SKRIVENA MANA

REDATELJ: Paul Thomas Anderson
GLAVNE ULOGE: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Katherine Waterston, Eric Roberts, Joanna Newsom
TRAJANJE: 148 minuta
NAZIV ORIGINALA: Inherent Vice

Paul Thomas Anderson se vratio. Jedan od najvažnijih redatelja današnjice ima novi film i (za sada) ne odustaje od svoje vizije. Andersona ne zanimaju kompjuterska čudesa, bučni i skupi “blockbusteri”. Snaga njegovih filmova je u priči odnosno scenariju i sjajnim glumačkim izvedbama. Iako je nedavno napunio 44 godine redatelj je nanizao nekoliko izvrsnih filmova (“Kralj pornića”, “Bit će krvi”, “Magnolia”, “Master”…) koji su ga svrstali u red najcjenjenijih redatelja. Filmovi P.T. Andersona dobitnici su mnogih nagrada te višestruko nominirani za nagradu “Oscar”. “Skrivena mana” P.T. Andersona ekranizacija je istoimenog književnog predloška američkog pisca Thomasa Pynchona. Pynchona je, zadovoljan scenarijem kojega je napisao Anderson, pristao na realizaciju filma (film je prvo “prebacivanje” Pynchonove književnosti na filmsko platno). Dvadesetak milijuna predviđenih za realizaciju filma nije bila prepreka Andersonu da okupi vrlo zanimljivu glumačku ekipu. Obnovio je suradnju s Joaquinom Phoenixom (nastupio u “Masteru”), dodao Benicia Del Tora, Josha Brolina, Owena Wilsona, Katherine Waterston i pomalo zaboravljenoga Erica Robertsa. Otkrivanje “Skrivene tajne” moglo je početi….

Godina je 1970. Larry “Doc” Sportello privatni je istražitelj. Sportello je, likom i djelom, prilično nekonvencionalan privatni detektiv; fizički izgleda kao da se upravo vratio s Woodstocka, “ured” njegove “agencije” nalazi se u lokalnoj ambulanti a vrijeme između slučajeva (pa i tijekom istrage) Doc krati obilnim konzumiranjem opijata. Najčešće laganih droga i alkohola ali ako se ukaže prilika za nečim jačim i konkretnijim detektiv je neće odbiti. Njegova veza i “partner”, lokalni detektiv Christian “Bigfoot” Bjornsen naziva ga “hipijevskim smećem”. Jednoga dana u Sportellov život ponovo ulazi bivša ljubav Shasta Fay (Katerine Waterston). Shasta moli Sportella da pronađe njenog novog dečka, lokalnog bogataša, građevinara Michaela Wolfmanna. Doc odlučuje pomoći i započinje istragu koja vrlo brzo donosi probleme; Sportello je optužen za ubojstvo….

 

Photo: Warner Bros

Postoje filmovi koji su pravi izazov kada se o njima želi napisati poneka rečenica. “Skrivena mana” nije izazov u smislu teških, kontroverznih tema, nasilja ili provokativnih seksualnih scena. Međutim, nije lagan posao uhvatiti konce filma u kojem glavni junak nije siguran jesu li baš svi njegovi doživljaji odnosno percepcija stvarnosti uistinu realnost ili proizvod njegovog sustavnog i vrlo efikasnog uživanja u opijatima. Da, “Skrivena mana” podsjeća na “Velikog Lebowskog” u nekim detaljima i na “Strah i prezir u Las Vegasu” (samo u detaljima, “Skrivena mana” ne sadrži psihodelične eskapade kao u slučaju Raoula i dr. Gonza u Gilliamovom filmu). Za razliku od Dudea, “Doc” Sportello je ponešto ozbiljniji lik u filmu s ozbiljnijom i vrlo kompliciranom radnjom. Anderson koristi film kako bi dočarao sedamdesete godine prošloga stoljeća. Nacija je podijeljena, Woodstock nije promijenio svijet, rat u Vijetnamu se nastavlja uz podršku predsjednika Nixona. Podjela između “hipijevske” i “Nixonove” Amerike jasno je vidljiva kroz likove Sportella i detektiva “Bigfoota” Bjornsena. Anderson kroz cijeli niz detalja (koji nisu uvijek bitni za Sportellovu istragu) pokazuje razvoj korporativne Amerike.

“Skrivena mana” je još jedan dokaz koliko je Anderson moćan i uvjerljiv u radu s glumcima. Za svaku scenu redatelj uspijeva dobiti ono najbolje od glumačke ekipe. U redu, Anderson ne snima s anonimcima, ali je u “Punch-Drunk Love” pokazao da Adam Sandler može ozbiljno glumiti. To nije mala stvar. Film se sastoji od niza efektnih, zabavnih dijaloga natopljenih crnim humorom. Međutim, upravo dužina dijaloga je jedan od problema filma. “Skrivena mana” ima vrlo kompliciranu priči, važni i(li) manje važni likovi se gomilaju i trajanje nekih razgovora bitno usporavaju i razbijaju ritam i dinamiku filma. S obzirom da je riječ o filmu koji traje nešto manje od 150 minuta gledatelj polako, ali sigurno gubi strpljenje i zapravo mu postaje  svejedno kako će završiti Docova istraga. Samo da se priča privede kraju.

Vizualno, “Skrivena mana” izgleda odlično, Anderson je (ponovo) sjajno pogodio duh vremena. Kako fotografijom tako i kostimografijom. Glumačka ekipa je vrlo dobra; Joaquin Phoenix svakim novim pojavljivanjem potvrđuje svoju glumačku vrijednost, odlična je Katherine Waterston u ulozi Docove fatalne žene a treba spomenuti i pomalo zaboravljenog Erica Robertsa. Ljubitelji televizijske serije “Žica” prepoznat će u “Skrivenoj mani” starog znanca.
Kada se dim raziđe “Skrivena mana” je korektan film koji od gledatelja traži strpljenje. Međutim, standardi koje je Anderson postavio sa svojim prethodnih projektima nisu dostignuti. Film je nominiran za nagradu “Oscar” u kategorijama najboljeg adaptiranog scenarija i kostimografije.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)