TEORIJA SVEGA

REDATELJ: James Marsh
GLAVNE ULOGE: Eddie Redmayne, Felicity Jones, David Thewils, Emily Watson
TRAJANJE: 121 minuta

“Dok postoji život, postoji i nada” – Stephen Hawking

Malo je stanovnika naše planete koji nisu čuli, u medijima vidjeli ili pročitali nešto o teoretskom fizičaru, profesoru, doktoru i piscu Stephenu Hawkingu. Bez obzira koliko Vam tematika njegovih radova bila zanimljiva i(li) bliska, teško je ostati ravnodušan prema genijalnom umu zarobljenom u nepokretnom tijelu. Hawking je sa 21 godinom stekao doktorat na Cambridgeu i slovio za najvećeg i najperspektivnijeg znanstvenika svoje generacije. Ubrzo nakon susreta sa Jane, budućom suprugom uslijedio je šok; Hawkingu je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), bolest koja postepno slabi tjelesne mišiće. Liječnici su mu predviđali dvije godine života, ali prognoze su bile netočne. Bolest je Hawkinga prikovala za invalidska kolica, oduzela mu dar govora, ali briljantni um je ostao netaknut. Znanstvenik je do danas objavio veliki broj radova, teorija i knjiga od kojih je najpoznatiji bestseler “Kratka povijest vremena”. Puno se zna, piše i govori o Hawkingovu znanstvenom radu, ali vrlo malo se znalo o njegovom privatnom životu. Krajem 2013 godine, njegova, sada bivša supruga Jane objavila je knjigu “Putovanje prema beskonačnosti: Moj život sa Stephenom” u kojoj je opisala svoj odnos sa Hawkingom. Takvo štivo nije moglo proći bez filmske ekranizacije i tako je stvoren film “Teorija svega”.

Redatelj Marsh (“Čovjek iz sjene”) priču o Hawkingu ispričao je kombinirajući prikaz njegovog obiteljskog života odnosno odnosa sa suprugom i njegove karijere. Gledatelji koji namjeravaju pogledati film kako bi dobili više informacija o njegovim znanstvenim radovima mogli bi ostati razočarani; “Teorija svega” je film o životnom partnerstvu, dugogodišnjoj ljubavi između Stephena i Jane. Iako je film pomalo romantiziran (bivši supružnici su sudjelovali u projektu što je rezultiralo izostavljanjem najprovokativnih dijelova knjige) Marsh je uspio snimiti zanimljiv, i unatoč teškoj bolesti glavnog junaka, optimističan “feel good movie”. Film započinje ležernim glazbenim uvodom, utrkom dvojice studenata koji preispitivaju znanost pitanjem “Što ako tajna svemira ima veze sa seksom?”. Odlazimo na zabavu gdje Stephen upoznaje buduću suprugu. Budućnost  mladog Stephena Hawkinga izgleda obećavajuće. I onda šok; dijagnoza teške bolesti i saznanje da su mu dani odbrojani. Redatelj je na izvrstan, realističan način prikazao napredovanje bolesti koja protokom vremena potpuno onemogućava Hawkingove fizičke funkcije . Međutim, za Hawkinga nema predaje; teška bolest i fizička ograničenja nisu prepreka za njegova znanstvena dostignuća. Velike zasluge za njegov uspjeh pripadaju i Jane….

 

Kao što je već spomenuto u tekstu, o Hawkingu, njegovom radu i bolesti znamo (i možemo saznati) jako puno. Njegov zarazni optimizam i želja za životom su jednako fascinantni kao i njegov znanstveni rad. “Teorija svega” pokazuje kako Stephen nije jedina veličina u obitelji Hawking. Potpuno zasluženo veliki prostor u filmu dobila je njegova bivša supruga Jane. Djevojka koja je uz Hawkinga postala žena i majka nije odustala; unatoč teškoj bolesti i kompliciranom Hawkingovu karakteru (koji je u filmu ublažen) ostala je uz Stephena, žrtvovala karijeru i rodila troje djece i (p)ostala najvažnija osoba u životu velikog znanstvenika. Upitno je kako bi izgledala Hawkingova karijera da je Jane “digla sidro” i otišla. Hawkingov uspjeh je i Janeinin uspjeh. Da, Jane i Stephen su se rastali nakon 25 godina braka. Ali ništa ne može zamijeniti i promijeniti njihove zajedničke godine.
Tijekom trajanja filma kroz odnos Jane i Stephena provlači se pitanje vjere, teizma i ateizma. Oni žive u bračnoj zajednica u kojoj je ona vjernica a on ateist. Redatelj izvrsno poentira; ne preispituje ispravnost ničijih uvjerenja nego na pijedestal postavlja ljubav kao univerzalnu, najvažniju vrijednost. Razlog zbog kojeg su Jane i Stephen trajali godinama.

“Teorija svega” zasluženo je nominirana za nagradu “Oscar” u pet kategorija. Glumačke izvedbe su izvrsne. Eddie Redmayne fantastično je “skinuo” Stephena Hawkinga (uvjerljivost njegove izvedbe podsjeća na Daniela Day-Lewisa u filmu “Moja lijeva noga”) te je postao glavni favorit u kategoriji glavne muške uloge. I sam Hawking je, gledajući njegovu glumu, izjavio da je “imao osjećaj da gleda sebe”. Jednako vrijedna je i Felicity Jones koja je sjajna u ulozi Jane. Treba istaknuti i nominaciju za najbolju glazbu (Johan Johannson). Muzika filma je neodoljiva, šarmantna i sjajno se “slaže” sa događajima u filmu.
“Teorija svega” nije film bez mane. Međutim, sjajne glumačke izvedbe i optimizam koji gledatelj osjeća nakon gledanja “brišu” propuste.

OCJENA:7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)