NAJLUĐI INTERVJU

REDATELJ: Evan Goldberg, Seth Rogen
GLAVNE ULOGE: James Franco, Seth Rogen, Randall Park, Diana Bang
TRAJANJE: 112 minuta

Dave Skylark (James Franco) i Aaron Rapaport (Seth Rogen) su nerazdvojni televizijski dvojac. Dave je voditelj, Aaron producent uspješnog i popularnog showa “Skylark Tonight”. Suradnja traje deset godina, snimljeno je tisuću epizoda. Iako nemaju problema sa gledanošću, Aaron je nezadovoljan; želio bi raditi nešto novo, ozbiljnije. Nakon novinske vijesti prema kojoj gospodar Sjeverne Koreje Kim Jong-Un voli gledati njihov show (uz “Teoriju velikog praska” to mu je najdraža televizijska emisija), Aaron odlučuje kontaktirati državne vlasti kako bi dogovorio televizijski intervju s “Velikim vođom”. Na njegovo i Daveovo iznenađenje Kim Jong-Un pristaje i dečki počinju pakirati kofere. Međutim, prije odlaska posjećuju ih agenti tajne službe koji imaju dodatne planove oko intervjua….

Malo je filmova posljednjih godina koji su imali takvu medijsku pozornost kao što već tjednima ima “Najluđi intervju”. Iako se za projekt zna duže vrijeme, u fokus (ne samo filmskih) medija film je došao uoči premijere. Tijekom reklamne kampanje nepoznati počinitelji su hakirali Hollywodsku kompaniju koja je producirala film. Ukradeno je nekoliko recentnih filmskih naslova, mailovi i poruke visoko pozicioniranih službenika kompanije. Dio hakiranih stvari završilo je na internetu, uz prijetnju da će u slučaju kino distribucije filma SAD biti izložena hakerskom napadu koji će “izgledati kao novi 11.09.”. Kino prikazivači su počeli otkazivati premijere no tada se u priču umiješao FBI i predsjednik Obama. Oni su za hakerski napad optužili Sjevernu Koreju čiji čelnici su  optužbe odbacili. Optužbe upućene prema Sjevernoj Koreji izgledaju prilično klimavo; iako je tematika filma za tamošnji totalitarni režim izuzetno provokativna teško je povjerovati da bi Sjeverna Koreja bila sposobna izvesti takav napad. “Veliki vođa” je ionako svoj narod lišio većine tehnoloških čudesa, sve je pod potpunim nadzorom (prikaz života u najizoliranijoj državi svijeta možete pogledati u vrlo dobrom dokumentarcu “Sjeverna Koreja: Gladna djeca komunizma” Josipa Šarića) tako da je mogućnost da stanovnici Sjeverne Koreje pogledaju film nikakva. Svjetska distribucija ne brine previše Kim Jong-una; on ionako vodi svoju vanjsku politiku bez obzira na diplomatske i ekonomske pritiske i posljedice. Nakon konsolidiranja redova “Sony” je odlučio film pustiti na nekoliko internetskih platformi (uz novčanu naknadu) te u ograničenu kino distribuciju. Financijski rezultati su solidni i producenti filma mogu biti zadovoljni (film je pristojno prošao i u kino distribuciji). Teško je vjerovati da bi film u normalnim okolnostima donio puno veću zaradu. Hakeri i američki predsjednik su odradili reklamnu kampanju…

Photo: Ed Araquel

“Najluđi intervju je film zamišljen kao satira, zafrkancija koja je trebala ismijavati dvije stvari; vladavinu “Velikog vođe” i sustav Sjeverne Koreje te senzacionalizam i neprofesionalnost američkih medija. Međutim, realizacija ideje je potpuno drugačija – film se sastoji od niza forsiranih, veći dijelom neuspjelih skečeva začinjenih zahodskim humorom. Početak filma donosi Eminemovo priznanje da je homoseksualac. Gledanost raste, ali producent je nezadovoljan svojim radom; on se želi pozabaviti ozbiljnijim temama. U tim trenucima izgleda da bi “Najluđi intervju” mogao ponuditi više od očekivanog. Razočarani televizijski producent (koji ima uspjeha u poslu ali zna da je njegov uspjeh temeljen na “žutilu” i površnosti) dobiva priliku za intervju sa najpoznatijim svjetskim diktatorom. Takav zaplet je nudio puno mogućnosti, međutim redatelji su odlučili odigrati na sigurno i napraviti “Najluđi intervju” kao komediju koja se u malo stvari razlikuje od većine recentnih Hollywoodskih predstavnika žanra. Malo političke nekorektnosti, puno zahodskog humora (voditelj showa Dave ima problema s vlastitim smrdljivim penisom, legenda o “Velikom vođi” kaže da on nema analni otvor….) bez puno stila i pameti.

“Veliki vođa” prikazan je rutinski; trudi se svidjeti Daveu (s njim dijeli strast prema Katy Perry i margaritama) i Aaronu, ali kada “kočnice popuste” pokazuje svoje pravo lice. S obzirom na režim i način života u Sjevernoj Koreji, Kim Jong-un prikazan je kao prilično nezanimljiv lik – njegovo ismijavanje, većim dijelom, i nije smiješno. Seth Rogen u ulozi producenta Rapaporta je odmjeren, solidan. Za razliku od njega James Franco u ulozi Davea Skylarka, gledatelju pruža neviđeni festival preglumljivanja, afektiranja i kreveljenja. Čak i ako je redateljska zamisao bila da njegova uloga bude parodija na televizijskog voditelja njegova gluma je nevjerojatno iritantna.
“Najluđi intervju” je film oko kojega se podigla velika medijska prašina zbog kontroverzi prije premijere. Međutim, Obama, hakeri, “Veliki vođa” i tek nekoliko uspjelih štoseva ne mogu sakriti da je riječ o rutinskoj Hollywodskoj komediji nalik onima koje gledamo posljednjih godina.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)