PRAVILA PREŽIVLJAVANJA

REDATELJ: David Mackenzie
GLAVNE ULOGE: Jack O’Connell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend
TRAJANJE: 106 minuta
NAZIV ORIGINALA: Starred Up

Eric Love (Jack O’Connell) je agresivan. Ne, on je nasilnik. Još gore, Eric Love je bijesan i silno opasan. On je zatvorenik prebačen na novu adresu. U novi zatvor. Odmah po dolasku u novu sredinu Eric izazove probleme i nađe se na udaru zatvorskih čuvara. Spašava ga Oliver Baumer (Rupert Friend) psihijatar koji ga priključuje grupi zatvorenika s kojima redovito održava grupne terapije. Eric nije oduševljen ekipom na terapiji, ali nakon “prijateljskog uvjeravanja” od strane zatvorskog veterana Nevillea (Ben Mendelsohn) novo lice shvaća da je terapija velika prilika…..
“Pravila preživljavanja” režirao je David Mackenzie poznat po naslovima “Mladi Adam”, “Asylum” i “Osjetila ljubavi”. Mackenzie je radnju filma smjestio u zatvor, mjesto na kojem su nastali mnogi veliki filmovi. “Zelena milja”, “Iskupljenje u Shawshanku”, “U ime oca”, “Leptir”, “Ponoćni express”, “Bijeg iz Alcatraza”, “Odlazak u smrt”, “Ptičar iz Alcatraza” su samo neki najpoznatiji i najpopularniji filmovi koji se bave životom i(li) bijegom iz zatvora. “Pravila preživljavanja” je film čija je snaga u izvrsnim glumačkim izvedbama i scenariju, priči filma.

 

Uvodne minute filma pripremaju gledatelja na ono što slijedi; novi klijent je stigao u zatvor. Gledamo prijem zatvorenika i temeljit pregled prije odlaska u ćeliju. Scena izgleda vrlo autentično i realno, kao da je riječ o nekim od mnogobrojnih dokumentaraca koji govore o zatvorskoj svakodnevici. Uvjerljivost uvodne scene odnosno filma u cjelini leži u scenariju. Priču za “Pravila preživljavanja” je osmislio debitant Jonathan Asser. Autor je svoja dugogodišnja zatvorska iskustva prenio na film. Ne, Asser nije bio zatvorenik; radio je kao zatvorski terapeut. Iskustva je prenio na scenarij filma (originalni, engleski naslov filma je termin za premještanje zatvorenika iz maloljetničkog u zatvor za odrasle) te je nastupio u manjoj, sporednoj ulozi. Prikaz zatvoreničkog života, likovi i priča svrstavaju film među ponajbolja ostvarenja sa zatvorskom tematikom snimljena u 21 stoljeću.

 

“Pravila preživljavanja” nije ugodno filmsko iskustvo. Sasvim logično; život u kaznionici nije jednostavan i lagodan. Bez obzira na zahtjevnu i tešku tematiku redatelj majstorski, polako ali sigurno uvlači gledatelja u film. Vrlo brzo gledatelj shvaća da se stvari kompliciraju i da, prije ili kasnije, slijedi eskalacija nasilja. Međutim, nema odustajanja; “Pravila preživljavanja” je film od kojeg se niti jednog trenutka ne odvaja. Kako minute filma odmiču tako priča postaje sve intrigantnija, likovi su sve zanimljiviji. Redatelj niti jednog trenutka ne romantizira zatvor i njegove stanovnike. Kompletna radnja filma se događa unutar zatvorskih zidova. Uski hodnici, male ćelije i dotrajali inventar kod gledatelja stvaraju neugodan, klaustrofobičan doživljaj kaznionice. Unatoč postavljenoj hijerarhiji opipljive su tenzije između zatvorenika; čeka se krivi pogled, nervozna reakcija tempirana bomba eksplodira. U takvu sredinu dolazi “detonator”, devetnaestogodišnji Eric koji nema respekta prema nikome. Zatvorski čuvari, zatvorenici su vrijedni prezira i svakog trenutka mogu postati “inspiracija” za njegov bijes i agresiju. Eric ne čeka napad drugih i samoobranu; on je taj koji će napasti. S razlogom ili bez njega, sasvim je svejedno.

 

Eric, ključni i najvažniji lik filma u uvodnim minutama izaziva prezir. Divlje agresivan, opasan po okolinu (zatvor ne smiruje Erica, dojam je da ga je premještanje na novu lokaciju još više razbjesnilo) on je jedan od onih tipova koje treba izbjegavati. Međutim, razvojem njegovog lika i saznanjem o razlozima Ericovog kažnjavanja slika se mijenja. Redatelj ne pada u ralje jeftine patetike; on objašnjava dio Ericovog životnog puta odnosno okolnosti koje su ga dovele u zatvor. Bijes koji izlazi iz Erica ima svoje uzorke.
Jack O’Connell (ove godine je glumio Calista u filmu “300: Uspon carstva”) u ulozi glavnog (anti)junaka je senzacionalan. Njegovi izljevi bijesa, nasilje i cinizam su uvjerljivi, odglumljeni s toliko glumačkog žara da se može konstatirati da je “ukrao” film ostalim kolegama. Ne, nije ostatak glumačke ekipe loš (Ben Mendelsohn i Rupert Friend su vrlo dobri), nego je Jack toliko upečatljiv da je prva asocijacija kada se spomene film upravo mladi engleski glumac (O’Connell je rođen 1990 godine).
“Pravila preživljavanja” je vrlo snažan, moćan i nasilan film koji “udara” direktno bez okolišanja i uljepšavanja. Bez sumnje, riječ je o jednom od najboljih filmova sa zatvorskom tematikom  u 21 stoljeću.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)