kimmie te Morckov partner Assad nisu zapostavljeni. Odnosi između likova naizgled izgledaju iracionalno i nelogično ali su motivirani empatijom i željom da se pomogne. Kroz karakterizaciju i odnose između likova film se dotiče i društvenih problema (npr.ksenofobija). Osim spomenutog Nikolaj Lie Kaasa odličan glumački posao odradila je Danica Čurčić danska glumica srpskog porijekla. Danica je izvrsna u ulozi Kimmie, djevojke koja od nasilnice postaje žrtva.
“Ubojice fazana” napet je, punokrvni triler koji je osvježenje,ugodno iznenađenje trenutne kino ponude.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)