PLAĆENICI 3

REDATELJ: Patrick Hughes
GLAVNE ULOGE: Sylvester Stallone, Jason Statham, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Natalie Burn
TRAJANJE: 121 minuta
NAZIV ORIGINALA: Exependables 3

 

Plaćenici su se vratili. Četiri godine nakon premijere prvog filma i zarade od preko 570 milijuna dolara u svjetskim kinima, Stallone je ponovo okupio ekipu. Treći puta. Za razliku od prethodnih nastavaka koji su realizirani bez većih problema, “trojka” je donijela sukob između Stallonea i Brucea Willisa. Willis je, navodno, tražio (pre)veliki honorar što je Stallonea prilično iznerviralo. Uslijedilo je nekoliko “otrovnih” poruka odaslanih putem društvenih mreža kojima je Stallone prokomentirao Willisa i stanje u kojem se trenutno nalazi njegova karijera. Stallone i redatelj Hughes su Willisa preboljeli dovodeći nova “pojačanja”; treći dio je bogatiji za Wesleya Snipesa, Harrisona Forda (za četiri dana snimanja dobio je honorar u iznosu od 3 milijuna dolara) i Antonija Banderasa. Glumačka ekipa je kompletirana, film je snimljen, ali za ekipu filma je stigla loša vijest. Mjesec dana prije premijere filma na internetu se pojavila piratska kopija filma s izvrsnom slikom i zvukom. Teško je procijeniti koliko će “curenje” kopije utjecati na konačnu zaradu filma, ali šteta je napravljena….

Radnja odnosno zaplet filma su više-manje rutinski; nakon što su oslobodili Doctora Deatha (Wesley Snipes), Ross (Stallone) i ekipa plaćenika kreću na novi zadatak. Tamo ih čeka veliko iznenađenja; njihova meta je Stonebanks (Mel Gibson), bivši član ekipe za kojeg se mislilo da je mrtav. No, on je živ trguje i oružjem za masovno uništenje. Nakon što u akciji teško strada Caesar (Terry Crews) Ross kreće u lov na bivšeg suradnika….

Kao i prethodni nastavci film je okupio respektabilnu glumačku postavu. Poznata lica iz vremena kada kino dvoranama nisu vladali super već samo “obični”, ljudski heroji. Iako je većina glumaca koje imamo prilike vidjeti u filmu davno proživjela svoje najbolje filmske dane, lijepo ih je vidjeti ponovo u akciji. Različiti su motivi i razlozi za nastupanje u projektu; Ford je dobro zaradio, Lundgrenu je uloga u “Plaćenicima” najbolje što je napravio posljednjih godina, Stallone je otac čitavog projekta, Schwarzenegger, obzirom na svoju karijeru, jednostavno mora biti u filmu. Gibsonu je svaka uloga dobrodošla s obzirom na to da više nije ljubimac Hollywooda (događaji oko razvoda), a Snipesu je ova uloga povratak na filmsko platno nakon odslužene zatvorske kazne (utaja poreza)….

Početne minute, oslobađanje Doca odnosno Snipesa su najzabavniji dio filma. Akcija oslobađanja nije (pre)duga, nakon nje slijedi zafrkancija s Docom oko njegovog boravka u zatvoru. Od samog početka vidljivo je da film želi biti veći od prethodnika. Trajanje filma je produženo za više od dvadeset minuta u odnosu na prva dva filma. Problem za film (i za gledatelja) je da je tih dvadeset minuta previše. S obzirom na količinu likova u filmu očekivano bi bilo da se redatelj, s obzirom na trajanje, malo više posvetio njihovoj karakterizaciji (posebno se to odnosi nove likove u filmu koje tumače Gibson, Snipes, Ford i Grammer ). Nažalost, ništa od toga. Redatelj je maksimalno produžio i odužio akcijske scene i nebitne dijelove filma. U redu, ovo je akcijski film i normalno je da su eksplozije, jurnjave i obračuni svim vrstama oružja glavna snaga filma. Međutim, “Plaćenici 3” imaju preduge akcijske scene (završni obračun je najbolji primjer) koje su jednolične, neinventivne i zapravo su recikliranje starih ideja.

Veliki problem filma je i ogroman broj likova. Redatelj je nagomilao veliki broj važnih i manje važnih protagonista pa tako u jednom trenutku pratimo staru ekipu plaćenika, negativce kojima zapovijeda Stonebanks, trojku koja stiže u pomoć (Ford, Jet Li i Schwarzenegger) i nove plaćenike (mlađu ekipu koju je regrutirao Ross). Treba spomenuti i Bonapartea (Kelsey Grammer). Previše likova za ovakav projekt. Formiranje mladih plaćenika je vjerojatno trebao biti novitet koji bi udahnuo “svježu krv” serijalu. No, takva scenaristička vratolomija je potpuno promašena. Koncept “Plaćenika” je udruživanje iskusnih akcijskih vukova koji su poznati kod većine ljubitelja filma. Kellan Lutz, Victor Ortiz  i Glen Powell nikako ne spadaju u kategoriju glumaca koji bi mogli zauzeti pozicije Stallonea, Schwarzeneggera, Snipesa i Stathama.

Pravo osvježenje za serijal su Mel Gibson i Antonio Banderas. Gibson je vrlo dobar u ulozi negativca, ulogu je odradio s velikim zadovoljstvom. Banderas je zabavan i duhovit u ulozi brbljavog Galga. Nažalost, njihove uloge su razvodnjene u gomilanju likova i predugim akcijskim scenama.
“Plaćenici 3” je najslabiji film serijala. Dojam je da scenaristima ponestaje ideja i inspiracije. Bez obzira na sve serijal ide dalje – najavljen je i četvrti film….

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)