IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA – 1. DIO

REDATELJ: Francis Lawrence
GLAVNE ULOGE. Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland, Julianne Moore
TRAJANJE: 115 minuta 

 

“Vatra se širi. Zahvati li nas i vi ćete izgorjeti” – Katniss Everdeen

 

Nakon što je spašena iz arene u kojoj se održavaju Igre gladi, Katniss Everdeen je dovedena u Okrug 13, okrug 12 u kojem Katniss živi sravnjen je sa zemljom. U 7 okruga dogodila se pobuna protiv totalitarnog režima predsjednika Snowa (Donald Sutherland) te predsjednica Alma Coin (Julianne Moore) i Plutarch (Philip Seymour Hooffman) traže od Katniss da preuzme ulogu Šojke rugalice, simbola otpora i revolucije. Katniss je isprva neodlučna; njen jedini cilj je bio zaštititi obitelj. Suočena s brutalnošću Snowova režima i činjenicom da je Peeta (Josh Hutcherson) zarobljen te ga Kapitol koristi u propagandne svrhe, Katniss odlučuje (p)ostati Šojka rugalica…..

Nakon što su prva dva filma “Igre gladi” zaradila preko milijardu i pol dolara u svjetskim kino dvoranama dogodilo se očekivano. Poučeni iskustvom Harryja Pottera producenti su odlučili posljednju knjigu iz serijala “Igre gladi” američke spisateljice Suzanne Collins podijeliti u dva filma. Financijski potpuno opravdan potez; prethodna dva filma su u svjetskim kinima donijela preko milijardu i pol dolara zarade. S obzirom na tisuće obožavatelja knjige i filmova širom svijeta očekivano je bilo da će publika “progutati” film viška. Bez obzira na činjenicu da posljednja knjiga sadrži manje od 300 stranica. No, ako je mogao Peter Jackson od “Hobita”, književnog predloška sličnog opsega napraviti tri filma onda može i Francis Lawrence snimiti dvije “Šojke rugalice”. Odluka koja se potpuno isplatila; film je do sada zaradio preko 650 milijuna dolara u svjetskim kinima (budžet oko 130 milijuna). Komercijalno uspješan, “Igre gladi: Šojka rugalica 1” je kreativno daleko ispod razine prethodnih filmova.

Od prve minute filma vidljivo je da redatelj ima problema kako rastegnuti radnju da bi konačni proizvod imao dovoljno minuta. Kadrovi su (pre)dugi, radnja filma je polagana u dijelovima filma spora. Niti blizu tenzije i napetosti prethodnog filma. Akcijske scene postoje, odrađene su korektno, ali ih je vrlo malo. Sukob između Kapitola i pobunjenika je većim dijelom prikazan kroz propagandni, medijski rat. Priča  je dobrim dijelom fokusirana na ljubavni trokut Katniss-Peeta-Gale i dijelovi filma opasno podsjećaju na “Sumrak” (u jednom trenutku filma Katniss je i zapjevala). Srećom, takvih trenutak nema previše. Katniss je rastrgana između Peete koji je zatočen, ali nije imuna na Galea koji je kraj nje, spreman za revoluciju. “Igre gladi: Šojka rugalica 1 dio” puno stvari ostavlja nedorečenim i otvorenim. Zapravo cijeli film je priprema za konačni obračun koji će se dogoditi za manje od godinu dana, u posljednjem filmu serijala.

Iako nas rasplet odnosno konačni obračun očekuje krajem 2015 godine film je zaokružio dio priče o Katniss Everdeen. Završena je njena transformacija od djevojke koja se u areni našla samo zbog činjenice da je spremna podnijeti žrtvu za obitelj do simbola pobune, pokreta otpora. Obitelj je na sigurnom i Katniss odlučuje prihvatiti ulogu koju su joj namijenili političari. Ona postaje važna u propagandnom ratu ali svaka revolucija “pojede” poneko svoje dijete. Katniss bi mogla postati previše popularna….

Najzaslužnija za gledljivost filma je glumačka ekipa. Jennifer Lawrence je standardno dobra u ulozi glavne junakinje, Julianne Moore je sigurna i odmjerena u ulozi predsjednice Coin a starog rutinera Donalda Sutherlanda je uvijek dobro vidjeti. Treba istaknuti i pokojnog Philipa Seymoura Hoffmana u jednoj od posljednjih uloga karijere.

“Igre gladi: Šojka rugalica 1 dio” nije potpuno promašen film, ali je u usporedbi s prethodnikom veliki korak unatrag.

OCJENA: 5.5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)