SPECIJALNE AGENTICE

REDATELJ:Paul Feig
GLAVNE ULOGE:Sandra Bullock,Melissa McCarthy,Marlon Wayans,Michael Rapaport
TRAJANJE:110 minuta

Ashburn(Sandra Bullock) je agentica FBI-ja.Karijeristica, sebična u poslu;za nju privatni život gotovo i ne postoji .Ona je uglađeni, hladni birokrat koja svoj posao radi prema pravilima te joj je cilj napredovati. Zbog svega navedenog Ashburn nije omiljena kod kolega. Mullins(Mellisa Mcarthy) je policajka iz Bostona koja je potpuna suprotnost Ashburn;ona je drska,arogantna, te će prekršiti sva policijska pravila da bi kaznila kriminalce. Karijerizam nije njen “razlog života”;ona jednostavno prezire kriminal ali i većinu svojih kolega.Naizgled nespojivo biti će spojeno; Ashburn i Mullins su prisiljene surađivati kako bi uhvatile opasne trgovce drogom….

Zaplet  jasno govori tko su uzori ovog filma.Čitav niz akcijskih,policijskih (“buddy”) filmova koji spajaju karakterno i načinom života različite junake.Nakon početnih nesuglasica oni se malo pomalo zbliže i cijela priča postaje “početak jednog divnog prijateljstva”.Najpoznatiji predstavnik te vrste filmova je serijal “Smrtonosno oružje”.”Specijalne agentice” su preuzele formulu tih filmova uz jednu bitnu izmjenu;glavni likovi su žene.
Četrdesetak milijuna dolara budžeta je pametno iskorišteno.Glavne uloge u filmu tumače publici uvijek zanimljiva Sandra Bullock te Mellisa McCarthy koja je početkom godine bila glavna uloga u “Krađi identiteta” neočekivanom blockbusteru koji je samo u Americi zaradio preko 130 milijuna dolara (budžet 35 milijuna).Na kraju je zarad filma premašila očekivanja najvećih optimista;samo u Americi je zaradio preko 150 milijuna…

Iako su “Specijalne agentice” film koji je nakrcan klišejima to i nije najveći problem. Klišeji se nekako i mogu zanemariti obzirom da su glavni likovi dame i da film ima blago feminizirani ton . To je ipak odmak od tematski sličnih “muških” filmova. Glavni problem “Specijalnih agentica” je da ovaj film NEMA dovoljno događanja za 110 minuta trajanja. Nedostatak događaja se nadoknađuje rastezanjem nebitnih dijelova filma što rezultira neujednačnim i pomalo “razvodnjenim” filmom koji se sastoji od vrlo dobrih dijelova(u manjoj mjeri), ali i od dijelova koji su prilično dosadni. Nedvojbeno je da film ima nekoliko uspjelih štoseva, ali je problem što se jedva primjećuju zbog previše minuta filma. Sandra i Melissa su svoj posao odradile vrlo korektno i maksimalno pridonijele uspjehu filma. Redatelj je (vjerojatno zbog financijskog uspjeha filma) “Specijalne agentice” učinio više komedijom a manje akcijom. Obzirom na zaradu filma to je bio pun pogodak. Kraj filma je predvidljiv i očekivan(osim dijela tijela u koji je pogođen glavni negativac).”Specijalne agentice” su rutinski odrađen posao. Bez velikih iznenađenja.

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)