OVO JE KRAJ

REDATELJI:Evan Goldberg,Seth Rogen
GLAVNE ULOGE:James Franco,Jonah Hill,Jay Baruchel,Seth Rogen,Craig Robinson,Emma Watson,Michael Cera,Rihanna
TRAJANJE:110 minuta

I ovoga filmskog ljeta (kao i u mnogim prethodnim) mogli smo pogledati nekoliko naslova koji se bave propasti svijeta ili apokalipsom. Ljeta 2013 filmske su apokalipse svoje utočište pronašle u…komedijama. Nakon sjajnih, zarazno zabavnih filmova “Shaun of the dead” i “Hot Fuzz” redatelj i glumac Simon Pegg je svoje viđenje apokalipse i onoga šta će ostati poslije nje dao u filmu “World’s End”. Drugi film koji ima sličnu tematiku, a koji je ovoga ljeta imao svoju premijeru je “Ovo je kraj” redateljskog dvojca Evan Goldberg i Seth Rogen a kojega možemo pogledati u našim kinima….
“Ovo je kraj” je film u kojem su glavni likovi glumci. Koji glume sami sebe. Jay Baruchel dolazi u posjet svojem prijatelju Sethu Rogenu. Jay je drugačiji (ili je to samo njegova gluma) od Setha i ekipe sa kojom se Seth druži; on želi provesti koji dan sa Sethom uz lagane opijate.No, Seth ima druge planove. Pozvan je na tulum na kojem su se, između ostalih, okupili James Franco, Jonah Hill, Craig Robinson, Paul Rudd, Jason Segel, Micheal Cera. Naravno da bez dama nema dobrog tuluma; najpoznatije predstavnice ljepšeg spola na okupljanju su Emma Watson i Rihanna. Jay nevoljko odlazi na tulum i usred prekomjernog granatiranja sa alkoholom i drogama počinje….apokalipsa. Otvaraju se rupe u zemlji, požari i čudnovate spodobe počinju terorizirati Los Angeles i njegove stanovnike. Preživjeli sa tuluma se zabarakadiraju u vilu James Franca u nadi da će preživjeti…..

 

“Ovo je kraj” je jedan od ovoljetnih financijskih pobjednika. “Columbia” odnosno “Sony” je odobrio budžet od tridesetak milijuna dolara što se pokazalo vrlo dobrom investicijom. Film je samo u američkim kinima zaradio preko 100 milijuna. Osim financijskog uspjeha iznenađenje je bila i naklonost velikog dijela kritike prema filmu. “Komedija godine”,”Suberzivan”,”Ovako nešto još niste vidjeli…” vrištali su kritičari u Americi, a dobar dio takvih naslova odnosno kritičarskih mišljenja je prenesen i na Stari kontinent. I dok vrlo dobra zarada u kinima i nije (pre)veliko iznenađenje oduševljenje velikog dijela kritičara i recenzenata prema filmu svakako je….neočekivano….

 

Film je suberzivan,rušilački nastrojen, te ironičan prema glavnim likovima. Prikazuje ih kao egoistične i razmažene zvijezde koji u trenucima kada im je “guzica u pitanju” pokazuju svoje loše osobine (sebičnost,nedostatak altruizma i slično). To su činjenice. Ali sva ta njegova ironija i subverzivnost je upregnuta u komercijalne svrhe. Rušenje Los Angelesa odnosno Hollywooda nema ovdje nikavu umjetničku vrijednost ili poruku; sve je to proračunata destrukcija da bi se prikrile slabosti filma, te donio koji dolar zarade. Što je tiče prikaza jednog dijela hollywoodskih zvijezda i “zvijezda” kao razmaženih ili egoističnih tipova to i nije neka velika novost. Vrlo često nam dolaze vijesti o čudnovatom ponašanju dijela glumaca tako da njihov ovakav prikaz i nije nešto revolucionarno. Koliko je film ciljano, proračunato  komercijalno nastrojen pokazuje i “fora” odnosno agresivna reklama za čokoladicu “Milky Way”.
Ovaj film je komedija. Tako se barem reklamira. Jedan od faktora po kojem možemo vrednovati komediju jest koliku količinu smijeha nam film isporučuje. “Ovo je kraj” ne nudi previše smiješnih trenutaka. Najduhovitiji dio filma je vezan za epizodu sa Emom Watson. No, nažalost taj dio ne traje predugo. Koliko god se autori filma trude biti drugačiji činjenica je da se i ova komedija dobrim dijelom naslanja na humor koji se sastoji od tjelesnih izlučevina(uriniranje,povraćanje i slične stvari).Također postoje tu i pokušaji parodiranja nekih kultnih naslova(“Istjerivač đavla”) ili pak ismijavanje “found footage” filmova…No sve je to neduhovito i već viđeno u “komedijama” koje imamo prilike gledati posljednjih godina.”Ovo je kraj” je film koji u svojih predugih stotinjak minuta nudi premalo duhovitog i previše proračunatog.

OCJENA:5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)