PEDESET NIJANSI SIVE

REDATELJICA: Sam Taylor-Johnson
GLAVNE ULOGE: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Marcia Gay Harden, Rita Ora
TRAJANJE: 120 minuta
NASLOV ORIGINALA: Fifty Shades of Grey

“Neki ljudi kažu da nemam srca” – Christian Grey (Jamie Dornan)

Prošlo je manje od četiri godine od izlaska knjige “Pedeset nijansi sive” autorice E.L. James. “Pedeset nijansi sive” prvi je dio trilogije koja je prevedena na pedesetak jezika i prodana u više od 100 milijuna primjeraka. Početkom 2012 autorica je nakon pregovora s nekoliko filmskih studija prava na ekranizaciju prodala “Universalu”. Režija i izrada scenarija pripala je ljepšem spolu; na scenariju je radila Kelly Marcel autorica priče za “Kako je spašen gospodin Banks”. Režiju potpisuje engleska filmašica Sam Taylor-Johnson autorica solidne biografske drame “Nowhere Boy”. Za ulogu fatalnog Christiana Greya odabran je Jamie Dornan (tv serija “Pad”), Anastasia je postala Dakota Johnson. Budžet filma je umjeren (40 milijuna dolara) reklamna kampanja je dobro “pogođena” (naglasak na seksualnim sado-mazo detaljima) , datum premijere izvrsno tempiran (Valentinovo). Stvorena je kritična masa koja je razvalila svjetske kino blagajne. “Pedeset nijansi sive” bliži se zaradi od 500 milijuna dolara u svjetskim kinima. Fantastičan rezultat koji pokazuje kako se agresivnom medijsko-reklamnom euforijom loš film pretvara u globalni “must see” proizvod.

Priča filma počinje kada Anastasia Steele (Dakota Johnson) dolazi razgovarati s milijunašem Christianom Greyom (Jarnie Dornan). Anastasia je zalutala kod Christiana; ona mijenja prijateljicu koja nije mogla intervjuirati mladog poduzetnika. Od početka intervjua Anastasia je impresionirana milijunaševom pojavom te jedva uspijeva postaviti nekoliko pitanja (jedno od njih je i “Jeste li homoseksualac gospodine Gray?”; logično pitanje jer je Christiana nemoguće sresti na javnim događanjima u društvu ljepšeg spola). Anastasia saznaje da Christian nije gay i ubrzo nakon prvog susreta započinje njihova….Veza, romansa, afera. Međutim, Anastasia otkriva da su Christianove seksualne želje i opsesije nešto drugačije od većine pripadnika ružnijeg spola…

Iz navedenog je vidljivo da je u pitanju “nemoguća” ljubavno-seksualna priča. Anastasia je dobrodušno, čedno i nevino žensko biće koje susreće mladog, seksualnog i poslovnog “upravljam helikopterom i sviram klavir” predatora Christiana (bilo bi zanimljivije i originalnije vidjeti susret u kojem su uloge izmjenjene; mlada djevojka postaje “femme fatale” za moćnog i organiziranog muškarca). “Pedeset nijansi sive” ima puno problema – jedan od najvećih se odnosi na prikaz seksa odnosno sado mazo igre i igrice koje su bile jedan od glavnih aduta u reklamnoj kampanji. Scene seksa i golotinje nema previše i one su većim dijelom “prigušene” kao i sado mazo igrice koje se većinom svode na prikazivanje pomagala. Prve naznake pravog seksualnog sadizma imamo u 105 minuti filma. Nevjerojatan je i korporativno-ugovorni prikaz odnosa Anastasie i Christiana. Seksualna privlačnost i strast između ljubavnika ovisna je o ugovoru. Da, zainteresirane strane (naravno na Christianovo inzistiranje) moraju sklopiti ugovor što će raditi i kako se ponašati tijekom seksa. Strast, fatalna seksualna privlačnost, perverzne sado mazo igrice su stvari koji mijenjaju čovjeka, ženu i ljudske sudbine. Seksualna privlačnost često je jača od čovjekove, ženine volje i racionalnog razmišljanja. U filmu “Pedeset nijansi sive” sve treba staviti na papir i ugovoriti. U redu, potpisivanje ugovora se odužilo, ali sama ideja je prilično čudna, neprirodna pomalo i ponižavajuća. Čudno je da bogati i moćni Christian nije tražio jamca za svoje seksualne pustolovine…

 

Film obiluje banalnim, ponekad karikaturalnim dijalozima. Razgovori između Anastasije i Christiana površni su i često izazivaju osmijeh na lice gledatelja. Mada ljubavnici razgovaraju o ozbiljnim stvarima. Iako je vrlo dobro odradio posao u televizijskoj seriji “Pad”, Jamie Dornan je potpuno promašeni izbor za ulogu Christiana Greya. Njegova gluma je ukočena i sterilna kao i uredi lika kojeg tumači. Dakota Johnson je uvjerljivija od Dornana, solidna u ulozi Anastasije. Muzika u filmu je iritantna, redateljica rijetko pogađa trenutak kada treba naglasiti scenu glazbom.
Prije nekoliko dana pojavila se vijest da redateljica i glavni glumac nisu zainteresirani za snimanje nastavaka. “Universal” je najavio da će potražiti novog scenarista. Vijesti koje izgledaju kao marketinška priprema za nastavak koji bi se trebao pojaviti iduće godine. Koliko god “Pedeset nijansi sive” bio loš film, previše je novaca u igri da bi se dobrovoljno odustalo od projekta. Nastavak slijedi…..

OCJENA: 3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)