KAPETAN AMERIKA: RATNIK ZIME

REDATELJI: Anthony Russo, Joe Russo
GLAVNE ULOGE: Chris Evans, Robert Redford, Scarlett, Johansson, Samuel L.Jackson, Cobbie Smulders
TRAJANJE: 126 minuta

 

Prije nekoliko tjedana “Marvel” je objavio da ima pripremljene filmsko-serijske projekte sve do 2026 godine. Vrlo ambiciozno, ali nimalo iznenađujuće. Mudrom i pametnom strategijom “Marvel” je posljednjih godina isporučio niz filmova o superjunacima koji ostvaruju fantastične rezultate na kino blagajnama, te uspijevaju zainteresirati i gledatelje kojima superjunaci nisu omiljeno filmsko štivo. Nakon samostalnih filmova, Thor, Ironman i Kapetan Amerika su (zajedno s Hulkom, Crnom udovicom i Hawkeyeom) dobili zajednički film koji je u svjetskim kinima zaradio nevjerojatnih milijardu i petsto milijuna dolara. Treći dio priče o kapetanu Amerika je najavljen za 2016 godinu, a koliko je samopouzdanja “Marvelu” i “Disneyu” donio komercijalni uspjeh filma govori činjenica da se datum premijere trećeg nastavka “Kapetana Amerike” podudara s premijerom “Batmana vs Supermana”. Rukavica je bačena i bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova odluka odraziti na financijske rezultate navedenih filmova. Treba spomenuti da je Marvel krenuo i u lov na televizijsku publiku (tv serija “Agents of S.H.I.E.L.D.), uskoro nas čeka i novo poglavlje priče o “X-ljudima”, a nekoliko dana je ostalo do premijere “Čudesnog Spider-Mana 2”.

Nakon odmrzavanja Steve Rogers se polako privikava na život u našem, suvremenom svijetu. Zaposlen u S.H.I.E.L.D.U. rješava krizne situacije diljem svijeta. Nakon atentata na Nicka Furyja (Samuel L. Jackson) Steve se nađe na meti tajanstvenog Ratnika Zime špijuna sovjetske tajne službe. U društvu Crne udovice, Kapetan Amerika kreće u potragu za osobama odgovornim za atentat….

Kao i u prethodnim filmovima o Osvetnicima, redatelji isprepliću prošlost i sadašnjost, te (u odjavi filma) najavljuju buduće događaje Kapetana i njegove ekipe. Za bolje razumijevanje događaja u filmu poželjno je pogledati i prvi film o Kapetanu Americi. Film su režirali redateljski dvojac Anthony i Joe Russo. Prilično iznenađujuća odluka s obzirom na to da su njihova redateljska iskustva vezana uglavnom uz televizijske serije (“Klub otpisanih”, “Sretni završeci”) i komedije (“Dobrodošli u Collinwood” i “Svako gosta tri dana dosta”). No, redatelji su opravdali povjerenje i režirali jedan od najboljih filmova o superjunacima.

 

Većim dijelom film je napravljen kao hi-tech triler u stilu “Nemoguće misije” ili pak trilogije o Jasonu Bourneu. Zavjere, zakulisne igre u obavještajnoj zajednici i prijetnje velikim ratnim sukobom su neki od motiva na kojima je temeljen film. Cijela priča je vrlo intrigantna posebno kada se u obzir uzmu dva detalja. Prvi je pojam tzv “preventivnog rata” oko kojeg se vrti radnja filma. “Preventivni rat” označuje način sprečavanja napada, odnosno sukobe tako da se napadne država ili grupacija prije nego što je počinila napad. Ono što je zanimljivo za “preventivni rat” je činjenica da se ta doktrina spominje u samom vrhu američke administracije još od vremena predsjednika Busha. Naravno, ciljeve napada bi odredio američki predsjednik odnosno ministarstvo obrane. Druga zanimljivost je jedan od glavnih negativaca. Osim što je sjajno dizajniran, te je njegova veza sa Steveom i osobne prirode on je bivši sovjetski špijun. Iako je u vrijeme snimanja filma sovjetski negativac bila prilično arhaična zamisao danas u vrijeme prikazivanja filma u kinima to ne izgleda tako. Događaji u Ukrajini su odnose SAD-a i Rusije srušili na najniže grane od vremena Hladnog rata. Vrlo zanimljivo ispreplitanje fikcije i stvarnosti.

Gledatelji željni akcije u filmovima o superjunacima nemojte brinuti; akcijskih scena u filmovima ne nedostaje. One su potpuno u službi radnje i ne bi ih se posramio niti Michael Mann (pucnjava na autoputu podsjeća na gradski obračun u “Vrućini”). Glumačka ekipa vrlo dobra; Chris Evans i Samuel L. Jackson pouzdani, Scarlett Johansson se nakon filma “Ona” ne samo gleda nego i sluša dok je posebno zadovoljstvo u filmu gledati Roberta Redforda koji filmu daje dimenziju više.

“Kapetan Amerika: Ratnik Zime” donosi “svježu krv” u filmove o superjunacima. Superioran prvom filmu, intrigantne priče, zabavan, s odlično snimljenim akcijskim scenama idealan je kino izbor za ove proljetne dane.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)