OBITELJSKI KAOS

REDATELJ: Frank Coraci
GLAVNE ULOGE: Adam Sandler, Drew Barrymore, Bella Thorne, Kevin Nealon, Shaquile O’Neal
TRAJANJE: 115 minuta

Filmsko ljeto 2014 je donijelo premijere novih filmova glumca Adama Sandlera i redatelja Michaela Baya. Sandler i Bay su filmaši koji naizgled nemaju previše zajedničkog; jedan je “komedijaš”, a drugi snima akcijsko i(li) znanstveno fantastične ekstravagancije. No, sličnosti ipak postoje. Većina filmova u kojima sudjeluju Bay i Sandler  zarađuju velik novac na kino blagajnama, ali su redovito “sasječeni” od strane kritičara. Filmske kompanije ne mare previše za kritičare; filmaši koji donose veliku zaradu su uvijek dobrodošli i sigurno je da ćemo i u budućnosti  gledati filmove redatelja Michaela Baya i glumca Adama Sandlera.

Jim (Adam Sandler) je udovac, samohrani otac triju kćeri. Lauren (Drew Barrymore) je rastavljena. Živi sa svoja sva sina. Lauren i Jim su se upoznali na slijepom spoju koji katastrofalno završava; zaključuju da se više nikada ne žele vidjeti. No, sudbina je drugačije podijelila karte. Nakon što Lauriena prijateljica Jen (Wendi McLendon- Covey) prekine svoju vezu s Dickom, Lauren i Jim sa svojim obiteljima odlaze u Afriku. Dick im je prepustio u pola cijene obiteljski odmor u luksuznom, romantičnom hotelu. Lauren i Jim nisu znali da će se ponovo sresti i njihov prvi susret je iznenađenje i šok za obje obitelji.

Međutim, kako dani odmora prolaze tako i dvije obitelji shvaćaju da mogu imaju puno zajedničkoga i puno stvari koje mogu jedni drugima pružiti….

 

Photo: Warner Bros

“Obiteljski kaos” nije prva suradnja redatelja Franka Coracija i glumačkog para Sandler-Barrymore. Godine 1998 redatelj i glumci su udružili snage u romantičnoj komediji “Luda vjenčanja” (Wedding singer). Rezultat je bio odličan; film je bio i ostao šarmantna i duhovita posveta osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Kemija između glavnih glumaca je bila izvrsna, a treba istaknuti i sjajan soundtrack filma te pojavljivanje Billya Idola. Coraci i Sandler su nastavili suradnju na projektima kao što su “Klik” i “Vodonoša” dok su se glumačke karijere Sandlera i Barrymore ponovo “susrele” na projektu “50 prvih poljubaca” (50 First Dates). U slučaju “Obiteljskog kaosa” treća nije bila sreća; film je najslabija suradnja Sandlera i Barrymore.

Priču o filmu najbolje je započeti od završetka. “Obiteljski kaos” je neshvatljivo produžen za (barem) petnaestak minuta. Kraj filma (kojega zaista nije teško predvidjeti već na samome početku) je nepotrebno prolongiran što uzrokuje trajanje od skoro dva sata. I bez te redateljske akrobacije film teško održava zanimanje gledatelja, pa su dodatne minute nepotrebne. Redatelj nije ponovio uspjeh “Ludih vjenčanja” iz jednostavnog razloga; Lauren i Jim odnosno Drew Barrymore i Adam Sandler nisu dobili dovoljno prostora u filmu. U “Ludim vjenčanjima” je kemija između glavnih glumaca funkcionirala na najbolji mogući način i zbog činjenice da im je Coraci posvetio dovoljno minuta filma. “Obiteljski kaos” puca po šavovima zbog velike količine likova kojima redatelj daje (pre)veliku pažnju. Stvari još i nekako funkcioniraju dok su u pitanju djeca, ali previše je minuta posvećeno Jen i Dicku, Laurienom bivšem mužu, a posebno su naporne i iritantne scene afričkog benda. Primjetno je i koliko su neke, potencijalno zabavne scene, realizirane na umjetan,neuvjerljiv način koji uništava njihovu duhovitost. Film je prepun klišeja (tinejdžersko “ružno pače” koje se pretvara u labuda, glavni junaci odnosno njihova ljubavna priča…), a glumačke izvedbe su vrlo skromne. Drew Barrymore je u filmu napravila više nepotrebnih grimasa nego u zadnjih desetak projekata u kojima je nastupala. Kao zanimljivost filma treba spomenuti nastup bivše košarkaške zvijezde Shaquillea O’Neala u ulozi Sandlerovog radnog kolege.

Većina filma je snimljena na autentičnim lokacijama u Africi. Prema izjavama glavnih glumaca i redatelja filma ekipa se “odlično zabavljala”. Šteta što barem dio te zabave i zafrkancije nisu uspjeli prenijeti na film kako bi se i gledatelj uspio dobro nasmijati.

OCJENA: 5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)