ZEMLJA:NOVI POČETAK

REDATELJ:M.Night Shyamalan
GLAVNE ULOGE:Will Smith,Jaden Smith
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: After Earth

 

Manoj Nellyattu Shyamalan. Indijski redatelj koji se 1999 filmom “Šesto čulo” predstavio filmskoj publici diljem svijeta. “Šesto čulo” je Shymalanov (hollywodski) “prvorođeni” koji je oduševio fenomenalnim ugođajem te obratom u finalu filma. Nakon sjajnih “Neslomljivih” iz 2000 redatelj se pozabavio i vanzemaljcima (“Misteriozni znakovi”) te nas je odveo na mjesto gdje je vrijeme stalo (“Zaselak” 2004 godine). Činilo se da Shyamalan ne može pogriješiti; njegov redateljski “rukopis” je postao prepoznatljiv i omiljen kod publike te dobrog dijela kritike a njegovi filmovi su vrlo dobro prolazili i na svjetskim kino blagajnama. No nakon prvog velikog kreativno-komercijalnog neuspjeha (“Žena iz vode”) Shyamalan nikako da se vrati u formu. “The Happening” i “Posljednji Airbender” su također bili daleko ispod redateljevih mogućnosti pa je “Zemlja:Početak” trebao biti novi početak odnosno film kojim bi Indijac povratio samopouzdanje i vratio se na stare staze redateljske slave….

Budućnost.Zemlja je uništena ratovima te se ostatak čovječanstva preselio na novu adresu-koloniju Nova Prime. Rendžeri su čuvari ljudske vrste; trenirani i obučavani da se suprostave Ursima svemirskim bićima koji ljude mogu….Namirisati. Ursi mogu nanjušiti feromone straha kod ljudi. Ako strah ne postoji Ursi su bezopasni jer ne mogu vidjeti čovjeka. Najpoznatiji rendžer je Cypher Raige (Will Smith) koji prije polaska u novu  misiju najavljuje svoje povlačenje. Na novu, ne previše zahtjevnu misiju, Cypher odluči povesti i trinaestogodišnjeg sina Kitaija (Jaden Smith). Uskoro svemirski brod sa ocem i sinom ulazi u asteroidnu oluju te se sruši na Zemlju. Preživjeli su jedino otac i sin.Otac je teže ozlijeđen i sin da bi pronašao pomoć mora prijeći kilometre opasnog teritorija…..

Shyamalan je poznat kao nepopustljiv redatelj. Svoju viziju i ideje uvijek je nastojao prenijeti na filmsko platno. Bez kompromisa i po cijenu sukoba sa suradnicima. Takav dosljedan, često tvrdoglav pristup je posebno bio izražen kod snimanja “Posljednjeg Airbendera” kada je Shyamalan odbijao bilo kakve savjete koji bi izmjenili možda i poboljšali konačni proizvod. No u slučaju “Zemlje:Novog početka” izgleda da je došlo do kompromisa i popuštanja. Priču ovog filma je zamislio Will Smith, prihvatio se producentskog posla te je prihvatio i ulogu u filmu. Zapravo sve je bila priprema za promociju sina Jadena koji je zapravo glavna uloga filma. Ideja čak i nije bila loše; otac i sin Smith su solidno funkcionirali u filmu “U potrazi za srećom” drami iz 2006 godine.Ovaj film je Jadena trebao potvrditi i kao potencijalnu akcijsku zvijezdu…Međutim….

“Zemlja:Novi početak” uvjerljivo je najlošiji redateljev film otkada je Shyamalan svoj talenat donio u Ameriku. Riječ o jednoj predvidljivoj, nezanimljivoj i teško gledljivoj slikovnici od jedva 90 minuta. Teško je gledati bolno klišeiziran zaplet o odnosu oca i sina (ispunjavanje očevih očekivanja…) i neuvjerljivu glumu oca i sina Smith (Will je posebno iritantan). Prvih pola sata filma je još i nekako gledljivo, ali nakon nesreće film izgleda kao loša video igrica. Do sada su neki filmovi dizajnom i izgledom podsjećali na video igrice ali ovaj film je napravio korak dalje; on je punih sat vremena strukturiran kao video igrica.Jedan “igrač” vodi drugoga koji prelazi razne prepreke da bi na kraju došao do “bossa” i završio igricu… Ne, ispričavam se…  Film. Kako komentirati, opisati situaciju u kojoj se otac sinu, u situaciji kada postoji mogućnost da se  više uopće ne sretnu, obraća vojnički. Dakle prvo je vojnik potencijalni rendžer….Tek onda sin. Radnja je predvidljiva, specijalni efekti, CGI i ostala tehnička čudesa su slabašni i neuvjerljivi te je zapravo nevjerojatno da je na ovaj film potrošeno 130 milijuna dolara…

“Zemlja:Novi početak” za redatelja Shyamalana nije novi početak već nastavak i produbljivanje krize… Za gledatelje?…  Jedan od najlošijih filmova godine…..

OCJENA:3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)