NA RUBU BUDUĆNOSTI

REDATELJ: Doug Liman
GLAVNE ULOGE: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: Edge of Tommorow

“Svaki rat treba vojnike.”

Budućnost. Zemlja je napadnuta od izvanzemaljske rase zvane Mimici. Nakon početnih poraza ljudi su se organizirali u Ujedinjene obrambene snage, te su uspjeli zaustaviti invaziju. No, Mimici su zauzeli većinu Europe. Kako bi se obračunali s napadačima i oslobodili Stari kontinent, Ujedinjene obrambene snage pripremaju operaciju “Downfall”. U prvim borbenim redovima se našao i Bill Cage (Tom Cruise) visoki časnik američke vojske. Bill je časnik koji nikada nije vidio prvu crtu bojišnice; njegova dužnost je propagandno djelovanje i podizanje morala vojnicima. No, na njegovo iznenađenje general Brigham (Gleeson) izdaje zapovijed za Billovo uhićenje i deportaciju u prve borbene redove. Neiskusan i nepripremljen za ratovanje Bill ubrzo gine, ali se odmah nakon pogibije budi na početku prethodnog dana….

Priča filma “Na rubu budućnosti” inspirirana je književnim predloškom japanskog pisca Hiroshija Sakurazakija. Naslov romana glasi “All you need is kill” što je bio i prvotni naslov filma. No, naslov je tijekom snimanja promijenjen; vjerojatno su producenti procijenili da bi otvoreni poziv na ubijanje u naslovu filma mogao naškoditi njihovim rezultatima na kino blagajnama u SAD-u (obzirom na prilično skromnu zaradu u američkim kinima izgleda da naslov nije trebalo mijenjati; u ostatku svijeta rezultati su puno bolji). Za redatelja filma odabran je Doug Liman filmaš koji je privukao pažnju filmovima “Go” i “Swingers”. Navedeni filmovi su bili redateljeva “kvalifikacija” za njegov najuspješniji projekt. Riječ o vrlo dobrom “Bourneovom identitetu” koji je podsjetio na najbolje dane špijunskih trilera. Veliki proračun filma “zahtijevao” je barem jednu veliku hollywoodsku zvijezdu; odabran je (ili je on odabrao) Tom Cruise kojem je “Na rubu budućnosti” nakon “Zaborava” novi SF projekt. Jedan od scenarista filma je Christopher McQuarrie (dobitnik “Oscara” za scenarij filma “Privedite osumnjičene”). Nakon što su Cruise i Christopher “kliknuli” tijekom snimanja “Operacije Valkira” počela je stalna suradnja dvojice filmaša koja će kulminirati sljedeće godine petom “Nemogućom misijom”….

“Na rubu budućnosti” projekt je u kojem se mogu prepoznati detalji mnogih, već viđenih filmova. S obzirom na stalno proživljavanje jednog dana prvi film kojeg će se prisjetiti poznavatelji “sedme umjetnosti” jest “Groundhog Day” s Billom Murrayem u glavnoj ulozi. Kao i u “Groundhog Dayu” ponavljanje ne znači dosadu. Redatelj se vrlo vješto poigrava s repeticijom i svaki novi dan donosi gledatelju nova saznanja o Mimicima. Uz nove detalje u priči svaka Billova smrt donosi i sjajne akcijske scene. Iskrcavanje obrambenih snaga izgleda poput futurističke posvete početnim minutama Spielbergova “Spašavanja vojnika Ryana”. Zanimljivo je gledati Cruiseovu odnosno Billovu akcijsku “evoluciju”; u početku filma on je nesposoban, umišljeni i ne pretjerano hrabri oficirčić koji se, kako film odmiče, pretvara u konkretnog i sposobnog akcijsko-istražiteljskog junaka. Ethana Hunta budućnosti.

Uz pouzdanog Cruisea treba spomenuti i vrlo dobru Emily Blunt. Emily tumači Ritu Vrataski veteranku prekaljenu u mnogim bitkama protiv Mimica. Rita je jedina osoba koja može i zna pomoći Billu u borbi za spas Zemlje. Emily je jednako uvjerljiva u akcijskim scenama kao i u naznačenoj romansi između nje i Cruisea. Kemiji koja nestaje s početkom novog dana.

Uz cijelu vremensku strku i bučne, spektakularne scene redatelj ne zaboravlja i na duhovitosti. Humor koji je ovdje, obzirom da svaki novi dan završava smrću glavnog junaka, često obojen crnim. Osim navedene dramaturške sličnosti s filmom “Groundhog Day”, “Na rubu budućnosti” i vizualno podsjeća na neke starije naslove (npr: “Matrix” i “Aliens”).

Vrlo dobre uloge Toma Cruisea i Emily Blunt, odlične akcijske scene i zabavna priča su glavni razlozi zbog kojih je “Na rubu budućnosti” jedan od najboljih “blockbustera” ove godine. “Živi. umri. Ponovi” kaže reklama za film. Gledati. Gledati. Ponovo gledati.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)