THE PURGE

REDATELJ:James DeMonaco
GLAVNE ULOGE:Ethan Hawke,Lena Headey,Adelaide Kane,Edwin Hodge,Rhys Wakefield
TRANJE:85 minuta

“Blagoslovljeni neka su Novi Osnivači što su nam podarili “Čišćenje”.Blagoslovljena neka je Amerika,preporođena nacija.”

Kada se budu radile liste najisplativijih filmova u 2013 godini obzirom na uložen novac te zaradu na kino blagajnama velika je vjerojatnost da će “The Purge” biti u samom vrhu. U film je uloženo nešto više od tri milijuna dolara a zarada je u američkim kinima premašila šezdeset milijuna dolara. Unatoč vrlo,vrlo skromnom budžetu filma u glavnim ulogama su poznata lica; bračni par koji je u središtu priče tumače Ethan Hawke(“Dan obuke”,”Gattaca”) te Lena Headey(“Dredd”,tv serija “Igra prijestolja”)…

Amerika.Godina je 2022. Kriminal je sveden na najmanju moguću razinu. Nasilje gotovo da i ne postoji.Sve je idilično…osim jedne noći u godini.Tada je dozvoljeno sve….I najgori zločini ostati će nekažnjeni. James i Mary Sandin sa svoje dvoje djece u noći “Čišćenja” ostaju kod kuće. Na sigurnom. Stvari se počinju komplicirati kada njihov maloljetni sin u kuću pušta Stranca (Edwin Hodge). Uskoro za strancem dolaze “čistači” koji postavljaju ultimatum obitelji; predajte nam Stranca ili ulazimo u kuću…a onda ćemo vas sve….likvidirati.Dodatni problem obitelji je da niti oni ne znaju u kojem dijelu kuće se Stranac sakrio…

“The Purge” je jedan od onih filmova koji ima odličnu ideju odnosno zaplet ali je realizacija loša. Ideja o društvu budućnosti gdje je kriminal gotovo iskorijenjen a jedna noć godišnje se koristi između ostalog i da bi se ulice “očistile” od siromašnih i nemoćnih je uistinu veliki potencijal i nudila je razne mogućnosti. Od prikaza tog novog profašističkog društva gdje oni koji imaju žive a oni koji nemaju….nemaju pravo na život pa sve do prikaza razloga koji su doveli do takvog stanja (npr.ekonomska kriza koja uz financijske potrese izaziva i moralno urušavanje čovjeka  i društva u cjelini). Redatelj DeMonaco se nije želio zamarati sa tim “detaljima” te barem pokušati napraviti ozbiljniji film. Film obećava početnih petnaestak minuta no poslije toga postaje rutinski,nezanimljivi klaustrofobični triler/horor koji je nadahnut i Fincherovom “Sobom panike” ( naravno da se kvalitetom ova dva filma ne mogu usporediti; usporedba se odnosi na mjesto radnje). Iako je obitelj Sandin u stalnoj životnoj opasnosti redatelj je toliko površan da gledatelj baš i ne razvija neku empatiju prema njima tijekom gledanja filma. Glavni negativac je neuvjerljiv,nezanimljiv a kada je tako u filmu koji je “mješavina” horora i trilera onda i konačni rezultat teško može biti zanimljiv. Unatoč trajanju od samo osamdesetak minuta “The Purge” nije lagano odgledati do kraja.
Velika je šteta što je jedna dobra,potencijalno provokativna ideja potrošena na loš film. No, kako je financijski film prošao odlično….nastavak je već najavljen….

OCJENA:5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)