NOVEMBER MAN

REDATELJ: Roger Donaldson
GLAVNE ULOGE: Pierce Brosnan, Olga Kurylenko, Lude Bracey, Lazar Ristovski, Amila Terzimehić, Mediha Musliović
TRAJANJE: 108 minuta

Peter Devereaux (Pierce Brosnan) je umirovljeni djelatnik CIA-e. Devereaux je za Agenciju radio u periodu od 1977 do 2008 godine kada se povukao iz igre. Njegov odlazak je motiviran i tragičnim događajem na posljednjem zadatku koji se dogodio u Crnoj Gori. No, Peter se vraća na posao; novi ruski predsjednik bi trebao postati Arkadij Fedorov (Lazar Ristovski) čovjek sumnjive prošlosti. Devereaux pristaje na povratak ali samo zbog jednog razloga. Glavna osoba koja istražuje odnosno špijunira Fedorova je Devereauxova ljubav Natalija Ulanova (Mediha Musliović). Natalija inzistira da joj Peter pomogne i veteran je ponovo u akciji….

 

Nakon što je 2002 godine posljednji put nastupio u ulozi agenta 007 (“Umri drugi dan”) Pierce Brosnan je “lutao” kroz različite žanrove. Brosnan je glumio u komedijama s romantičnim predznakom (“Love Punch”, “Laws of Attraction”, “Mamma Mia”, “Sve što trebaš je ljubav”), zatim u nešto ozbiljnijim projektima (“Seraphim Falls”, “Ubojstva i margarite”, “Poslije sumraka”, “Pisac iz sjene”). Činilo se da je bivši agent 007 rekao zbogom špijunskim filmovima međutim stigla j ponuda redatelja Rogera Donaldsona (“Vrsta”, “Cocktail”, “Trinaest dana”) za snimanje “November mana”. Brosnan je prihvatio ulogu kako bi se odmaknuo od romantike i drama u kojima je posljednjih godina glumio te da bi se prisjetio najvažnije i najpoznatije uloge u svojoj karijeri. Kako bi projekt imao što veći “bondovski” pečat angažirana je i Olga Kurylenko, partnerica Daniela Craiga u “Zrnu utjehe”. Film je u cijelosti snimljen na lokacijama u Srbiji (Beograd) i Crnoj Gori (Sveti Stefan i Herceg Novi). Donaldson je za sporedne uloge angažirao bosanske glumice Amilu Terzimehić i Medihu Musliović. Ruskog predsjedničkog kandidata Fedorova odglumio je Lazar Ristovski. Čini se da bi Rade Šerbedžija mogao dobiti konkurenciju kada su u pitanju negativci s istoka Europe…

Događanja na istoku Europe i zaoštravanje odnosa između Rusije i Ukrajine (odnosno između Rusije i SAD- i Europske zajednice) eskaliralo je baš u vrijeme premijere “November Mana”. Iako se film ne bavi ukrajinskom krizom početne minute filma najavljuju novi Hladni rat. Devereauxov šef Hanley govori kako je “nova linija fronte u Beogradu” (misli se na špijunsku frontu). Zanimljiva i nimalo nemoguća postavka koja bi se mogla ostvariti u budućnosti. S obzirom na recentne geopolitičke događaje Beograd bi uistinu mogao postati interesna zona za špijunske igre Istoka i Zapada. Međutim, naznaka potencijalno zanimljivog zapleta nestaje već na samom početku filma. “November man” se vrlo brzo pretvara u rutinski špijunski triler s nepotrebnim podzapletima.

 

Donaldson se nije držao samo osnovnog zapleta, onemogućavanje glavnog negativca ruskog predsjedničkog kandidata, već je filmu dodao i nekoliko nepotrebnih a u konačnici i nedovoljno razrađenih podzapleta (socijalna radnica Alice koju žele likvidirati, traumatičan odnos “November Mana” Devereauxa i njegovog mlađeg kolege Masona…). Redatelj nikako ne uspijeva pohvatati konce priče kao da i sam nije siguran u kojem bi smjeru odveo film. Ideja odnosno zanimljivost filma se potpuno raspadaju kada saznajemo Fedorove motive. Naime, osim što je surađivao sa sličnim likovima na američkoj strani (koji su pak kompromitirani na drugi način) budući ruski predsjednik ima namjeru Rusiju pridružiti NATOu ??!!. Kako bi Rusi i Amerikanci zajedno ratovali protiv  zajedničkog neprijatelja. Tada film prestaje biti špijunski triler i akcija te postaje naučna fantastika.
Brosnan je u glavnoj ulozi solidan, Deveraux izgleda i zvuči kao ostarjeli, cinični Bond spreman na akciju. Godinama unatoč. No, Brosnan i solidne akcijske scene nisu dovoljne da sakriju sve mane “November Mana”.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)