NESALOMLJIVI

REDATELJICA: Angelina Jolie
GLAVNE ULOGE: Jack’O Donnell, Takamasa Isihara, Jai Courtney, Domnhall Gleeson
TRAJANJE: 137 minuta
NAZIV ORIGINALA: Unbroken

“Trenutak bola vrijedan je vječne slave”

Unatoč neuvjerljivom redateljskom prvijencu (“U zemlji krvi i meda”) Angelina Jolie nije odustala od redateljske karijere. U idućih godinu dana gledat ćemo dva projekta koje Angelina režira a glavnu ulogu tumači njena lošija polovica Brad Pitt. Riječ je o filmovima “By the Sea” i “Africa”. Prije navedenih naslova u kinima možemo pogledati “Nesalomljivi”, projekt u kojem je redateljica okupila vrlo zanimljivu ekipu. Radnja filma je temeljena na istoimenom romanu Laure Hillenbrand koji opisuje nevjerojatnu životnu priču Louisa Zamperinija. Scenarij za film je pisalo četvero filmaša; braća Coen (“Fargo”, “Millerovo raskrižje”), Richard LaGravenese (“Kralj ribara”) i William Nicholson (“Gladijator”). Književni predložak prema kojem je snimljen film nema kompliciranu strukturu te je prilično nejasno zbog čega je angažiran toliki broj poznatih scenarista. Jedna od važnijih odluka filma bio je angažman Rogera Deakinsa, direktora fotografije koji je stalni suradnik braće Coen (“Fargo”, “Nema zemlje za mrtvace”, “Čovjek zvan hrabrost”….). Za ulogu Louisa Zamperinija izabran je engleski glumac Jack O’Connell glumac koji je oduševio ulogama u filmovima “Pravila preživljavanja” i “71”. Za potrebe filma osigurano je oko 70 milijuna dolara i priča o Louisu Zamperiniju krenula je u realizaciju….

Životna priča Louisa Zamperinijua zainteresirala je Hollywood davnih pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Tada se kao glavni glumac spominjao Tony Curtis. Realizacija je propala da bi se desetljećima kasnije pričalo da bi Zamperinija mogao glumiti Nicholas Cage. Međutim i taj pokušaj je propao, no treća je bila sreća i film je konačno snimljen. Zamperini je imao vrlo zanimljivu biografiju; rođen je u SAD-u, obitelj je podrijetlom iz Italije. Godine 1936 Zamperini je nastupio na Olimpijskim igrama u Berlinu u utrci na 5000 metara. Utrku je završio na osmom mjestu ali je istrčao najbrži posljednji krug. Njegov finiš je impresionirao i Adolfa Hitlera koji se susreo sa Zamperinijem. Godine 1943 Zamperini je član posade bombardera koji je srušen i Zamperini je, zajedno sa dvojicom preživjelih kolega, danima tražio spas. Spašen je iz oceana ali tu Zamperinijevim mukama nije kraj; spasitelji su bili vojnici japanske vojske. Zamperini je odveden u zarobljeništvo i tamo je ostao sve do kraja rata.

Iz navedenih detalja vidljivo je da je Zamperinijeva biografija toliko nevjerojatna i neobična da bi samo totalni redateljski antitalenat snimio nezanimljiv film. Redateljica nije razočarala ali niti oduševila; maštovitiji i(li) hrabriji filmaš bi, vrlo vjerojatno, film učinio provokativnijim i emotivnijim ali ne može se reći da je drugi redateljski posao Angeline Jolie negledljiv i nezanimljiv projekt. Početak filma kombinira detalje iz Zamperinijevog djetinjstva i vrlo dojmljive i efektne zračne borbe. Film je fokusiran na Zamperinijeve ratne dane a kroz niz flashbackova redateljica otkriva detalje iz njegova predratnog života. U dijelovima filma koji se odnose na Zamperinijeva ratna iskušenja, redateljica je glavnog junaka prikazala kao patnika, simbola ljudske izdržljivosti. Očekivan pristup s obzirom na to da je Angelina Jolie cijelom projektu pristupila  bez previše rizika. Dojam jeda  takav pristup najviše “naštetio” glavnom glumcu. Jack O’Connell je pokazao da je glumac koji može i zna iznijeti različite uloge i psihofizička stanja. Većim dijelom “Neslomljivih” O’Connell je osuđen na patničko, bolno lice. No, i na takvom glumačku zadatku O’Connell je korektan.

“Nesalomljivi” sadrži previše minuta što cjelinu čini neujednačenom. Redateljica korektno bilježi događaje, ali vidljiva je neodlučnost kojem bi događaju posvetila najveću pažnju (pad aviona, zarobljeništvo…). Tijekom gledanja filma nemoguće se ne prisjetiti filmova koji djelomično  podsjećaju na “Nesalomljive”. Teško je ne spomenuti vidljive i ozbiljne propuste na izgledu glavnog junaka ; njegovo lice i frizura u uvjetima japanskog zarobljeničkog logora su nevjerojatno postojani.

Izgled filma je fantastičan. Kadrovi su predivni, naglašavaju kontrast između prirodnih ljepota i ružnoće ratovanja. Uz pouzdanog O’Connella treba istaknuti i vrlo dobar nastup Takamasa Nisihare u ulozi Watanabea, sadističkog upravitelja zarobljeničkog logora.
“Neslomljivi” je nominiran za nagradu “Oscar” u tri kategorije. Riječ je o filmu koji nije oduševio, ali nije razočarao. Vrijedan je gledanja ponajviše zbog nevjerojatne Zamperinijeve životne priče i prelijepog izgleda.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)