REDATELJ: Paul W.S. Anderson
GLAVNE ULOGE: Kit Harington, Kiefer Sutherland, Carrie-Anne Moss, Emily Browning, Adewale Akinnuoye-Agbaye
TRAJANJE: 95 minuta

Paul W.S. Anderson je filmaš kod kojeg nema previše iznenađenja. Svoju karijeru je pretežno sagradio na SF-akcijskim slikovnicama kod kojih je naglasak bio na vizualnom, te akcijskim scenama. Njegovi redateljski radovi su, između ostalih, serijal “Resident Evil”, “Vojnik”, “Smrtonosna bitka” i “Alien protiv Predatora”. Na toj razini Anderson funkcionira sasvim pristojno. Onoga trenutka kada Anderson treba zaintrigirati pričom ili likovima odnosno njihovom karakterizacijom stvari ne izgledaju previše dobro. Dokaz tome je i film “Tri mušketira” iz 2011 godine jedna od najlošijih ekranizacija priče o Athosu, Porthosu i D’Artagnanu u filmskoj povijesti. Film je koštao 80 milijuna dolara, a zarada u američkim kinima je bila vrlo slaba (nešto više od 20 milijuna). No, film je bolje prošao u svjetskoj distribuciji; ukupna zarada je bila preko 130 milijuna dolara. Takav rezultat je Andersonu donio novu visokobudžetnu priliku; za film “Pompeii” redatelj je imao na raspolaganju preko 100 milijuna dolara, te je okupio vrlo zanimljivu glumačku ekipu. No, “Pompeii” su film koji potvrđuje sve mane redateljskog izričaja P.W.S. Andersona.

 

Godine 79 vulkan Vezuv je lavom i pepelom prekrio grad Pompeji. Tisuće ljudi je poginulo, područje erupcije je stoljećima kasnije postalo vrijedno arheološko nalazište. Priča filma počinje nešto prije same erupcije; Milo (Kit Harrington) dolazi u Pompeje. On je gladijator, jedan od najboljih. Istovremeno u Pompeje dolazi i rimski senator Korvije (Kiefer Sutherland). Korvije nastoji oženiti Kasiju (Emily Browning) koja nije previše oduševljena njegovom ponudom. Spletom okolnosti Kasija upoznaje Mila i između njih se rađa ljubav. Ljubav, kojoj su prepreke ne samo Korvije i gladijatori koji su željni Milove krvi, nego i prirodna katastrofa….

 

Prvih sedamdesetak minuta film je kombinacija “Gladijatora” Ridleya Scotta i “Titanica” Jamesa Camerona. Gladijatorske borbe (niti blizu onako spektakularne, epske kao u “Gladijatoru”) se izmjenjuju s ljubavnom pričom koja baš i nema budućnost. Sve do erupcije vulkana Anderson se muči s pričom i likovima. Priča ne nudi apsolutno ništa novog – većinom je riječ o motivima i detaljima puno puta viđenima na filmskom platnu (zabranjena ljubav, ljubavnici koji su iz različitih društvenih staleža….). Likovi su jednodimenzionalni, nezanimljivi (“zasluga” scenarista). Glumačka ekipa nije previše raspoložena i ambiciozna. Kit Harington je dobar izbor za glavnog junaka, obzirom na njegovu ulogu u televizijskoj seriji “Igra prijestolja”, ali njegov nastup je prilično suzdržan i bezličan. Posebno je iritantno preglumljivanje Adewala Akkinuove-Agbayea u ulozi Atticusa. Početak erupcije vulkana podiže zanimljivost i tenziju filma i u tom dijelu se redatelj, kao i uvijek, pristojno snalazi. No, niti jedan film nisu spasili specijalni efekti pa tako niti “Pompeje”.

 

“Pompeji” su film koji se može pogledati zbog tehnički dobro napravljenih scena erupcija vulkana, te samog kraja filma. Sve ostalo je prazno i nezanimljivo. Unatoč vrlo efektnom traileru, film je u svjetskoj distribuciji zaradio tek nešto više od 80 milijuna dolara. Bez obzira na gubitak redatelj Anderson ide dalje; njegov novi projekt, posljednji film “Resident Evil” serijala je najavljen za iduću godinu. Cijena filma? Sitnica. Stotinjak milijuna dolara….

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)