LAŽNA PATROLA

REDATELJ: Luke Greenfield
GLAVNE ULOGE: Jake Johnson, Damon Wayans Jr. , Andy Garcia, Nina Dobrev
TRAJANJE: 104 minuta
NAZIV ORIGINALA: Let’s be cops

Kada će se raditi liste najisplativijih filmova u 2014 godini “Lažna patrola” bit će u samom vrhu. Projekt u koji je uloženo dvadesetak milijuna dolara, s ne pretjerano skupom glumačko-redateljskom ekipom zaradio je u svjetskoj distribuciji nešto manje od 120 milijuna dolara (zarada u američkim kinima iznosi 82 milijuna). Redatelj Greenfield predstavio se filmskoj publici 2001 godine komedijom “Životinja” s Robom Scneiderom u glavnoj ulozi. Film je imao solidnu zaradu u svjetskim kinima te je usmjerio redateljevu karijeru. Njegovi filmovi (bez obzira bili napravljeni za televiziju ili kino) su srednjeg ili malog budžeta, najčešće je riječ o komedijama. Za glavne uloge u filmu su angažirani Jake Johnson i Damon Wayans Jr, glumci koji su zajedno glumili u televizijskoj seriji “Nova cura” (The New Girl). Mladi Damon je novo lice iz glumačke obitelji Wayans. Otac je, sada davne 1991 godine, bio partner Brucea Willisa u akcionoj komediji “Prljavi igraju prljavo” dok su stričevi Marlon i Keenan Ivory odgovorni (glumci, scenaristi, redatelji…)  za mnogobrojne komedije (serijal “Mrak film”, “Kemijski orgazam”, “Ne budi zao dok ispijaš juice u predgrađu”).

Justin (Damon Wayans Jr.) i Ryan (Jake Johnson) su dugogodišnji prijatelji. Ulazak u četvrto desetljeće života je prilika za podvući crtu; dečki su nezadovoljni rezultatima. Justin je bavi izradom video igrica, posljednju je prodao prije nekoliko godina. Nova ideja mu je odbijena. Ryan je bio zvijezda američkog nogometa u srednjoj školi, ali slavni dani su prošlost. Snima reklame, ponuda nema previše, najveći poslovni uspjeh mu je nastup u reklami za lijek protiv herpesa. Justin i Ryan odluče prihvatiti poziv na party pod maskama. Obuku se u policajce i odjednom postaju interesantni i priznati članovi zajednice. Ljudi misle da su pravi čuvari reda i zakona. Justin i Ryan oduševljeni činjenicom da su postali priznati i poznati odlučuju se ozbiljnije posvetiti poslu. Nabavljaju policijski automobil i kreću “štiti i služiti”…..

Početak filma, razgovor između prijatelja koji se sjećaju boljih vremena i preispituju svoje životne (ne)uspjehe, izgleda kao da je “Lažna patrola” gorko-duhovita komedija o životu, prijateljstvu i (ne)ispunjenim ambicijama. Iako tridesete nisu godine kada se svode životni računi, uvodne minute filma podgrijavaju nadu da bi film mogao biti ponešto drugačiji od većine komedija koje vladaju američkim kino blagajnama. Međutim, kada Justin i Ryan obuku policijske uniforme i prošetaju ulicom nada nestaje; “Lažna patrola” je još jedna u nizu komercijalno uspješnih, ali sadržajem i humorom praznih komedija.
U trenucima kada Justin i Ryan postaju lažni policajci oni dobivaju pažnju; žene i obični građani ih obožavaju. Kao da su postali rock ili filmske zvijezde. U tim trenucima “Lažna patrola” izgleda kao film namijenjen regrutiranju budućih policijskih kadrova. Ne bojte se, kada sve propadne policija čeka na Vas. Iako redatelj (koji je i jedan od scenarista filma) tvrdi da je ideju za film dobio kada je za Noć vještica obukao policijsku uniformu teško je povjerovati da su službenici policije toliko popularni u Americi. Ili  pisac ovih redova nije dovoljno upoznat sa situacijom u “najvećoj svjetskoj demokraciji”…
Priča odnosno zaplet s lažnim predstavljanjem se vrlo brzo troši pa je Greenfield maksimalno rastegnuo trajanje filma. Kako minute filma odmiču sve je manje razloga za smijeh te “Lažna patrola” polako ali sigurno prelazi u rutinsku komediju kakve proizvode brat i stričevi glavnog glumca. Možda bi ova priča bila zanimljivija u epizodi neke humorističke serije, reality showa ili video igrice. No, milijuni su zarađeni i čeka nas (barem jedan) nastavak. Pa tko voli…..

OCJENA: 5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)