U GLAVI LLEWYNA DAVISA

REDATELJI: Joel i Ethan Coen
GLAVNE ULOGE: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman, Adam Driver
TRAJANJE: 104 minute
NAZIV ORIGINALA: Inside Llewyn Davis

Inspiraciju, ideju za film “U glavi Llewyna Davisa” braća Coen su pronašli u biografiji Davea Van Ronka newyorškog glazbenika, poznatog predstavnika “folk revivala” koji je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća svoju bazu imao u ulici Macdougal, “Gaslight Caffeu”. Coeni su i ime filma posvetili glazbeniku; jedan od njegovih albuma nosi naziv “Inside Dave Van Ronk”. Naslov kojim su film krstili domaći distributeri je prikladan; Coeni su svojem antijunaku uistinu “ušli u glavu” i secirali njegov karakter do najsitinijih detalja. Iako su nominacije za “Oscara” u glavnim kategorijama izostale (film je nominiran za najbolji zvuk i najbolju kameru), Coeni nemaju razloga za nezadovoljstvo. Film je nagrađen nagradom žirija na filmskom festivalu u Cannesu u kojem je glavni igrač bio Steven Spielberg.

Film prati “puni krug” glazbenika Llewyna Davisa (vrlo dobri Oscar Isaac). Razdoblje u kojem je kraj jednak početku. Udarac u glavu Llewynu Davisu. Llewyn je nesumnjivo talentiran glazbenik. On je beskućnik, prenoćit će gdje stigne, bez plana i programa. Ovisno o danu i raspoloženju. Uzdrman tragedijom iz prošlosti (koja je utjecala na njegovu karijeru) Llewelyn želi uspjeti, napraviti glazbenu karijeru, ali neke stvari jednostavno nisu suđene. Zbog svega navedenog llewynova pojava bi kod gledatelja trebala izazvati suosjećanje i(li) simpatiju. No, njega je teško simpatizirati; Lleweyn je arogantan, drzak i često bezobrazan prema ljudima koji ga simpatiziraju. A takvih nema previše. Njegova tvrdoglavost i težak karakter posebno dolaze do izražaja kada je u pitanju njegova karijera. Ne želi nikakve kompromise iako je na cesti, bez ikakvih novčanih prihoda. Njegov privatni život je jednako kaotičan kao i karijera. Llewyn je tip čovjeka kojega ponekad simpatiziramo i žalimo, ali većinu vremena nas živcira.

 

Photo: CBS

Melankoličan i sjetan, prožet sivim tonovima “Inside Llewyn Lewis” je posveta svim onim sanjarima koji nisu uspjeli postati slavni. Ljudima koji su stavili gitaru na rame i krenuli mijenjati svijet . Redatelji su, za razliku od većine sličnih filmova, naglasili da osim okolnosti na koje ne možemo utjecati ,uzrok nerealiziranih ambicija se krije u nama. Ljudski karakteri, osobnosti su ponekad (pre)velika prepreka ostvarenju ambicija. Činjenica koja se ne odnosi samo na glazbenike.
“Inside Llewyn Davis” je film koji se gleda i sluša. Coeni su glazbom izvrsno naglasili emotivne dijelove filma. Glumačka ekipa je izvrsna; uz spomenutog Isaaca odličan posao su odradili Carey Mulligan u ulozi nervozne Jean, odmjereni Justin Timberlake i sjajni John Goodman u manjoj, vrlo dojmljivoj ulozi drogom uništenog Rolanda Turnera.
Iako se “Inside Llewyn Davis” ponešto razlikuje od posljednjih filmova braće Coen (“Nema zemlje za starce”, “Čovjek zvan hrabrost”….) brige nema; braća su i dalje u formi, originalni idejom i uvjerljivi izvedbom.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)