FOKUS

REDATELJI: Glenn Ficarra, John Requa
GLAVNE ULOGE: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro, Adrian Martinez, BD Wong
TRAJANJE: 105 minuta
NASLOV ORIGINALA: Focus

“Ljudsko ponašanje je vrlo predvidljivo.” – Nicky

Nakon komercijalnog i kreativnog promašaja zvanog “Zemlja: Novi početak”, a prije novih “blockbusterovskih” iskušenja (“Suicide Squad”, “Bad Boys 3”), Will Smith je trebao zalet za nove filmske pobjede. Utjehu je pronašao u zagrljaju “vučice s Wall Streeta” Margot Robbie u pedesetak milijuna dolara vrijednom “Fokusu”. Smith glumi Nickya, iskusnog vođu grupe iskusnih i vrlo efikasnih prevaranata. Nickyeva ekipa je odlično uigrana, neuhvatljiva za policiju. Jedne večeri u Nickyev život ulazi Jess (Margot Robbie). Jess je prevarantica koja je pokušala prevariti prevaranta; Nicky je razotkrio njenu prevaru. Ubrzo nakon prvog susreta Jess postaje dio Nickeyeve ekipe. Jess se pokazuje kao izvrstan izbor, osoba koja se idealno uklopila u posao. Nicky i Jess postaju ljubavni par, ali ljubav i “posao” kojim se bave nisu najsretnija kombinacija…..

 

“Fokus” su režirali John Ficcara i John Requa poznati po komedijama. Njihova dosadašnja redateljska suradnja sastoji se od filmova “Philip Morris, volim te” i “Ta luda ljubav” (napisali scenarij za “Zločestog Djeda Mraza”). “Fokus” je sličan prethodnim projektima Ficcare i Requa; riječ je o ljubavnoj priči sa ponešto humora. Razlike ipak postoje; za razliku od prethodna dva filma “Fokus” nudi i akciju. Cijelim trajanjem filma vidljiv je napor redatelja da radnju učine nepredvidljivom, punom (ne)očekivanih obrata. Redateljska želja da “Fokus” odnosno likovi u filmu imaju stil i otmjenost. Skupi hoteli i automobili, nakit, svečane lože na utakmici američkog nogometa i svijet Formule 1  detalji su kojima redatelji filmu nastoje dati jetsetersku notu. Stječe se dojam da je “Fokus” uzore pronašao u filmovima “Žalac” (obrati) i “Oceanovih 11” (stil, otmjenost). Stil i otmjenost postoje; (posebno se to odnosi na Jess odnosno Margot Robbie) ne u tolikoj mjeri kao u “Oceanovih 11”, ali postoje. Problem filma su redateljska upornost da događaje učini nepredvidljivim. “Žalac” ima samo jedan obrat koji je dovoljan za ulazak u filmsku povijest; “Fokus” ima obrate svakih desetak minuta i “ništa nije onako kako izgleda” postaje pomalo zamorno i forsirano. Gledatelj se nakon tridesetak minuta navikne na, većinom nepotrebne, obrate i film gubi ritam.

 

 

“Fokus” ima dva izrazito zabavna trenutka. Prvi je Jessina inicijacija, prvi posao koji obavlja sa novom ekipom. Drugi se odnosi na klađenje u loži tijekom utakmice američkog nogometa. Epizoda sa klađenjem je napeta, dobro osmišljena sa izvrsnim nastupom BD Wonga. Ostatak filma je prosječno ostvarenje koje je “zagušeno” pretjeranim obratima. Redatelji se bolje snalaze u scenama koje imaju romantično-komični predznak nego u kreiranju akcije i(li) napetosti. U jednom trenutku film “Fokus” ima toliko drastičan rez u radnji da izgleda kao da je sastavljen od dva dijela.

 

Glavnu ulogu u filmu tumači Will Smith. Njegova interpretacija Nickya iznenađujuće je ozbiljna, dojam je da se glumac nije nasmijao u čitavom filmu. Obzirom na činjenicu da je “Fokus” lakše filmsko štivo prilično iznenađujuća glumačka izvedba. Izgleda da je neuspjeh filma “Zemlja: Novi početak” zabrinuo Smitha pa glumac nije htio riskirati. Prvo ime filma je Margot Robbie. Glumica koja plijeni ljepotom ponovo pokazuje da njena karijera ne počiva samo na izgledu. Ona zna glumiti i može se reći da je potpuno zasjenila iskusnijeg i popularnijeg kolegu. Šteta da je njen lik tek pratnja za Nickeya; potencijal Margot Robbie zaslužuje više. Zanimljivo je da će glumica u bliskoj budućnosti ponovo raditi sa redateljima “Fokusa” (ratna komedija “Fun House) i Smithom (“Suicide Squad”, Margot je Harley Quinn). Prije navedenih projekata Margot ćemo gledati kao Jane u novom filmu o Tarzanu.
Ekipa “Fokusa” može biti zadovoljna; redatelji su nastavili uspješan niz, Will Smith je ublažio rane koje je donio “Zemlja:Novi početak”, a Margot Robbie je potvrdila da je spremna za velike stvari. Izgleda da su najlošije u cijeloj priči prošli gledatelji.

OCJENA: 6

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)