REDATELJ: Damian Szifron
GLAVNE ULOGE: Dario Grandinetti, Ricardo Darin, Julieta Zylberberg, Leonardo Sbaraglia, Maria Marrull, Walter Donado, Maria Onetto, Rita Cortese, Alan Daicz, Erica Rivas, Diego Gentile
TRAJANJE: 122 minuta
NASLOV ORIGINALA: Relatos Salvajes

Nakon što je osvojio najvažnije filmske nagrade u Argentini, film “Divlje priče” našao se u službenoj konkurenciji prošlogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu. Film nije osvojio glavnu nagradu, ali je oduševio publiku i dobio izvrsne kritike. Uslijedila je nominacija za “Oscara”; “Ida” je odnijela nagradu ali priča o “Divljim pričama” i Damianu Szifronu, scenaristu i redatelju filma dobila je još veći publicitet. Szifron je, do “Divljih priča”, snimio nekoliko filmova te je poznatiji kao redatelj televizijskih serija. “Divlje priče” pokazuju ogroman redateljsko-scenaristički potencijal argentinskog filmaša. “Divlje priče” donose nešto novo i originalno. U vrijeme kada kino programom vladaju razne obrade, prerade, nastavci i prednastavci film Damiana Szifona pravi je filmski biser. Projekt su prepoznali Augustin i Pedro Almodovar koji su potpisani kao producenti filma.

Osveta, ta vječna ljudska aktivnost, često je poslužila kao inspiracija filmašima. Posljednjih godina najupečatljivije istjerivanje pravde na filmskom platnu dolazilo sa Dalekog istoka (npr. “osvetnička trilogija” Chan-woon Parka s briljantnim “Oldboyjem). Filmske osvete su brutalne, krvave priče koje pišu bijes i(li) tuga osvetnika. “Divlje priče” donose nešto novo; film je omnibus, sastoji se od šest priča kojima je zajednička poveznica osveta. Međutim, Szifron je osvete upakirao u crni humor, komediju. Film sadrži nasilje, ali otkačeni likovi (obični ljudi koji pucaju pod pritiscima) i često bizaran, crni humor glavni su aduti filma. Radnju filma je nemoguće ukratko opisati, recenzija sadrži rečenicu o svakoj priči. Naslove pričama dao je pisac ovih redaka, sadržaj je opisan u najkraćim crtama kako se čitateljima koji nisu pogledali film ne bi otkrila iznenađenja i obrate koje “Divlje priče” donose.

1. Tko je Pasternak ? – Tijekom neobavezne priče dvoje putnika u avionu shvaćaju da poznaju istog čovjeka….
2. Otrov za štakore – Konobarica u restoranu prepoznaje gosta. Riječ je o čovjeku koji je uništio njenu obitelj…
3. Autocesta – Tijekom vožnje na autocesti Diego i Mario se posvađaju. Isprva verbalno, zatim. ..
4. Rođendan – Simon odlazi kupiti rođendansku tortu za svoje kćer. Tijekom kupnje pauk mu odvozi automobil i Simon zakasni na proslavu….
5. Zločin i kazna – Bogati mladić izaziva prometnu nesreću. Njegov otac i odvjetnik predlažu vrtlaru da preuzme krivnju uz odgovarajuću naknadu.
6. Vjenčanje snova – Novopečena supruga saznaje da ju je suprug prevario s jednom od uzvanica….

“Divlje priče” nisu samo crni humor i osveta. Postupci većine likova su nasilni i rušilački. Kada bi reakcije prikazane u filmu postale stvarnost, Zemlja bi postala puno kompliciranije mjesto za život. Subverzivan i željan promjena film opisuje i kritizira našu stvarnost, život modernog “malog” čovjeka. Film kritizira sve veću razliku između bogatih i siromašnih (ona uzrokuje nejednakost pred zakonom i korupciju), birokraciju (glavni junak četvrte priče odgovornu osobu naziva “bijednim službenikom korumpiranog sistema”) te korumpiranost pravosuđa. Psihičko “pucanje” nekih likova podsjeća na film “Dan ludila” i “D-Fensov” (Michael Douglas) obilazak grada. U posljednjoj, minutama najdužoj, priči redatelj se posvetio odnosu muškarca i žene, braku, vjernosti i preljubu. Vjenčanje kakvo do sada nije viđeno na filmskom platnu.

“Divlje priče”, između ostalog, gledatelja osvaja i situacijama koje su realne, životne. Problemi u kojima se nađu likovi filma dio su naše svakodnevice i većina gledatelja se “sudarila” s npr. neučinkovitom, nepravednom birokracijom, nevjerom, svađom u prometu ili “dizanjem” automobila. Reakcije na spomenute situacije mogu biti različite – u slučaju “Divljih priča” one su divlje i destruktivne.

Odabir glumaca, njihove izvedbe su izvrsno odrađene. Glumci (ponajviše se to odnosi na Alana Daicza iz treće te Ericu Rivas i Diega Gentilea bračne supatnike iz posljednje priče) sjajno nijansiraju psihička stanja, krize kroz koja prolaze likovi koje tumače.
“Divlje priče” je film bez vidljive mane. Teško je nabrojati sve zabavne, neočekivane i crnohumorne situacije u filmu. Duhovit, originalan i zabavan, istodobno subverzivan i kritičan, “Divlje priče” je jedan od najboljih filmova u posljednjih nekoliko godina. Gledati. Nekoliko puta.

OCJENA: 10

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)