OLDBOY (2013)

REDATELJ: Spike Lee
GLAVNE ULOGE: Josh Brolin, Elisabeth Olsen, Sharlto Copley, Samuel L. Jackson
TRAJANJE: 110 minuta

Godine 2003 na filmskom festivalu u Cannesu pojavio se južnokorejski film imenom “Oldboy”, središnji dio “osvetničke” trilogije u režiji Chan-wook Parka. Pojavio se tiho i ušao u legendu. Na spomenutom festivalu film je osvojih nagradu žirija (te bio u konkurenciji za “Zlatnu Palmu” koju je te godine osvojio “Elephant” Gusa Van Santa). Bez obzira što mu je “pobjegla” glavna nagrada film je vrlo brzo osvojio gledatelje diljem svijeta i danas ima kultni status među ljubiteljima filma. Priča o čovjeku koji nakon 15 godina izlazi iz zatočeništva, te krene u potragu za svojim tamničarima natjerala je mnoge ljubitelje filma (uključujući i pisca ovih redova) da se ozbiljnije posvete praćenju filmskih događanja u Aziji.

U “poplavi” remakeova i reboota koje nam Hollywood servira bilo je pitanje vremena kada će i “Odlboy” doći na red. Postojale su kombinacije da projekt preuzme redateljsko-glumački tandem Spielberg i Will Smith, ali je spomenuti dvojac odustao od filma. Na kraju priče režije se prihvatio Spike Lee (“Do the right thing”, “Insider”, “25 sat”…) posljednjih godina poznatiji kao navijač NBA momčadi iz New Yorka nego kao redatelj. Lee je skupio solidnu glumačku ekipu i pristojan budžet (30 milijuna dolara). I prije početka snimanja  većina fanova originalnog filma je bila užasnuta idejom da se snima remake. Bili su u pravu; postoje neki filmovi koje ne treba dirati i kopirati…..

Joe Doucett (Josh Brolin) je stručnjak za oglašavanje koji treba zaključiti unosan posao. Posao propada upravo njegovom krivnjom, te se Joe odluči propisno….napiti. Nakon noći pijanstva Joe se budi u sobi koja će mu biti jedino stanište dugih 20 godina. Nakon 20 godina provedenih u zatočeništvu Joe uspijeva izaći i jedini mu je cilj pronaći i osvetiti se osobi koja ga je nevinog zatvorila. Joe kreće u potragu koja će donijeti iznenađujuća otkrića….

Nije bilo teško predvidjeti da je ovaj projekt osuđen na propast (bez obzira radilo se o kreativnom ili financijskom aspektu filma). Financijski, film je krahirao u američkim kinima (zarada je bila nešto više od dva milijuna dolara). Ništa čudno; fanovi originalnog filma su ideju o remakeu od samog početka dočekali sa negodovanjem (potpuno opravdano), a bilo je teško očekivati da će film koji je nakrcan nasiljem (jedna od rijetkih dobrih strana remakea je da redatelj nije ublažio scene nasilja) i incestuoznim raspletom privući veliki broj publike (koji nisu gledali original) u kino dvorane. Sva mističnost i neizvjesnost originala u ovom filmu….ne postoje. Lee je film režirao nevjerojatno sterilno i hladno, te se gledatelj teško ili nikako ne može povezati sa glavnim likovima. Nešto više zainteresiranosti redatelj pokazuje kada je u pitanju stvaranje nasilja odnosno nasilnih scena, ali ta činjenica samo naglašava inferiornost remakea prema originalnom filmu. Chan-wook Park je svoju priču o osvetniku koji je žrtva osvete ispričao sa puno pažnje prema karakterizaciji odnosno sudbini svojih likova. Akcijske scene, scene nasilja su izvrsna nadogradnja priče. Spike u svojem filmu maksimalno skraćuje  pripovijedanje i jedva čeka da Joe nekome zabije čekić u glavu. Glumačka ekipa filma je korektna (osim iritantnog Sharltoa Copleya u ulozi Adriana), ali jednako kao i kod redatelja riječ je o hladnom odrađivanju posla.

“Oldboy” Spikea Leeja je nepotreban i promašen pokušaj obrade jednog od najboljih filmova u posljednjih 15 godina. Jedan ljubitelj filma je nakon gledanja “Oldboya” komentirao “kako mu ovo i ne bi bio tako loš film da nije pogledao original”. To je djelomično točno, ali je činjenica da ovaj film ne bi postojao da nije snimljen sjajni original.

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)