REDATELJ: David Michod
GLAVNE ULOGE: Guy Pierce, Robert Pattinson
TRAJANJE: 100 minuta 

 

“Radnja filma smještena je u bliskoj budućnosti, no film zapravo govori o današnjici”

 

Australija u bliskoj budućnosti. Država je nakon financijskog sloma postala mjesto anarhije, beznađa i depresije. Mjesto na kojem lutaju ljudi bez nade, nekada pošteni građani koji su postali kriminalci. Neki zbog razočaranja u život, drugi da bi preživjeli. Jedan od njih je i bivši farmer imenom Eric (Guy Pearce). Ericov dom je njegov automobil, osim njega nema ništa. Jednoga dana trojica pljačkaša ukradu Ericov automobil. Eric kreće za njima no pljačkaši ga onesvijeste. Eric ne odustaje; kreće u potragu za automobilom. Potragu u kojoj mu se pridružuje Rey (Robert Pattinson) ranjeni brat jednog od pljačkaša. On je ostavljen ranjen ali mu Eric spašava život. Rey otkriva Ericu gdje može pronaći pljačkaše i dvojac zajedno kreće na put…..

“Rover” je drugi film redatelja Davida Michoda koji je 2010 godine podjednako oduševio publiku i kritiku svojim prvijencem “Animal Kingdom”. Ideja za film rodila se 2007 godine kada su Michon i glumac Joel Edgerton (glumio u “Animal Kingdomu) napravili kratki nacrt filma. Michon je, zbog rada na svojem prvom filmu, zapostavio “Rovera” ali nakon završetka snimanja krenulo se u realizaciju filma. Glavna uloga je ponuđena Guy Pearceu (također nastupio u “Animal Kingdomu”) dok je Edgerton potpisan kao jedan od scenarista filma. Ponovo se okupila ekipa iz “Animal Kingdoma” te je ostalo odabrati glumca koji će tumačiti Reya. Redatelj je odabrao Roberta Pattinsona koji polako ali sigurno izlazi iz sjene vampira Edwarda, uloge koja mu je donijela globalnu popularnost, ali i opasnost da će njegova karijera i glumačko umijeće zauvijek biti “žigosano” nastupom u “Sumraku”. Pattinson je posljednjih godina, između ostalih, radio s redateljem Davidom Cronenbergom ponajviše kako bi pokazao da posjeduje glumački nerv koji je vrjedniji od tumačenja vječno blijedog Edwarda. Iz navedenih razloga Pattinson je odabrao “Rovera” (ili je redatelj odabrao Pattinsona, sasvim je svejedno). Ono što je sigurno je činjenica da nastupi u filmovima poput “Rovera” pokazuju da su Pattinsonovi glumački kapaciteti puno veći od “Sumraka”…..

“Rover” je smješten u distopijsku, ne tako daleku budućnost. Do sada smo na filmu imali prilike pogledati razne razloge zbog kojih je došlo do propasti svijeta, civilizacije u kakvoj sada živimo. Razlozi su bili različiti (prirodne katastrofe, ratovi, zombiji, vanzemaljci….), različiti su bili i prikazi ljudskog društva nakon apokalipse. Uzroci propadanja (moralnog, materijalnog, organizacijskog…) ljudske vrste i svijeta kakvog poznajemo u “Roveru” je ekonomska kriza. Kriza koja godinama nagriza čovječanstvo i razlog je sve većeg ponora između (pre)bogate manjine i puno manje bogate većine. Michod je radnjom otišao desetak godina u budućnost i prikazao svoju viziju svijeta nakon ekonomskog kraha. Svijet koji je prljav (doslovno i preneseno), znojan, prašnjav i tjeskoban. Film se bavi spomenutom većinom; ljudima koji su izgubili sve ili onima koji nisu imali što izgubiti. Besciljno lutaju australskom divljinom tražeći način da prežive. Pod svaku cijenu. U takav svijet Michod je “ugradio” svoje likove i snimio jedinstveni spoj drame i postapokaliptičnog film ceste.

Kada se spomene film ceste, apokalipsa i Australija prva asocijacija je “Mad Max”. Međutim, “Rover” je drugačiji film, njegov glavni (anti)junak Eric (Guy Pearce) je propali farmer koji kreće u odmazdu radi ukradenog auta. Krađa automobila je okidač za njegovu eksploziju. Kap koja je prelila čašu. Eric kreće na svoj krvavi put, leševi se gomilaju sve do konačnog obračuna. Redatelj ne prikazuje direktno razloge Ericove odnosno propasti civilizacije; on se poigrava detaljima i prepušta gledatelju da zaključuje. Eric je lik kojemu je svega dosta, on je čovjek koji više nema što izgubiti. Osim automobila. Erica je briljantno odglumio Guy Pearce glumac kojemu uloga u “Roveru” spada među najbolje u karijeri (uz recimo nastupe u filmovima “Memento” i “L.A. Povjerljivo”). Pierce odnosno njegov lik vrlo dobro funkcionira kao suprotnost u odnosu na Pattinsona i njegovog Reya. S jedne strane imamo čovjeka koji je izgubio sve i zna kakav je bolji život a na drugoj strani je mladić koji i ne pamti bolje dane. On je navikao na surovu realnost budućnosti.

Sugestivnom kamerom (posebno dolazi do izražaja u uvodnim minutama filma) i upečatljivom muzikom Michod još više naglašava pesimizam i beznađe. Ostaje samo nada da će Michodov prikaz budućnosti ostati umjetnička sloboda a ne proročanstvo…..

OCJENA: 8

 

2 Comments

  1. smakira Reply

    Gledala sam ovaj film u kinu, bez nekih prevelikih očekivanja, privukao me naslov, tagline i Robert Pattinson – upravo zato što uživam gledajući kako izlazi iz sjene Edwarda, i drag mi je kao glumac mislim da ima puno za ponuditi i da njegovo vrijeme tek dolazi.

    A Guy Pearce mi je bio savršen, baš nemam drugog opisa za njega i njegovu glumu, a najviše mi se svidjela ta suprotnost između njih dvojice i ta suluda ravoteža koju stvaraju, svaki sa svojim pogledom na svijet i svojim borbama..

    Također, sve ostalo mi je super napisano ovdje, i baš sam te stvari isto primijetila i jako su mi se svidjele – npr. ti detalji, to što je velik dio priče (točnije, njena pozadina) ostavljen nama na volju, da sami zaključimo što se to dogodilo Ericu i dovelo ga do tog stanja u kojem se nalazi, što dodatno naglašava i drži tu "kompaktnost" priče i njenu dinamiku, a ipak daje podlogu.

    Film mi se jako svidio i baš sam izašla iz kina zadovoljna jer sam odgledala kvalitetan i stvarno odličan film koji me se baš dojmio, a taj osjećaj mi je stvarno neprocjenjiv.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)