DOBRI DILERI DALLASA ( DALLAS BUYERS CLUB)

REDATELJ: Jean-Marc Vallee
GLAVNE ULOGE: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jenifer Garner, Steve Zahn
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: Dallas Buyers Club

 

Osamdesete godine prošlog stoljeća. Ron Woodroof živi i radi u Dallasu. On je kauboj; jaše na rodeu. Ron je promiskuitetan, voli popiti i potegnuti “liniju” kokaina. On je, kao i njegovi prijatelji, izrazito homofoban. Jednoga dana Ronu pozli i završava u bolnici. Liječnici mu donose dijagnozu; zaražen je virusom HIV-a i prognoziraju mu još tridesetak dana života. Nakon što se oporavio od početnog šoka Ron se odluči boriti za život. Educira se u vezi bolesti, te saznaje da postoje lijekovi koji mu mogu pomoći u ublažavanju simptoma bolesti i produženju života. Međutim, taj lijek mu nije dostupan u SAD-u. Ron se ne predaje; počinje krijumčariti potrebne lijekove iz Meksika….

“Dobri dileri Dallasa” je film temeljen na istinitoj priči Rona Woodroofa i njegovoj borbi za život. Film je mjesecima prije premijere dobio publicitet ponajviše zbog fotografija Matthewa McConaugheya. Glumac je za ovu ulogu izgubio više od dvadeset kilograma, te su se u nekim novinama i internetskim portalima (koji “dišu” žuto) pojavila nagađanja o bolesti popularnog glumca. Matthew nije bio bolestan, a “Dobri dileri Dallasa” je veliko finale vrlo dobrih glumačkih izvedba koje nam je glumac isporučio u posljednje vrijeme. Dugo vremena je McConaughey smatran kao hollywoodski ljepotan kojem su pretežno bile namijenjene uloge u laganim, ne previše zahtjevnim filmovima (uz pojedinačne “ekscese” kao su npr. “Anđeli i demoni” i “Vrijeme ubijanja”).  McConaughey je u posljednje dvije godine zaredao sa vrlo dobrim i odličnim glumačkim izvedbama u filmovima “Lincoln lawyer”, “Ubojiti Joe”, “Paperboy”, “Mud” i “Vuk s Wall Streeta”, a uloga u “Dobrim dilerima Dallasa” mu je zasluženo donijela nominaciju za “Oscara”. Treba napomenuti da ćemo McConaugheya ove godine gledati u novom filmu Christophera Nolana. Redatelj je inzistirao da Matthew tumači glavnu ulogu u filmu što je još jedno priznanje i dokaz vrijednosti glumca…

Nevjerojatna fizička transformacija glavnog glumca je “opjevana” u komentarima publike i kritike nakon premijere filma. Naravno da je veliki izazov i odricanje izgubiti toliko na fizičkoj težini za potrebe uloge u filmu. Međutim, ta činjenica je samo jedan dio odlične glumačke izvedbe Matthewa McCounagheya. U prvoj polovici filma glumac je briljantno predočio psihička stanja čovjeka koji saznaje da boluje od neizlječive bolesti. U prvom trenutku Ron ignorira dijagnozu. Stanje se pogoršava i on traži pomoć. Bilo kakvu; Ron se obraća (i) te na kraju slomljen plače u automobilu…i odlučuje se boriti. Sva navedena emotivna stanja McCounaghey je sjajno dočarao gledatelju filma. Prvi dio filma se bavi Ronovim “mirenjem” s dijagnozom i bolešću i sklapanju dogovora s neočekivanim partnerom (ili partnericom) Rayonom (vrlo dobri Jared Leto). Kako minute filma odmiču tako “Dobri dileri Dallasa” postaje sve jača kritika zdravstvenog sustava, ali i društva u cjelini…

Film jasno pokazuje kako Woodroof nakon saznanja da boluje od neizlječive bolesti ostaje sam. Njegovo društvo ga odbacuje (to zapravo i nije iznenađenje jer je riječ o ljudima koji smatraju da je Ron obolio od “pederske bolesti” a njihova razmišljanja su homofobna tako da…), a liječnici i medicina mu daju mjesec dana života. Bez ikakvog prevelikog objašnjenja ili nastojanja da se pacijentu pomogne. U redu, AIDS je u tim godinama bio prilično neistražena bolest kao i način borbe protiv nje. Međutim, jedan neobrazovani “redneck” uz malu asistenciju doktora koji je ostao bez licence i sada radi u Meksiku, te ogromnom željom da preživi pomaže sebi, ali i desecima HIV pozitivnih osoba. Ne, nije Woodroof bio pametniji i sposobniji od liječnika i kompletne farmaceutske industrije. I tada u osamdesetima kao i danas vrhunska liječnička njega i najkvalitetniji  lijekovi su privilegija bogatih. Danas takav pristup pacijentima nije proizvod “trulog kapitalizma” SAD-a već globalna pojava koja je, polako ali sigurno, stigla i na ove prostore. Film na potresan način prikazuje kako očajni bolesnici pristaju na testiranje lijekovima koji imaju nuspojave razorne gotovo kao i sama bolest. Vrhunac cinizma i licemjerja liječnika je situacija kada Ron po drugi puta završi u bolnici. U tijelu mu pronalaze lijekove koji mu mogu pomoći (koje je nabavio ilegalnim putem), te ga doktori upozoravaju da je “dilanje lijekovima zakonski kažnjivo” !!!???.

Uz maestralnog McCounagheya vrlo dobre uloge u filmu su ostvarili Jenifer Garner (uloga humane liječnice koja ne može promijeniti sustav), Grifin Dunne, Steve Zahn te posebno Jared Leto. Jared je ulogu u filmu dobio na neobičan način. Redatelj filma je nakon samo jednog razgovora sa glumcem (i to putem Skypea !!!) odlučio da je Leto idealan za ulogu Rayona. Ispravna procjena koja je glumcu donijela nominaciju za “Oscara”.

“Dobri dileri Dallasa” je film koji prikazuje borbu čovjeka za preživljavanjem. Iako su se događaji opisani u filmu dogodili prije tridesetak godina oni su aktualni i danas.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)